Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε δίκαιη ρύθμιση του χρέους-Γραφικό κι επικίνδυνο το αίτημα Μητσοτάκη για εκλογές

 

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη λύση του χρέους, σε μιά δίκαιη ρύθμιση που δικαιούμαστε, τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Οεισε ως απώτατο όριο το τέλος του έτους. Εστειλε μάλιστα μήνυμα στη Γερμανία να μην εμποδίζει την εξέλιξη αυτή, για εσωτερικούς λόγους η λόγους εκλογών. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε γραφικό πλέον το αίτημα του Κυρ. Μητσοτάκη για εκλογές, λέγοντας ότι απειλεί την σταθερότητα που έχει ανάγκη η Ελλάδα σε μιά ταραγμένη περιοχή. Οσον αφορά τα κανάλια , τόνισε ότι το ¨τζάμπα πέθανε¨και πρόσθεσε ότι θα ληφθούν μέτρα υπέρ των εργαζομένων.  Χαρακτήρισε αστειότητες ότι η κυβέρνηση χτίζει τη νέο διαπλοκή και τόνισε ότι δεν θέλουμε κανάλια να μας λιβανίζουν αλλά υπάρχει πρόβλημα αντικειμενικής ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένει να έχει υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα και να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, γεγονός που σημαίνει ότι υα καταβληθεί η δόση των 2,5 δις ευρώ. Αππο αυτό το 1,7 δις θα πάει για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Αμέσως μετά έρχεται η δεύτερη αξιολόγηση, όπου στα εργασιακά, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να πάμε ούτε βήμα πίσω από το ευρωπαικό κεκτημένο.

O κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν αμφισβητεί η ελληνική κυβέρνηση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο μνημόνιο, τα οποία επικυρώθηκαν από την Eurostat. Αυτό μας ζήτησαν οι εταίροι όχι να παρέμβουμε στη δικαιοσύνη για τον κ. Γεωργίου.

Είναι δικαίωμα και υποχρέωση της δικαιοσύνης, πρόσθεσε, να ερευνήσει τι συνέβη τη ερίοδο του 2009, όχι για να δικαιωθεί ο Καραμανλής ή  ο Παπανδρέου, αλλά για να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη. Η παρέμβαση του Γεωργίου ότι η δίωξη του θα επηρεάσει τη συζήτηση για το χρέος, δεν νομίζω ότι τον βοηθά.

Για τον Μητσοτάκη και το αίτημα εκλογών

«Ο κ. Μητσοτάκης υπό τη πίεση ισχυρών εξωθεσμικών παραγόντων και μπροστά στον επικείμενο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, άλλαξε γραμμή, και ζήτησε εκλογές λίγο πριν την κρίσιμη πρώτη αξιολόγηση», είπε.

Αντί να στηρίξει την εθνική προσπάθεια απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα, αδιαφορούσε και ζητούσε εκλογές. Πόνταρε στην επιλογή της παρένθεσης. Εγκλωβίστηκε σ αυτή τη στρατηγική που όσο περνούν οι μέρες γίνεται γραφική. Προφανώς δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, από το να ζητάει εκλογές.

Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές αλλά από σταθερότητα. Αν δούμε τι γίνεται γύρω, η Ελλάδα είναι όαση σταθερότητας. Οποιος δεν το κατανοεί, να εξηγήσει στους πολίτες τι θα κερδίσουν με εκλογές, ενόψει και των επόμενων βημάτων στην οικονομία.

Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως η άλλως. Μιά οικονομία συμπιεσμένη 7 χρόνια θα έχει ανάπτυξη, Το θέμα είναι να έχει διάρκεια.

Θέλουμε σύμμαχο την αξιωματική αντιπολίτευση, δυστυχώς την έχουμε απέναντι.

Για το χρέος

Είναι κοντά να βάλετε γραβάτα;

-Δεν έχω ενδυματολογικά ταμπού. Είπε ότι θα την βάλω αν γίνει κάτι με το χρέος.

Είμαστε κοντά από ποτέ στη λύση χρέους.  Ολοι πιέζουν για μια λύση άρσης του αδιεξόδου. Το ΔΝΤ έχει βάλει ως όριο για τη μελέτη βιωσιμότητας και τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, το τέλος του 2016.

Το όριο της διαπραγμάτευσης είναι το τέλος του χρόνου. Δικαιούμαστε δίκαιη ρύθμιση του χρέους. Δεν μπορεί να είναι συνάρτηση των εκλογών σε άλλες χώρες.

Μήνυμα στη Γερμανία

Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, τόνισε ο πρωθυπουργός. θα έπρεπε εκτός από το waver να έχουμε και την ποσοτική χαλάρωση. Ομως δεν την έχουμε λόγω της αντιπαράθεσης της Γερμανίας με το ΔΝΤ.

Δεν πρέπει οι πολιτικές εξελίξεις σε μιά χώρα να αποτελούν τροχοπέδη σε μιά εξέλιξη ευνοϊκή για όλη την Ευρώπη.

Για τα πλεονάσματα

Το να πέσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 είναι εφικτό και αναγκαίο. Ειναι αντικείμενο της συζήτησης για το χρέος. Εάν συμβεί αυτό θα ωφεληθούμε 3 δις ευρώ σε δύο χρόνια.

Και τα 3 δις θα πάνω για ανακούφιση του φορολογικού βάρους της επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης.

Για ανασχηματισμό

Δεν απέκλεισε περίπτωση ανασχηματισμού, λέγοντας με νόημα, οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται. Πρόσθεσε πως ως πρωθυπουργός ενεργεί συλλογικά. Απαντώντας σε ερώτηση ότι ο κ.Παππάς, δεν θέλει να αλλάξει υπουργείο, είπε χαριτολογώντας,»αν δείτε τον κ. Παππά, πέστε του ότι δεν αποφασίζει αυτός σε ποιο υπουργείο θα πάει»., προκαλώντας τη θυμηδία και του κ. Παππά που ήταν παρών στην αίθουσα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικής σταθερότητας» και «η κυβέρνηση αυτή άντεξε στα πολύ δύσκολα», ενώ αναφερόμενος στο θέμα ενδεχόμενου διαλόγου με άλλες δυνάμεις επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας «αδιανόητη» τη στάση της κ. Γεννηματά, η οποία, όπως είπε, «επέλεξε να είναι παράρτημα της ΝΔ»

Για Κεντροαριστερά

«Δεν υπάρχει καμία ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Κακό χωριό τα λίγα σπίτια» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι σε άμεσο χρόνο δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ενός ουσιαστικού διαλόγου.

Για το άβατο των Εξαρχείων

Απαντώντας σε ερώτηση για το οτι ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως θα επιβάλει το νόμο στο άβατο των Εξαρχείων, απάντησε : Ο κ.Μητσοτάκης δεν θέλει να εφαρμόσει το νόμο για τις άδειες αλλά το νόμο στα Εξάρχεια. Εμείς εφαρμόσαμε το νόμο, με τις συλλήψεις της ΕΛΑΣ για το δίκτυο ναρκωτικών. Ας μας πει κάτι συγκεκριμένο.

Για τον Καραμανλή-Μητσοτάκη

Ο Καραμανλής έχει κριθεί για το τρόπο που διαχειρίσθηκε τις καλές στιγμές. ¨οπως θα κριθώ κι εγώ. Η Νδ του τότε και του τώρα, έχει μεγάλες διαφορές. Η στρατηγική του ήταν ο μεσαίος χώρος και αργότερα υιοθέτησε τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη, που λέει άπαιχτος για τον Σόιμπλε.

Ο κ. Μητσοτάκης έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι θέλει να φέρει κάτι νέο. Είναι η συνέχεια ενός παλιού πολιτικού συστήματος, υπερασπιστής του διαπλεκόμενου συστήματος. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε και κάποια κοινή στάση. Αλλά μέχρι σήμερα εκφράζει το πολιτικό σύστημα που καταδίκασε 3 φορές ο ελληνικός λαός.

Οχι νέα φορολογικά μέτρα-δίκαιος ΕΝΦΙΑ

«Πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση δεν θα υπάρχει, παρά τις Κασσάνδρες τα έσοδα πάνε καλά» είπε, ενώ αναφερόμενος σε θέσεις για περικοπή φόρων είπε: «Δεν μας λένε πώς θα γίνουν» επειδή θα σημαίνει πως «δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο στο Δημόσιο».

Όσον αφορά τις ελαφρύνσεις, είπε πως όταν υπάρχει περιθώριο γίνονται τέτοιες παρεμβάσεις «και αν έχουμε τη δυνατότητα σχεδιάζουμε διεύρυνση των απαλλαγών το 2017», δείχνοντας στον ΕΝΦΙΑ.

Όσον αφορά συγκεκριμένα για τον ΕΝΦΙΑ, επανέλαβε ότι για το 92% των φορολογουμένων πληρώνουν είτε λιγότερο είτε ελάχιστα αυξημένο ΦΠΑ και οι υπόλοιποι παραπάνω «επειδή λογική μας είναι να πληρώνουν οι κατέχοντες». «Τα μεγάλα βάρη τα επωμίζονται αυτοί που είναι έντιμοι. Αν όσοι φοροδιαφεύγουν ή φοροαποφεύγουν πλήρωναν, θα υπήρχε χώρος για ελαφρύνσεις».

Για ασφαλιστικό-πάγωμα ληξιπρόθεσμων οφειλών

Ερωτηθείς για την εξαγγελία του για το πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος του έτους, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το πάγωμα των χρεών δεν θα σημαίνει διαγραφή τους».

«Ο ΕΦΚΑ θα έχει πρόβλημα να σταθεί στα πόδια του αν οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώσουν εισφορές» δήλωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί «τονωτική ένεση στους οφειλέτες, αλλά και στο ασφαλιστικό σύστημα».

Με αφορμή το θέμα αυτό, αναφέρθηκε ευρύτερα στο ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας ότι «καταφέραμε να κάνουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση με το μικρότερο δυνατό κόστος».

«Το 90% των συνταξιούχων δεν είδε μειώσεις» επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «βεβαίως δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις για τους συνταξιούχους». «Πιστεύω ότι πετύχαμε με κοινωνικό πρόσημο μια πάρα πολύ δύσκολη μεταρρύθμιση» δήλωσε.

Για Παιδεία

Όσον αφορά την Παιδεία, ανέφερε πως «πρέπει να ανοίξουμε έναν διάλογο αποφορτισμένο χωρίς προκαταλήψεις». «Εγω ακούω τσιτάτα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι στην αριστεία, από πού προέκυψε αυτό;». Αναφερόμενος στις θέσεις Μπαλτά για τα πρότυπα και πειραματικά λύκεια, ανέφερε πως «η Αριστερά έχει τις θέσεις να δοθούν σε όλες ευκαριίες, θέλουμε άριστα σχολεία παντού και για όλους».
«Η μεταρρύθμιση που προωθούμε τώρα στο Γυμνάσιο, το οποίο είχε μετατραπεί σε εξεταστικό κέντρο, είναι αναγκαία, και θα ανοίξουμε τη συζήτηση και στη Βουλή» είπε, επικρίνοντας επίσης τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και λέγοντας πως στην υπόλοιπη Ευρώπη ακολουθείται διαφορετικό σύστημα. «Οι δαπάνες είναι κρίσιμο μέγεθος, πρέπει να αυξήσουμε το ποσοστό των δαπανών, αλλά υπάρχουν και σημαντικές αλλαγές που δεν χρειάζονται δαπάνες αλλά σχέδιο και τη συζήτηση για αυτές τις αλλαγές θα την ανοίξουμε» είπε.

Σχετικά με την ΕΥΑΘ, επανέλαβε πως είναι δέσμευσή η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα σε νερό και ενέργεια, όμως σημείωσε ότι «κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα σημαίνει ότι είναι υπό δημόσιο έλεγχο», διαχωρίζοντας συμμετοχή ιδιωτικών με μειοψηφικό πακέτο. Προτεραιότητα είναι η προσέλκυση επενδύσεων με ανταποδοτικά οφέλη για το Δημόσιο, επανέλαβε.

 

Σε ερώτηση για την συμφωνία στο προσφυγικό με την Τουρκία και το σύστημα του Δουβλίνου, ο Αλ.Τσίπρας είπε πως η συμφωνία ήταν «πολύ δύσκολη και την πετύχαμε με κόπο». «Είχαμε βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση, με χώρες της Ευρώπης να κλείνουν μονομερώς σύνορα, και εδώ θέλω να επισημάνω ότι η γερμανίδα καγκελάριος κράτησε μία εξαιρετική στάση, μία στάση που συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε.

«Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία κι η Τουρκία την Ευρώπη, και τελικά είδαμε ότι σε μεγάλο βαθμό η Τουρκία τήρησε τις δεσμεύσεις της» είπε. Από την άλλη πλευρά, είπε πως, εξαιτίας της εξέτασης κάθε αιτήματος ασύλου ξεχωριστά, υπάρχει «συμφόρηση στα κέντρα υποδοχής στο ανατολικό Αιγαίο, κάνουμε ό,τι μπορούμε για επιτάχυνση της διαδικασίας». Εκτίμησε επίσης ότι ο ρυθμός επιστροφών θα επιταχυνθεί, όπως εξέφρασε και την ελπίδα να επιταχυνθεί και η μετεγκατάσταση προσφύγων στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, λέγοντας πως από τις προβλεπόμενες 33.000 έχουν ολοκληρωθεί μόνο οι 3.000.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here