Τσίπρας: Δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν κυβέρνηση Αριστεράς

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ (ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ)

Βρισκόμαστε σε κρίσιμη στιγμή, καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις με κριτήριο την ευθύνη που μας βαραίνει, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας Ελλάδας-πιστωτών. Παρότι ο κ. Τσίπρας είχε αρχικά ενημερώσει ότι δεν θα τοποθετηθεί τελικώς έλαβε το λόγο υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, για μια ακόμη φορά ότι η χώρα υπέστη έναν σκληρό εκβιασμό. 

Ανέλαβε πλήρως τις ευθύνες του για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι  «πέντε μήνες δώσαμε σκληρό αγώνα με λάθη και παραλήψεις». Για αυτόν τον αγώνα αισθάνομαι υπερήφανος γιατί με αυταπάρνηση δώσαμε τη μάχη για το δίκιο του λαού μας. Δώσαμε μια μάχη άνιση, δύσκολη» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο μέτωπο που είχε να αντιμετωπίσει υπογράμμισε ότι «τα βάλαμε με  ισχυρούς αντιπάλους, με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ήταν ένας αγώνας άδικος. Παρ’ όλα αυτά έχουμε αφήσει παρακαταθήκη αξιοπρέπειας και δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο και αυτή η παρακαταθήκη δεν σβήνει. Είμαι βέβαιος ότι η σπορά θα καρποφορήσει στην Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις επιθέσεις που ο ίδιος υπέστη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από εκπροσώπους του Λαϊκού Κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι σημειώθηκε μια αντιπαράθεση με όσους θέλουν να επιβληθεί ο ισχυρός.

Ήταν μια σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις της συντήρησης από τη μια και τις δυνάμεις που αγωνίζονται για να επιστρέψει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες. «Εκείνες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, του αλληλοσεβασμού» υπογράμμισε.

Είναι μια μορφή αλληλεγγύης τα δανεικά, συνέχισε ο κ. Τσίπρας. Όμως η ύψιστη μορφή αλληλεγγύης ήταν όταν η μικρή Ελλάδα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έδειξε την ύψιστη αλληλεγγύη της διαγραφής χρέους της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το πρωθυπουργό η κατάληξη της διαπραγματευτικής προσπάθειας δεν ήταν η επιθυμητή. «Η συμφωνία είναι δύσκολη», παραδέχθηκε. «Θα μας βάλει σε στενά δημοσιονομικά πλαίσια, όχι στενότερα από ότι στο παρελθόν. Τουλάχιστον εμείς αποτελούμε εγγύηση ότι δεν θα προχωρήσουμε σε λάθη και παραλήψεις στο παρελθόν» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι παρά τη δύσκολη συμφωνία, » δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη δέσμευσή μας να αγωνιστούμε μέχρι τέλος για το δίκαιο του εργαζόμενου λαού». Δεν πρόκειται να κάνουμε το χατήρι σε κανέναν από τους πολιτικούς μας αντιπάλους μέσα και έξω από τη χώρα, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, που επιδίωκαν να αποτελέσουμε μια μικρή παρένθεση, μέσα στον χρόνο.

«Δεν θα προσπαθήσω να ωραιοποιήσω την κατάσταση, παρουσιάζοντας ένα εικονικό success story», συνέχισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο μεγάλος αντίπαλος για τις δυνάμεις της προόδου και της Αριστεράς βρίσκεται εντός των τειχών: «Είναι οι δυνάμεις της  διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, των καρτέλ, των ολιγαρχών, αυτών που ευνοήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε.

Απευθυνόμενος στην Ολομέλεια ρώτησε: Πιστεύετε ότι ήταν υπαρκτός ο εκβιασμός; Αναφέρομαι στις εναλλακτικές που είχα προχτές το βράδυ, είπε. «Η μία εναλλακτική ήταν η επιλογή να αποδεχθώ μια συμφωνία σε πολλά σημεία της οποίας έχω ριζικές διαφωνίες. Η δεύτερη ήταν η άτακτη χρεοκοπία, δεν θέλω να αναφερθώ στις συνέπειές της. Υπήρχε και τρίτη εναλλακτική, το σχέδιο Σόιμπλε (υπάρχει και τώρα), για προσωρινή έξοδο από το ευρώ. Βάρυνε μέσα μου η αίσθηση της ευθύνης προς τα λαϊκά στρώματα, να μην οδηγηθεί η κοινωνία σε χειρότερη μοίρα» συμπλήρωσε.

Αν θεωρείτε ότι ο εκβιασμός είναι πλαστός είμαι ανοιχτός να συζητήσουμε τις εναλλακτικές, τόνισε ο κ. Τσίπρας καλώντας τους βουλευτές αν θεωρούν ότι είναι πραγματικός να μοιραστούν το βάρος της ευθύνης.

«Είμαι ο τελευταίος που θα δραπετεύσω από αυτή την ευθύνη, αλλά είμαι και ο τελευταίος που θα προσχωρήσω στο σχέδιο των αντιπάλων, απομάκρυνσης της κυβέρνησης» είπε ολοκληρώνοντας, καταχειροκροτούμενος, ο κ. Τσίπαρς.

Ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του κι ενώ είχε τοποθετηθεί ο επικεφαλής της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε βέβαιος για τη στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πρός την κυβέρνηση. «Δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν κυβέρνηση Αριστεράς» κατέληξε.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here