Τσίπρας: Δεν θα στείλουν οι Τούρκοι γεωτρύπανο στην ελληνική ΑΟΖ-Αν το κάνουν έχουμε σχέδιο, δεν θα τους αφήσουμε-Απομονωμένη η Τουρκία-Ασφαλείς οι Ελληνες

«Πιστεύω ότι η Τουρκία δεν θα στείλει το δεύτερο γεωτρύπανό της στην ελληνικό ΑΟΖ μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου. Αλλά ακόμη και να θελήσει, έχουμε σχέδιο και δεν θα την αφήσουμε να το κάνει», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την συνέντευξή του στο Open. Οπως υπογράμμισε, οι σημερινές αντιδράσεις της Τουρκίας, είναι γιατί αισθάνεται απομονωμένη εξ αιτίας των πολιτικών της ελληνικής κυβέρνησης στην ευρύτερη περιοχή.

«Οι κινήσεις της Τουρκίας είναι ένδειξη της αδυναμίας της και της απομόνωσής της στην περιοχή, όχι θέση ισχύος, επεσήμανε.

Tα τελευταία τέσσερα χρόνια oi κινήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου και οι συμμαχίες έχουν οδηγήσει την Άγκυρα σε στρατηγικό αδιέξοδο, πρόσθεσε ο πρωθυποργός και εξήγησε: «Η Τουρκία δεν έχει ισχυρές συμμαχίες. Βλέπει ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ένα διμερές ζήτημα οι διαφορές της με την Κύπρο, όπως και με την Ελλάδα. Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ευρώπης, τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης».

Σχετικά με ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι πάντα υπαρκτό και το λαμβάνει υπόψη η ελληνική κυβέρνηση.

«Είχαμε προβλέψει τις κινήσεις της Τουρκίας εδώ και πολύ καιρό και δουλεύουμε εντατικά και με σχέδιο για να είναι η χώρα έτοιμη να αντιμετωπίσει τέτοιες προκλητικές κινήσεις», είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «Αντιμετωπίζουμε αυτό το ενδεχόμενο πρώτα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Το προσωπικό όπως και η υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άριστα. Από αυτή την άποψη μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Δεν αρκεί όμως αυτό, χρειάζονται ισχυρές συμμαχίες τις οποίες η Ελλάδα έχει αναπτύξει. Το αποδεικνύει αυτό η αντίδραση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας».

«Απέναντι στην Τουρκία δεν θα κάνουμε βήμα πίσω»

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα βάλει το δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή μεταξύ Καστελορίζου και Κύπρου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας  «Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει σχέδιο. Δεν θα τους αφήσουμε-Η Ελλάδα δεν θα κάνει βήμα πίσω» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία – Να σταματήσει η μικροκομματική εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων από την αντιπολίτευση»

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και στηρίζει τις αποφάσεις της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία είναι ανοικτοί και πρόσθεσε ότι εάν χρειαστεί μπορεί να μιλήσει και με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, για να συμπληρώσει ότι θα είναι ακόμη πιο ασφαλείς εάν σταματήσει η μικροκομματική εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων από την αντιπολίτευση. Σημείωσε ακόμα, ότι δεν πρέπει τα εθνικά θέματα να μπουν στην προεκλογική αντιπαράθεση.

«Δεν είναι δραματοποίηση το ΚΥΣΕΑ. Εκτός τόπου και χρόνου όποιος το ισχυρίζεται»

Δεν είναι δραματοποίηση το να συνεδριάζουν τα κυβερνητικά όργανα, για να εξετάσουν την αντιμετώπιση της Τουρκίας. Όποιος το ισχυρίζεται αυτό είναι εκτός τόπου και χρόνου, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Πάντα ενημέρωνα τους πολιτικούς αρχηγούς, τόνισε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει ότι ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.τήσει η μικροκομματική εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων από την αντιπολίτευση. Σημείωσε ακόμα, ότι δεν πρέπει τα εθνικά θέματα να μπουν στην προεκλογική αντιπαράθεση.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here