Τσίπρας: Δεν θα γίνουμε ούτε δειλοί, ούτε ριψάσπιδες, ούτε απολογητές χαμένων αγώνων

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)

Με μηνύματα που είχαν σαφή στόχευση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως όσους διαφωνούν με την κυβερνητική επιλογή και επιλέγουν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς, έκλεισε την ομιλία του, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός. 

Απαντώντας όπως είπε, σε όσους θεωρούν ότι  δεν έχει νόημα ποια θα είναι η κυβέρνηση μετά την σκληρή αλλά ηπιότερη προσαρμογή που συμφωνήθηκε και παρομοιάζουν την παρουσία της αριστεράς ως αγωνία για καρέκλες και αξιώματα, τόνισε:  «Θλίβομαι αλλά  σε ό,τι αφορά τον δικό μου κώδικα αξιών, η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση δεν είναι επιδίωξη θέσεων, είναι οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού μας, για συγκρούσεις με τα οργανωμένα συμφέροντα».

«Αυτό το οχυρό μάχης δεν προτίθεμαι -οικειοθελώς τουλάχιστον- να το εγκαταλείψω. Δεν θα γίνουμε ούτε δειλοί, ούτε ριψάσπιδες, ούτε απολογητές χαμένων αγώνων», συμπλήρωσε καταχειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός, που διαμήνυσε ότι η πιθανή πτώση της κυβέρνησης είναι πλέον στα χέρια των «ανταρτών» της Αριστερής Πλατφόρμας».

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας σε ανέργους και σκληρά εργαζόμενους με ρύθμιση για αναστολή που θα έρθει στο νόμο για τα κόκκινα δάνεια. «Η προστασία της πρώτης κατοικίας από αυτή την κυβέρνηση ήταν, είναι και θα είναι διαρκής. Χωρίς αυτή την εγγύηση, η κυβέρνηση αυτή δεν υπάρχει», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έδωσε μιά μάχη εξαντλώντας τα όρια της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος πριν οδηγηθεί σ΄έναν δύσκολο συμβιβασμό. Αλλά εξάντλησε και τα όρια της σημερινής Ευρώπης.

«Κάναμε λάθη, αλλά από βάθος ψυχής όχι μόνο δεν μετανιώνω γι’ αυτή τη μάχη αλλά είμαι περήφανος που σηκώσαμε ανάστημα διεκδίκησης. Λάθη δεν κάνουν μόνο όσοι δεν προσπαθούν. «Ναι αλλά ηττηθήκατε», μας λένε. «Πράγματι οι δυνάμεις, οι συσχετισμοί ήταν εκπληκτικά ετεροβαρείς. Ομως είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι  αυτή ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος».

«Η Ευρώπη δεν θα είναι ίδια μετά την 12 Ιουλίου. Κυριαρχούν βέβαια οι συντηρητικές δυνάμεις που επιμένουν σε εκδίωξη της Ελλάδας αλλά ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης έχει ήδη αρχίσει. Και είναι μια διαρκής μάχη. Οι συντηρητικές δυνάμεις πέτυχαν Πύρρειο νίκη απέναντι στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Ομως έχασαν κάτι πολυτιμο. Την αίσθηση της ηγεμονίας τους»,  υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μετά από 6 μήνες δεν μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι η ιδιοκτησία του προγράμματος ανήκει στην ελληνική πλευρά, Μπορεί να αναγκασθήκαμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που δεν πιστεύουμε, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας αποδώσει την ιδιοκτησία, πρόσθεσε. Και σημείωσε:

«Πήραμε δύσκολες επιλογές ευθύνης, και σήμερα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις κινήσεις μας στα νέα δεδομένα. Οι εναλλακτικές την 12η Ιούλη ήταν, από την μιά το σχέδιο Σόιμπλε με δεδομένη την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και από την άλλη η επιλογή της άτακτης χρεοκοπίας.  Ούτε περήφανη ούτε πατριωτική επιλογή θα ήταν να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και να χάσουν το βιός του τα πιο λαικά στρώματα΄», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Από αύριο είμαστε αναγκασμένοι να διαπραγματευτούμε ξανά για τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης. Οσοι ισχυρίζονται ότι είναι χειρότερη από την πρόταση της 25ης Ιουνίου,. είτε σφάλλουν, είτε παραπλανούν. Δεν ωραιοποιώ αλλά έχουμε τριετή συμφωνία με δάνειο 86 δις ευρώ. Η σημερινή συμφωνία δίνει τον απαραίτητο χρόνο και ακυρώνει οριστικά το Grexit, διευκολύνοντας την έξοδο της χώρας στις αγορές. Σε κάποιους όμως δεν έχει φύγει η ιδέα του αυτή  Η συμφωνία που από αύριο θα διαπραγματευτούμε περιλαμβάνει και τη σαφή δέσμευση για αναδιάταξη του χρέους. Σήμερα δεν συζητείται το αν αλλά  σε τι βάθος θα γίνει», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα 4 αξόνων στο εσωτερικό

«Δεν ευθύνονται για όλα τα δεινά οι έξω. Πρέπει να συγκρουστούμε και με τους μέσα. Αναλάβαμε τη διακυβέρνηση για να δώσουμε τέλος, στα διαπλοκή, να εμπεδώσουμε διαφάνεια, την αξιοκρατία, το κράτος δικαίου. Να αγωνισθούμε και να κριθούμε για τις μάχες στο εσωτερικό της χώρας.

Από αύριο παράλληλα με διαπραγμάτευση η κυβέρνηση δώσει την μάχη σε 4 άξονες:

1. Μάχη κατα διαπλοκής. Τέλος στην ευρωπαική πρωτοτυπία με προσωρινές άδειες επί 25 χρόνια και να δώσουμε στην ΕΡΤ τη δυνατότητα να γίνει ψηφιακός πάροχος.

2. Να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή με πρώτο στόχο τους μεγαλοκαταθέτες εξωτερικού.

3. Να συγκρουσθούμε με τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.

4. Να προσελκύσουμε επενδύσεις  στη χώρα,

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here