Τσίπρας: Δεν παραδίδουμε τα όπλα, συνεχίζουμε τη μάχη ενάντια στο παλιό πολιτικό σύστημα και τη διαπλοκή

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙMΕ(Κ. ΜΠΑΛΤΑΣ) 

Με τη φράση «Τα όπλα δεν τα παραδίδουμε, συνεχίζουμε να πολεμάμε, να δίνουμε τη μάχη για να μην πετύχει το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης από το οποίο το παλαιό πολιτικό σύστημα δεν έχει παραιτηθεί», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας έδωσε από το βήμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης το στίγμα της προεκλογικής τακτικής που θα ακολουθήσει το κόμμα, προσθέτοντας με νόημα: «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εμείς θα συγκρουστούμε με το παλαιό πολιτικό σύστημα, την διαπλοκή και την διαφθορά».

«Οποιος θέλει να πενθήσει να πενθήσει, όποιος θέλει να αποδράσει, να αποδράσει. Εμεις πάμε μόνο μπροστά», τόνισε και κάλεσε όλους τους πολίτες να συστρατευθούν στη μάχη. Ο κ. Τσίπρας  σκαιγράφησε τους βασικούς άξονες του νέου αριστερού κυβερνητικού προγράμματος που εμπνέεται όπως είπε από το όχι του δημοψηφίσματος, «ένα όχι που ανήκει στον ελληνικό λαό και στη κυβέρνηση του σΥΡΙΖΑ και δεν το χαρίζουμε σε κανέναν».

«Το όχι δεν ήταν ναι στη δραχμή, όπως λένε κάποιοι επιχειρώντας μια τεράστια λαθροχειρία. Το όχι ήταν όχι στο παλιό και μισητό πολιτικό σύστημα, στη διαπλοκή, στην εξάρτηση, στην υποτίμηση της λαΊκής κυριαρχίας. Στους εθνικούς εργολάβους και τα κόμματα που μεταχειρίζονται την Ελλάδα ως κτήματα τους. Αλλά και όσα μας πνίγουν. Τα ρουσφέτια, τη διαπλοκή. Αυτό θα είναι ο πυρήνας του κυβερνητικού μας προγράμματος. Με αυτό θα προχωράμε στις αποσκευές μας, τόνισε.

Οσον αφορά την πληγή που άνοιξε η αποχώρηση στελεχών και η πτώση της κυβέρνησης από τα μέσα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι θα αντιμετωπισθούν με την απαραίτητη πολιτική αυστηρότητα αλλά ¨αριστερό εμφύλιο δεν θα ανοίξουμε».

Βολές προς Ζωή: Θέατρο του παραλόγου στις επιτροπές της Βουλής

«Βαδίζουμε κάτω από πυκνά πυρά. Το σχέδιο τους ήταν αυτό της αριστερής παρένθεσης. Με όλα τα μέσα. και συνεχίζουν. Οτι δεν πέτυχαν με τις τράπεζες και την πιστωτική ασφυξία, θέλουν να το πετύχουν τώρα.  Δείτε πόσο προβάλουν τη διαφωνία κάθε μέλους και το θέατρο του παραλόγου που παίχθηκε στις επιτροπές της Βουλής», επεσήμανε σε μια σαφή σκληρή κριτική προς την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου  και περιέγραψε το βασικό δίλημμα των εκλογών:

«Ζούμε στιγμές όπου ο καθένας πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Από τη μια είναι το παλιό πολιτικό σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Απέναντί μας όλο το παλιό που μας έσπρωξε στη τραγωδία , που μας στοιχειώνει και οδήγησε στα μνημόνια».

Από την άλλη, η Αριστερά, εμείς, που θέλουμε να γκρεμίσουμε με μικρές και μεγάλες μάχες όλο αυτό το καθεστώς. Είμαστε καταδικασμένοι να κερδίσουμε τη μάχη, είμαστε καταδικασμένοι να τα καταφέρουμε, τόνισε.

Αλλα βασικά σημεία από την ομιλία του κ. Τσίπρα

«Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας που αντανακλά την εμπιστοσύνη του λαού. Θα ξεπεράσουμε τον κάβο, για να υπερασπιστούμε τα λαικά στρώματα τους άνεργους> είπε ξεκινώντας την ομιλία του. Και συνέχισε:

* Αποφασίσαμε να κάνουμε τα πάντα για να υπερασπισθούμε το δικιο της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Και είμαστε περήφανοι, Και πήραμε μια δύσκολη απόφαση, να δεθούμε την ομαδική αυτοκτονία, το χορό το Ζαλόγγου που μας ετοίμαζαν οι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι.. Που θα έπληττε τους φτωχούς και τους μεροκαματιάρηδες και όχι τους πλούσιους.

* Είμαστε την αρχή μιας αποφασιστικής εκλογικής μάχης.Κρίνεται το δικαίωμα του λαού να συνεχίσει να αγωνίζεται και να ελπίζει.

Κριτική στην Αριστερή Πλατφόρμα-Οχι στον αριστερό εμφύλιο

* Θα μπορούσαμε να δραπετεύσουμε, να μείνουμε αμόλυντοι και άσπιλοι, να υποκριθούμε ότι εκτός ευρωζωνης θα εγγυηθούμε το ίδιο επίπεδο ζωής για τους πολλούς.  Να επιλέξουμε να μην λερώσουμε τα δικά μας χέρια. Αλλά ποιος θα ξελάσπωνε το μέλλον;

* Μίλησε για «πληγή που άνοιξε στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, μετατροπή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε μειοψηφία,  ανατροπή ουσιαστικά και τυπικά της κυβέρνησης από τα μέσα» αλλά και για «ασχήμια της διάσπασης και της εκμετάλλευσής της από τους οπαδούς της αντιδραστικής παλινόρθωσης», επισημαίνοντας:

«Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε σε βάθος αυτό το ζήτημα. Θα γίνει και πρέπει να γίνει κι αυτό στην ώρα του. Τώρα, στις συνθήκες της δύσκολης μάχης, θα αντιμετωπίσουμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε με την απαραίτητη πολιτική αυστηρότητα όσους εγκατέλειψαν τις γραμμές μας και στράφηκαν εναντίον μας με βαριές, συκοφαντικές θα έλεγα, κατηγορίες. Αλλά αριστερό εμείς εμφύλιο δεν πρόκειται να ανοίξουμε» Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ανοίξουμε. Γιατί ο αντίπαλος ήταν και παραμένει το παλιό καθεστώς και το παλιό σύστημα εξουσίας που σηκώνουν κεφάλι».

* Δεν το κάναμε και είμαστε εδω αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και τις δικές μας αδυναμίες. Δεν υπάρχουν στρωμένοι δρόμοι, γιατί τότε θα ήταν άλλοι στη θέση μας.

* Η αριστερά παίρνει το τιμόνι σε δύσκολες συνθήκες. Κάνεις και λάθη και συμβιβασμούς, έχεις απώλειες, αλλά το κρίσιμο είναι να μην παραδώσεις τα όπλα.Ακόμη κι αν πέσεις πρέπει να σηκωθείς και να παλεύεις.

* Τα όπλα δεν τα παραδίδουμε, συνεχίζουμε να πολεμάμε, να δίνουμε τη μάχη, να προχωράμε μόνο μπροστά

* Οποιος θέλει να πενθήσει να πενθήσει, όποιος θέλει να αποδράσει, να αποδράσει. Εμεις πάμε μόνο μπροστά

Εύσημα σε Τσκαλώτο

* Σ’ αυτή τη σκληρή και δύσκολη μάχη ανοίξαμε ρωγμές. Μαζί με τον Ε. Τσακαλώτο 17 ωρες διαπραγματευόμαστε να σώσουμε τη δημόσια περιουσία. Να μην μεταφερθεί το σύνολο της σε εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, για 50 δις ευρώ. Εάν λειτουργήσει όπως αποφασίσθηκε, θα είναι καλύτερη από το ΤΑΙΠΕΔ.

* Αλλά ποιος θα δώσει τη μάχη, ο Μεϊμαράκης και ο Θεοδωράκης που μας καλούσαν να υπογραψουμ ότι νάναι. Η κ. Γεννηματά; Δεν συζητείται αν, αλλά το μέγεθος αναδιάρθρωσης του χρέους.

Απάντηση σε όσους καπηλεύονται το ¨οχι»

* Το όχι είναι δικό μας, του ελληνικού λαού, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε τα ρίσκα που έδωσε τη μάχη μεχρι το τέλος. Δεν το χαρίζουμε σε κανέναν. Το όχι δεν τελείωσε με τις διαπραγματεύσεις. Θα εμπνέει και θα καθοδηγεί τη δράση μας για πολύ καιρό. Δεν μπήκε σε βιτρίνα.

Το όχι δεν ήταν ναι στη δραχμή, όπως λένε κάποιοι επιχειρώντας μια τεράστια λαθροχειρία. Το όχι ήταν όχι στο παλιό και μισητό πολιτικό σύστημα, στη διαπλοκή, στην εξάρτηση, στην υποτίμηση της λαικής κυριαρχίας. Σε όλους εθνικούς εργολάβους, κόμματα που μεταχειρίζονται την Ελλάδα ως κτήματα τους. Αλλά και όσα μας πνίγουν. Τα ρουσφέτια, τη διαπλοκή. Αυτό θα είναι ο πυρήνας του κυβερνητικού μας προγράμματος. Με αυτό θα προχωράμε στις αποσκευές μας.

* Στη συμφωνία με τους δανειστές καταγράφεται και η δική μας αντίσταση. Γι αυτό μπαίνει και το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ως παρατηρητής.

Το δίλημμα των εκλογών

* Εχουμε μπροστά μας ανοικτά θέματα, όπως το χρέος.  Θέτω το ερώτημα: Ποιος θα εμπιστευθεί ο λαός; Εκείνους που έκαναν το μνημόνιο ιδεολογία και καθεστώς; Που δέσμευσαν τη χώρα, συνυπέγραψαν την ερήμωση της αγοράς και την καθίζηση της οικονομίας, οδήγησαν σε αδιέξοδο τη μεσαία τάξη, πολλαπλασίασαν το χρέος υποστηρίζοντας ότι είναι βιώσιμο, και τελικώς μας κληροδότησαν μια Ελλάδα γονατισμένη κάτω από το βάρος του χρέους και των δεσμεύσεων που ανέλαβαν για λογαριασμό όλων μας;

* Ή εκείνους που έδωσαν σκληρή μάχη, πήραν ρίσκα, οδήγησαν τη διαπραγμάτευση στα όριά της, έβγαλαν το λαό στο προσκήνιο με το δημοψήφισμα και απέδειξαν, αν μη τι άλλο, ότι διαθέτουν τη θέληση και το θάρρος να σταθούν όρθιοι στα δύσκολα; Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών.

» Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, όπως θέλουν ο κ. Μειμαράκης και άλλοι, για να κάνουν πράξη τη αριστερή παρένθεση.

* Κάποιοι θεωρούν σημαία τους τις απολύσεις, τα δάνεια και τους πληστειριασμούς της πρώτης κατοικίας.

* Την ανάσα της χώρας κόβουν πολλά προβλήματα. Μπορεί το συνοθύλευμα  και η εθνική της διαπλοκής να τα βάλει με την διαπλοκή, να τα ελέγξει τις λίστες Λαγκαρντ. Φυσικά όχι, Μόνο η κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να κόψει αυτό τον γόρδιο δεσμό.

* Σήμερα πιο ώριμοι, πιο έμπειροι, πιο διαβασμένοι, με πρόγραμμα 4ετίας, είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τα προβλήματα της χώρας και όχι να πιάσουμε στασίδι και να λέμε έρχονται χειρότερα, που λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Τα βασικά σημεία του προγράμματος

1. Παραγωγική ανασυγκρότηση, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας σταθερές και ασφελείς. Εναι η δυσκολότερη μάχη απέναντι σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα εργασιακή ζούγκλα.  Να προωθήσουμε μορφές συνεργατικής οικονομίας.

2. Να συνεχίσουμε τον αγώνα για προστασία των απόκληρων της ανθρωπιστικής κρίσης.Καταφέραμε 350.000 νοικοκριά να έχουν έστω κι αυή τη μικρή στηριξη.

3. Να συνεχίσουμε την ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας, με περιορισμό δαπανών , σεβασμό στους ανθρώπους που δίνουν μάχη.

4. Να υλοποιήσουμε τη μεγάλη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στο χώρο της παιδείας που θέλουν να αποτρέψουν οι συντηρητικές δυνάμεις. να προχωρήσουμε στις μεγάλες τομές, ισότητα στη πρόσβαση ελευθερία στην έκφραση στην σκέψη, την έρευνα.

5. Να προχωρήσουμε στη μεγάλη μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους. Στηρίζοντας τον φορεισπρκτικό μηχανισμό και εκκαθαρίζοντας υποθέσεις μεγαλοφειλετών που λιμνάζουν

6. Να προστατέψουμε ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, τη ισότητα, να εξαλείψουμε τις δικρίσεις λόγω χρώματος, καταγωγής και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Τι θα ακολουθήσει αν αποτύχει; Μήπως το καλοκαίρι των κινημάτων ή ο χειμώνας της αστικής παλινόρθωσης;

 

Δυσκολίες του κόμματος

Δεν είναι η στιγμή να λυσουμε το κομματικό μας πρόβλημα, αυτό θα γίνει δημοκρατικά μόλς περάσουμε νικηφόρα κι ατό τον κάδο.

Τι κόμμα θέλουμε, τι κόμμα είναι αναγκαίο. Ενιαίο κόμμα δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτιάξουμε. Κόμμα με πολλά κέντρα αποφάσεων δεν μπορεί να υπάρχει. Κόμμα όπου η φυσική ηγεσία είναι κάπου αλλού, δεν μπορεί να υπάρξει. Κανω και τη δική μου αυτοκριτική εδώ.

Κόμμα μακριά από την κοινωνία αλλά και ηγεσία ξεκομμένη από τη βάση, δεν μπορεί να προχωρήσει πολύ.

Ηταν θέμα ηθικής τάξης να μην παριστάνω τον πρωθυπουργό με 30 βουλευτές που είχαν αποφασίσει να ιδρύσουν άλλο κόμμα και κυρίως με μια εντολή που ξεπέρασε τα όρια της. 

Η Αριστερά του 21ου αιώνα δινει μάχες, δεν δραπετεύει.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here