Μήνυμα Τσίπρα: Δεν δεχόμαστε ακραίες προτάσεις-Τέλος Ιουνίου οι δόσεις σε ΔΝΤ

«Προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια και κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του».

Με αυτά τα λόγια, που είπε σε συνεργάτες τους,  σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την επιστροφή το από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός προσδιόρισε την διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής.

Κύκλοι του Μαξίμου σχολίαζαν πως το σχέδιο προτάσεων της Ελληνικής κυβέρνησης δεν συνιστά σύνοψη του δικού της προγράμματός της, αλλά καταγραφή των συγκλίσεων που σημειώθηκαν στο Brussels Group. Πρόκειται για το πλαίσιο / βάση μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας που θα διασφαλίσει συνολικά τη χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας.

Αντιθέτως, πρόσθεταν, οι προτάσεις των δανειστών παρέκαμψαν τις τετράμηνες διαπραγματεύσεις και επέστρεψαν στο μνημονιακό πρόγραμμα που απορρίφθηκε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Είναι προφανές ότι η δέσμευση σε συγκλίσεις δεν μπορεί παρά να αφορά και τα δύο μέρη και να οδηγεί σε συνολική λύση.

Δεκτό, με γκρίνιες το αίτημα για πληρωμή του ΔΝΤ στο τέλος Ιουνίου

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα στο ΔΝΤ για ομαδοποίηση όλων των εκκρεμών δόσεων της προς το Ταμείο, έως το τέλος του Ιουνίου. Με το τρόπο αυτό ζητούμε να  μην καταβάλουμε την δόση των 300 εκατ. ευρώ στις 5 Ιουνίου, αλλά να την προσθέσουμε μαζί με τις άλλες δύο που εκκρεμούν, συνολικού ύψους περίπου 1,6 δις ευρώ αφού υπάρξει συμφωνία και υπάρξει εκταμίευση της τελευταίας δόσης που μας οφείλεται.

Οι πληροφορίες φέρουν το ΔΝΤ να συναινεί σ΄αυτήν την διευκόλυνση καθώς υπάρχει κανονισμός που επιτρέπει την ομαδοποίηση των δόσεων.

Δείξαμε ευελιξία, λέει η Κρ. Λαγκάρντ

Την θέση ότι η κοινή πρόταση των τριών θεσμών(Ευρωπαικής Επιτροπής, ΕΚΤ και ΔΝΤ), αποδεικνύει την ευελιξία που έδειξαν οι θεσμοί λαμβάνοντας υπόψη τη πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα και με σκοπό να επανέλθει η χώρα σε σταθερή, βιώσιμη ανάπτυξη, εξέφρασε νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Είναι προφανές ότι με το τρόπο αυτό η κ. Λαγκάρντ απαντά στις συνεχείς παραινέσεις των ΗΠΑ να επιδειχθεί ευελιξία για σύντομη συμφωνία.

Βαρουφάκης: Δεν λύνουν το ελληνικό πρόβλημα οι προτάσεις των δανειστών

Αμεση ήταν η απάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, ξεκαθαρίζει ότι οι προτάσεις που κατέθεσαν οι θεσμοί δεν μπορεί να γίνουν δεκτές, γιατί δεν είναι ρεαλιστικές και δεν επιλύουν το βασικό ζητούμενο που είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

¨Μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων» αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οι θεσμοί κατέθεσαν προτάσεις η εφαρμογή των οποίων, κατά την κρίση του Υπουργείου Οικονομικών, δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλύσουν τον γρίφο της οικονομικής κρίσης που ενέτειναν οι πολιτικές της προηγούμενης πενταετίας.

>>Επιπλέον, οι εν λόγω προτεινόμενες πολιτικές θα βάθαιναν σημαντικά τη φτώχεια και την ανεργία. Η συμφωνία-επίλυση που έχει ανάγκη τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη απαιτεί άμεση μετακίνηση των θεσμών σε ρεαλιστικότερες προτάσεις που να δίνουν την προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης και της κοινωνικής ευαισθησίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει τέτοιες προτάσεις.», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Με το τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει ότι εννοεί όταν λέει ότι προέχουν οι μισθοί και οι συντάξεις ενώ στέλνει και μηνύματα αποφασιστικότητας και σταθερότητας στις διαπραγματευτικές της θέσεις.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here