Τσίπρας: Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός της μίζας και της διαφθοράς

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

«Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός της μίζας και της διαφθοράς. Είναι εγκληματικό πολιτικοί άνδρες να επιδίδονται σε πατριωτισμό και να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε δικογραφίες» είπε  ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο 9ο αναπτυξιακό συνέδριο για τη Δυτική Ελλάδα. 

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ως κυβέρνηση «και λάθη κάνουμε, και παραλείψεις», ωστόσο, όπως τόνισε,  «το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό κι από τον ξάστερο ουρανό». Είπε επίσης ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε για την πατρίδα, όλοι μας, είναι να πάρουμε οριστικό διαζύγιο με τις συνήθειες του χθες. Να πάρουμε όλοι αποστάσεις από την Ελλάδα του χθες και από τα πρόσωπα που την σημάδεψαν».

«Ο πατριωτισμός είναι έμπρακτη καταδίκη κάθε πράξης διαφθοράς και ιδιοτέλειας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: Αν χρειάζεται σήμερα κάτι η πατρίδα απ’ όλους μας, μέχρι και από τον τελευταίο Έλληνα είναι ένας σύγχρονος, αποφασιστικός, ανυποχώρητος, πατριωτισμός. Ένας πατριωτισμός που απαντά στη δύσκολη συγκυρία όχι με όρους εμπρηστικής ρητορείας, αλλά με όρους καθημερινής αρετής».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε μάλιστα ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να πάρουμε ένα οριστικό διαζύγιο με τις συνήθειες του χθες και τα πρόσωπα που τη σημάδεψαν.  Να πάρουμε διαζύγιο από πρόσωπα κυκλώματα και πρακτικές… Πρόσωπα που έκαναν τον πατριωτισμό σημαία ευκαιρίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζοντας τις  έμμεσες αλλά σαφείς αναφορές του στο συλλαλητήριο και την δικογραφία για τη Novartis που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφέρθηκε και στον αείμνηστο Κωστή Στεφανόπουλο:

«Επιτρέψτε μου να επικαλεστώ στο σημείο αυτό έναν έξοχο πολιτικό, αν και αντίπαλης παράταξης της δικής μου, τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον αείμνηστο Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος έλεγε κάτι που σήμερα έχει ιδιαίτερη σημασία:

«Ούτε λόγος βέβαια για πατριωτισμό και τιμή για όσους παραβαίνουν τον νόμο και παραβιάζουν τη συνείδησή τους, ζητώντας και λαμβάνοντας ωφελήματα που δεν δικαιούνται. Υπάρχει τεράστια διαφορά στάσης απέναντι στην πατρίδα, όση μεταξύ ήθους και πανουργίας, μεταξύ αυτού που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο από τη θέση που κατέχει, και αυτού που την εκμεταλλεύεται για το δικό του συμφέρον. Ο πρώτος είναι άξιος κάθε σεβασμού, ο δεύτερος πρέπει να υφίσταται αυστηρές κυρώσεις και τη βαθιά περιφρόνησή μας.»

Και αμέσως μετά επεσήμανε: «Ο πατριωτισμός δεν είναι ρητορεία, στάση προσοχής στην έπαρση της σημαίας. Είναι πράξη καθημερινής αρετής, συμβολής στα βάρη του κράτους, έμπρακτης καταδίκης κάθε φαινομένου διαφθοράς & ιδιοτέλειας, σεβασμού στον διπλανό & τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Και πάνω από όλα τιμιότητα».

Μπορούμε να προσβλέπουμε σε σταδιακή μείωση της φορολογίας»

Για τη δυνατότητα να «προσβλέπουμε σε μία πιο ισορροπημένη σχέση του πολίτη με το κράτος, στη σταδιακή μείωση της φορολογίας, στην αύξηση των συντάξεων, στην αποκατάσταση των εργασιακών συνθηκών που επιβλήθηκαν στην αρχή των μνημονίων, στην αύξηση των επενδύσεων» έκανε εξάλλου λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 9ου περιφερειακού συνεδρίου στην Πάτρα. Όπως είπε η εμπιστοσύνη των αγορών αποκαθίσταται και βαδίζουμε στο οριστικό τέλος των μνημονίων.

Τόνισε ότι δεν είναι όμως αφελής και γνωρίζει καλά τις πραγματικές δυσκολίες που βρίσκονται ακόμα μπροστά, καθώς και τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά. «Με επίγνωση των δυσκολιών και της προσπάθειας που πρέπει να καταβάλουμε όλοι μας μπορώ να πω ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας» σημείωσε.

Αναφέρθηκε σε έναν δρόμο που βρίσκεται μπροστά και που άνοιξε με θυσίες και συμβιβασμούς και «που οδηγεί με σιγουριά σε ένα μέλλον πολύ καλύτερο», όπως είπε.

«Στήριξη της επιχειρηματικότητας σε κάθε τομέα με βασικό κριτήριο τη δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας»

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, είπε πως πρώτος στόχος είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας σε κάθε τομέα, από την αγροτική παραγωγή και την μεταποίηση, μέχρι τις υπηρεσίες και τον τουρισμό, με βασικό κριτήριο τη δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας.

Δεύτερος στόχος, όπως είπε, είναι η σύνδεση της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας με την έρευνα, την καινοτομία και την οικονομία της γνώσης. Τρίτος στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών, για την στήριξη της τοπικής παραγωγικότητας.

Τέταρτος στόχος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι μια ορθά σχεδιασμένη περιβαλλοντική στρατηγική, που αφορά από την ανακύκλωση και την διαχείριση των αποβλήτων, μέχρι την προστασία των φυσικών πόρων και του νερού.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι ο θεσμός του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, πέρα από τη σταθερή επιχορήγηση που έχει διασφαλιστεί, ενισχύεται επίσης από την κυβέρνηση με επιπλέον 8 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους.

Για τη Λίμνη Καϊάφα, είπε ότι το υπουργείο Οικονομίας έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής της. Σε πρώτη φάση, όπως σημείωσε, διατίθενται 5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των δικτύων υποδομών της Λίμνης.

Ανέφερε επίσης ότι θα στηριχθεί ο Δήμος Αμαλιάδας για τη μετατροπή της Μόνιμης Έκθεσης Μπελογιάννη σε Μουσείο.

«Ξεκινά άμεσα η Πατρών – Πύργου»

Μιλώντας για τον ρόλο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πεδίο ερευνών και αξιοποίησης υδρογονανθράκων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που έχουν υπογραφεί αναμένεται να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.

Σχετικά με το φυσικό αέριο, είπε ότι η Δημόσια Εταιρίεα Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος (ΔΕΔΑ) θα καταθέσει άμεσα σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε μια σειρά από πόλεις, μεταξύ των οποίων η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος.

Για τον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου, επεσήμανε ότι αφαιρέθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά από τη Σύμβαση Παραχώρησης και τόνισε ότι το έργο ξεκινά άμεσα στο σύνολό του, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφορικά με το θέμα της διέλευσης του σιδηρόδρομου από τον Κεντρικό Αστικό ιστό της Πάτρας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη λύση η οποία προέκυψε μέσα από την διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.

Συγκεκριμένα, είπε ότι εντός του 2018 προκηρύσσεται διαγωνισμός Μελέτη Κατασκευή που περιλαμβάνει:

  • Από την οδό Κανελλοπούλου βυθισμένη διέλευση του τρένου με τη μέθοδο «cut and cover» μέχρι και τον Σταθμό του Αγίου Διονυσίου.
  • Οριστικές μελέτες για την υπόγεια διέλευση του τρένου από τον Άγιο Διονύσιο έως τον Άγιο Ανδρέα και σύνδεση με το νέο Λιμάνι στο ύψος της Πειραϊκής Πατραϊκής αλλά και με τη γραμμή προς Πύργο.
  • Στις μελέτες θα συμπεριλαμβάνονται και μελέτες για σύνδεση της γραμμής με τρένο τύπου Τραμ στις Δυτικές Συνοικίες της Πάτρας.
  • Το έργο προϋπολογίζεται στα 130 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση του εντάσσεται στο ΕΣΠΑ.

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε την απόδοση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας «στον λαό της πόλης και στον Δήμο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here