Τσίπρας: Αποτρέψαμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση

Η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών είναι μια ψήφος συνείδησης και υψηλής εθνικής ευθύνης με βαρύνουσα πολιτική σημασία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής  και πρόσθεσε: «Είναι εθνικό χρέος να κρατήσουμε ζωντανό τον ελληνικό λαό«.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «αποφασίσαμε να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit  με οικονομική πρόφαση», τονίζοντας ωστόσο  ότι » η δανειακή συμβαση περιλαμβάνει προαπαιτούμενες δράσεις που απέχουν απο τις προγραμματικές μας διακηρύξεις και δεσμεύσεις».

Κάνοντας απολογισμό της πορείας των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές , είπε ότι θα μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας: «Εξι μήνες μπήκαμε σε πόλεμο , με άνισες δυνάμεις. Είχαμε απώλειες, κερδίσαμε και έδαφος. Φθάσαμε στην διακεκαυμένη ζωνη. Απο εδώ και πέρα υπάρχει ναρκοπέδιο και αυτό δεν έχω δικαίωμα να τοαγνοήσω ούτε να το κρύψω από το λαό».

Παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη , σημειώνοντας όμως ότι κινήθηκε με μοναδικό γνώμονα τη συνείδηση του και την προάσπιση των εθμικών μας συμφερόντων.

Ο κ.Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων:

-Εχω πράξει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό σε δύσκολες συνθήκες απειλών και εκβιασμών. Ανέλαβα το ρίσκο, δεν το εβαλα κάτω. Πολλοί θα πουν οτι έφθασα μέχρι εκεί, που δεν θα μπορούσε να φθάσει ενας πρωθυπουργός.

-Μοναδική μας δύναμη η στηριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

-Ναι κάναμε λάθη. Ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ. Δεν υπάρχει προηγούμενο,  που να ειναι μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και να διαπραγματεύεται ως ιση προς ίσους , με αξιοπρέπεια.

-Τώρα οφείλουμε να αποφασίσουμε αυτή την ισοτιμία να μην τη θυσιάσουμε σε ακραίους συντηρητικούς κύκλους, που επιδιώκουν την απαλλαγή τους απο μια μη αρεστή κυβέρνηση.

-Στις 25 Ιουνη πηραμε τελεσίγραφο. Το αρνηθήκαμε και το θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαου. Δεν ειχαμε την προθεση να οδηγηθούμε στην περιπέτεια των κλειστών τραπεζων.

-Παρά τις κλειστές Τράπεζες ο ελληνικός λαός πηρε γενναία απόφαση. Απέρριψε το τελεσίγραφο. Δεν έδωσε εντολή ρήξης αλλα ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας για βιώσιμη λύση.

-Δεσμεύτηκα πριν απο το δημοψήφισμα να φερω  μια καλύτερη συμφωνία ακομη και σε 48 ώρες. Δεν παριστάνω κάτι άλλο από αυτό που υποσχέθηκα. Δεν εξαπάτησα τον ελληνικό λαό ούτε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Εξέλαβα το όχι ως εντολή για καλύτερη λύση και ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τις προσπάθειές της.

-Τώρα θα κάνουμε απολογισμό.Εχουμε επαρκή χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα σε βάθος τριετίας, την υπόσχεση ισχυρού αναπτυξιακού πακέτου 35 δισ και για πρωτη φορά εχουμε στα σοβαρά συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

-Το πρόγραμμα που μας ζητείται ειναι δυσκολο.Καλυτερο μεν σε αρκετά σημεια απο εκέινο που τελεσιγραφικα μας δόθηκε αλλά δύσκολο. Εχουμε πιθανότητα συμφωνίας που μπορεί να δώσει τέλος στη συζήτηση για Grexit, άρα και τη δυνατότητα να αντισταθμίσουμε τις συνέπειες των υφεσιακών μέτρων.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πέντε σημεία που επιτυγχάνονται με τη συμφωνία:

1.Η συμφωνία θα οδγηήσει σε ενα αμιγώς ευρωπαικό πρόγραμμα. ΤΟ ΔΝΤ δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενος, τελειώνει η τροικα, όπως την ξέραμε.

2 Είναι τριετής η σύμβαση. Δινει χρόνο να σταθεροποιήσουμε οικονομία και να μας εμπιστευθούν οι αγορές.

3 Τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ως το 2018 θα είναι χαμηλά ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας. Την περίοδο  2015-2018 ειχαμε την υποχρεώση να παράξουμε πρωτογενή πλεονάσματα 30 δισ, ενω τωρα έχουμε 17 δισ.

4.Με το δάνειο απο τον ευρωπαικό μηχανισμο στήριξης θα πληρώσουμε τα δάνεια που λήγουν το δίμηνο Ιουλιου-Αυγουστου. Αυτο ισοδυναμεί με αναδιάρθρωσή του.

5.Δεν θα υπαρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από την τραπεζική αργία και την επιβολη ελέγχου τραπεζικών κεφαλαίων. Εχει ανοίξει η συζήτηση για βιωιμότητα του χρέους και είναι εφικτό να πετύχουμε ουσιαστική δέσμευση των εταίρων με χρονικό ορίζοντα.

-Ο στόχος της παρέμβασης μου δεν είναι να ωραιοποιήσω την  πραγματικότητα. Μπορει να μη φαίνεται εφικτό σήμερα να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην Ευρώπη. Ομως ο σπορος που ρίξαμε θα φέρει καρπούς .

-Απο την διακτατορία εχουμε να δούμε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης. Αγωνιστήκαμε για τους χαμηλομισθους , για τα εργασιακά δικαιώματα. Αυτος ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος.Αφορα την επόμενη μέρα. Να κρατήσουμε ζωντανό το λαό μας. Με βαση αυτο το εθνικό χρέος καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Θα καταφερουμε να μεινουμε στην Ευρωπη ως ισοτιμος εταιρος με αξιοπρεπεια και περηφάνεια.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here