Τσίπρας από Θεσ/νίκη: Ανοίγει ο δρόμος για οικονομία, Ελλάδα-Στήριξη εργασίας, κοινωνικού κράτους-Αλλαγή Συντάγματος για λύση στο Σκοπιανό

ΦΩΤΟ: ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Στη νέα προοπτική της ελληνικής οικονομίας και της Ελλάδας γενικά, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αφήνοντας οριστικά πίσω μας πελατειακές σχέσεις και διαφθορά αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από το το βήμα του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας ότι η έξοδος και η ανάσα πρέπει να γίνει αισθητή από όλους τους πολίτες.  Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει λύση στο Σκοπιανό χωρίς αλλαγή στο Σύνταγμα και ακύρωση του αλυτρωτισμού της γείτονος. 

Για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης είπε ότι σε συνδυασμό με τις διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους θα ανοίξει τον δρόμο για μια οριστική και καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των Μνημονίων.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός σήμερα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι, γιατί η οικονομία πιάνει τους στόχους. «Ο δρόμος από εδώ και πέρα ανοίγει. Το 2018 θα είναι καλύτερο από το 2017 και το 2019 ακόμα καλύτερο από το 2018. Σε επίπεδα ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας και αξιοπιστίας της οικονομίας και της χώρας».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, δεν φτάσαμε ως εδώ χωρίς προσπάθεια. «Αυτό ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και σκληρής διαπραγμάτευσης. Είχαμε να διαχειριστούμε μια οικονομία που είχε δεχτεί σκληρό και μακροχρόνιο υφεσιακό πλήγμα, το 25% του ΑΕΠ της χώρας κατεστραμμένο από τα δύο πρώτα προγράμματα και μια κοινωνία κατάκοπη από τα τεράστια βάρη και τις επιπτώσεις της λιτότητας», πρόσθεσε.

«Διανύσαμε, λοιπόν, αυτόν τον δρόμο, φροντίζοντας να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους πιο αδύνατους και τους πιο ευάλωτους με μέτρα αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως «δε θα ησυχάσουμε μέχρι την στιγμή που θα σιγουρευτούμε ότι η ανάσα που παίρνει πλέον η οικονομία, θα γίνει αισθητή σε όλους τους πολίτες».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως βασικό εργαλείο για την επόμενη μέρα αποτελεί η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες.

  • Ο πρώτος είναι η δημοσιονομική και η μακροοικονομική σταθερότητα.
  • Ο δεύτερος πυλώνας είναι η στήριξη της εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.
  • Ο τρίτος πυλώνας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Διαφθορά: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω για κανέναν

Αναφορικά με τις διαδικασίες αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης που, όπως είπε, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επέλεξε να επιτεθεί, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «πρόκειται για μια μεγάλη τομή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην οποία προχωράμε σε απόλυτη συμφωνία με τους θεσμούς που επαινούν την ελληνική κυβέρνηση».

Αυτό το παρελθόν των πελατειακών σχέσεων και της διαπλοκής, οφείλουμε να το αφήσουμε οριστικά πίσω μας, τόνισε ο πρωθυπουργός αναφέροντας παράλληλα ότι «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει πιο καθαρά τις θέσεις του για απολύσεις στο δημόσιο και για την στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση».

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε καμία περίπτωση και για κανέναν, όσες πιέσεις και όσες απειλές και αν δεχθούμε. Όλες οι υποθέσεις θα διερευνηθούν από την δικαιοσύνη η οποία απερίσπαστη θα πάρει τις αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος, για όλους ανεξαιρέτως όσο ψηλά και αν βρίσκονται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σκοπιανό: Λύση που θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη, μόνο οφέλη μπορεί να έχουν από την επίλυση της διαφοράς με την γειτονική χώρα. «Οικονομικά, αναπτυξιακά, συγκοινωνιακά, ενεργειακά, τουριστικά και πολιτιστικά».

Αυτό δεν σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα ότι πάμε σε μια διαπραγμάτευση για να επιτύχουμε μια οποιαδήποτε λύση. «Διαπραγματευόμαστε με αίσθημα εθνικής ευθύνης και με στόχο να πετύχουμε μια λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και τη κληρονομιά μας και ταυτόχρονα θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως για το ζήτημα αυτό ο πήχης έχει μπει ψηλά «όχι γιατί πιεζόμαστε από κανέναν αλλά γιατί ετσι θεωρούμε σωστό», προσθέτοντας πως για αυτό τον λόγο έχει μπει ως προϋπόθεση και η αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος, ώστε η λύση να μην καταρρεύσει πολύ σύντομα.

«Γιατί εμείς στα κρίσιμα εθνικά θέματα δε κινούμαστε με κριτήριο το πολιτικό κόστος ή το πολιτικό όφελος αλλά με κριτήριο το εθνικό όφελος» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here