Ο Τσίπρας απέναντι στο ευρωπαϊκό διευθυντήριο και την Λαγκάρντ με στόχο την οριστική λύση

Από το μεσημέρι της Κυριακής, έχει ξεκινήσει ο πιο κρίσιμος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών με στόχο να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση έως το μεσημέρι της Δευτέρας, οπότε και ξεκινά η κρίσιμη συνεδρίαση του έκτακτου΄Eurogroup.

Eκεί, εάν και εφόσον οι ελληνικές προτάσεις κριθούν ικανοποιητικές,  θα υπάρξει κάποια κατ αρχήν πολιτική συμφωνία, η οποία θα επικυρωθεί από την έκτακτη σύνοδο κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης. Διαφορετικά, όλα θα μετατεθούν και θα κριθούν την ερχόμενη Πέμπτη στη κανονική σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Αλλά, πολλοί θα ήθελαν να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, το οποίο θα παρατείνει την αβεβαιότητα και θα επιδεινώσει το ήδη οξυμένο πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών Τραπεζών.

Ηδη, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικά τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την νέα, ελληνική πρόταση. Τους κατέστησε σαφές επίσης ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνία που δεν θα επιφέρει οριστική λύση, δηλαδή δεν θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα του χρέους.

Η Αθήνα δεν θέλει με τίποτα να εγκλωβισθεί ξανά σ΄ένα φαύλο κύκλο συνεχών υφεσιακών μέτρων και αέναου δανεισμού. Θέλει πάση θυσία να αποφύγει την επέκταση-παράταση της δανειακής σύμβασης και του υφιστάμενου προγράμματος.

Στο θέμα αυτό, θεωρείται ότι οι θεσμοί προσφέρουν, προς το παρόν, μια δήλωση που θα επαναλαμβάνει την δέσμευση του Νοεμβρίου του 2012. Αλλά αυτό, δεν θεωρείται αρκετό από την ελληνική πλευρά.

Ωστόσο, η Δευτέρα θα είναι πολύ βαριά σε επαφές και συναντήσεις για την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Συναντήσεις κορυφής σε όλα τα επίπεδα

Ο κ. Τσίπρας, όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, θα έχει μια κατ΄ αρχάς συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και θα ακολουθήσει η πολύ κρίσιμη, προκαταρκτική για το Euroroup συνάντηση του πρωθυπουργού με το ευρωπαικό διευθυντήριο. Ο Αλ. Τσίπρας θα πάρει σε συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία θα συμμετάσχουν ακόμη οι επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι συναντήσεις αυτές έχουν στόχο την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, η οποία θα προγραμματισθεί να αρχίσει στις 20:00 το βράδυ.

Οι νέες ελληνικές προτάσεις, εξετάσθηκαν και διαμορφώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της ελληνικής ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε: «Εμείς πάμε για συμφωνία», στο ερώτημα εάν θα υπάρξει τη Δευτέρα συμφωνία. Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος, δήλωσε ότι είναι πάντα αισιόδοξος.

Τι προτείνουμε

Με τη πρόταση της η ελληνική πλευρά επιχειρεί να ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις των δανειστών όσον αφορά την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αλλά θα ζητήσει σε αντάλλαγμα οριστικη λύση, όχι 3μηνη, 6μηνη ή 9μηνη παράταση του σημερινού καθεστώτος.

Η κυβέρνηση φαίνεται να δέχεται  αύξηση εσόδωναπό ΦΠΑ, ‘επίσπευση της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων από 1-1-2016. Δεν δέχεται μεταφορά της ΔΕΗ τον ακριβότερο συντελεστή 23%, ενώ συζητά την αύξηξη του συντελεστή στην εστίαση και συζητά το θέμα της κατάργησης της έκτωσης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά ανάλογα με το συνολικά δηλωμένο εισόδημα τους.

Διαφωνία Καμμένου για κατάργηση χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά

Ωστόσο θέμα προέκυψε στη κυβέρνηση καθώς όπως έγινε γνωστό, ο Παν. Καμμένος διαφωνεί με το ενδεχόμενο να καταργηθεί η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά. Με τουίτ του, ο κ. Καμμένος διευκρίνισε τα εξής:

«Επειδή λέγονται διάφορες ανακρίβειες το θέμα διατήρησης χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά είναι για τους ΑΝΕΛΛ και για εμένα προσωπικά ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ».

Επίσης δεν  έγινε γνωστό επίσης εάν θα προτείνει η κυβέρνηση και μια γενναία περικοπή των αμυντικών δαπανών το 2106, ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα από την αύξηση των έμμεσων φόρων. Ιδίως όταν στην πρόταση αυτή, που πλήττει κυρίως τις πολεμικές βιομηχανίες των δανειστών, δεν φαίνεται εγείρουν διαφωνίες οι θεσμοί.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here