Τσίπρας: Ανοικτή και διαρκής η μάχη για μια κοινωνική, προοδευτική Ευρώπη-Αιχμές για την στάση των ελληνικών συνδικάτων

 

Το σκέφθηκε ο πρωθυπουργός αλλά τελικά υπέγραψε την Διακήρυξη της Ρώμης, ακόμη κι αν οι διατυπώσεις δεν ήταν αυτές που ζητούσε η Αθήνα για την προστασία του ευρωπαικού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου. Εξ άλλου όπως είπε η μάχη για την κοινωνική Ευρώπη είναι μια διαρκής μάχη που οφείλουμε να δώσουμε. «Δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε και θέλουμε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε εντός της για να την αλλάξουμε» είπε.

Ωστόσο όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας είναι ικανοποιημένος από την αναφορά τη Διακήρυξη υπέρ της ενίσχυσης των κοινωνικών πολιτικών κάτι που θα αποτελέσει σύμμαχο της κυβέρνησης στη μάχη που δίνει για την προστασία των ελλήνων εργαζομένων.

Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες τον διαβεβαίωσαν ότι δεν εξαιρείται η Ελλάδα από το εργασιακό κεκτημένο της Ευρώπης, κάτι όμως που όπως συμπλήρωσε πρέπει α επιβεβαιωθεί στη πράξη και όχι στα λόγια.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στην ελληνική συνδικαλιστική ηγεσία, την οποία κατηγόρησε για αναξιοπιστία καθώς όπως είπε ότι δεν συμμετείχε και δεν συνέδραμε την μάψη της κυβέρνησης για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως κάνουν οι άλλες ευρωπαικές συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Πολλοί θεωρούν ότι η αναφορά αυτή προαναγγέλλει και την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, όσον αφορά τα προνόμια των συνδικαλιστών και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων για κήρυξη απεργιών.

Εχθρός ο νεοφιλελευθερισμός

 Χαρακτήρισε βασικό εχθρό της Ευρώπης τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις των τελευταίων ετών και ζήτησε επιστροφή στις ιδρυτικές αρχές της Ένωσης.

«Δεν μπορούμε να ονειρευτούμε το μέλλον της Ε.Ε. χωρίς τα κοινωνικά δικαιώματα. Απαραίτητη η επανίδρυση του κοινωνικού μοντέλου» είπε ο κ. Τσίπρας.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here