Τσίπρας: Αναδιάρθωση ιδιωτικού χρέους με διαγραφή μέρους των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων-Οχι στην εξόντωση τους

Μια ριζοσπαστική και συνάμα ρεαλιστική λύση στην αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, δηλαδή των οφειλών των πολιτών προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία που εκτιμάται στα 20 δις ευρώ, πρότεινε από την Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Οπως είπε. «στο πλαίσιο αναδιάρθωσης του ιδιωτικού χρέους, πέραν των επιμέρους διευκολύνσεων, η διαγραφή μέρους του χρέους είναι μια τέτοια λύση. Ριζοσπαστικη, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστική και αναγκαία σήμερα, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις»

Αναλυτικά η αναφορά του Αλ. Τσίπρα:

Θα ήθελα  ενώπιόν σας να καταθέσω, αφορά μιας από τις βαρύτερες κληρονομιές της προηγούμενης κρίσης και είναι το ιδιαίτερα υψηλό ιδιωτικό χρέος.

Φυσικά και νομικά πρόσωπα οφείλουν σήμερα στη χώρα μας προς το δημόσιο, δηλαδή σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, και προς τις τράπεζες πάνω από 240 δισ. ευρώ.

 

Ένα πρόβλημα που, πέραν της οικονομικής διάστασης του, δοκιμάζει και την κοινωνική συνοχή.  Και ως κοινωνικό ζήτημα οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε.

 

Οι αναβολές πληρωμών στις παρούσες δύσκολες συνθήκες προσφέρουν βέβαια μια προσωρινή ανακούφιση που σύντομα όμως θα λήξει. Και οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά θα βρεθούν μπροστά σε ακόμα μεγαλύτερα χρέη όταν λήξει αυτή η προσωρινή ανακούφιση.

 

Και πώς απαντά η κυβέρνηση σ’ αυτή τη διαφαινόμενη πραγματικότητα; Φέρνει ως μέτρο λύσης έναν νέο πτωχευτικό νόμο, ονομάζοντάς τον μάλιστα δεύτερη ευκαιρία, που όμως μόνο τέτοια δεν είναι.

 

Βάζοντας ως πρώτη προτεραιότητα την ρευστοποίηση περιουσιών όλων των πολιτών και αφαιρώντας πλήρως το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Με αυτόν τον τρόπο όχι απλά δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία, αλλά αναιρεί κάθε ευκαιρία  και καταδικάζει κάθε επαγγελματία στον μαρασμό.

 

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή την εξόντωση. Αν θέλουμε  στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας να περπατήσουμε όλοι μαζί -κι εμείς αυτό θέλουμε- τότε χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις για το ιδιωτικό χρέος.

 

Και σ αυτό το πλαίσιο αναδιάρθωσης του ιδιωτικού χρέους, πέραν των επιμέρους διευκολύνσεων, η διαγραφή μέρους του χρέους είναι μια τέτοια λύση. Ριζοσπαστικη, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστική και αναγκαία σήμερα, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.

 

Αυτές, αγαπητοί φίλοι, είναι, πιστεύω, τρεις κρίσιμες παραδοχές. Τρεις κρίσιμες παραδοχές: ότι δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για πλεονάσματα, ότι δεν μπορούμε να ανατάξουμε  την οικονομία χωρίς δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία, κι ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς ριζοσπαστικές λύσεις στο ζητημα του ιδιωτικού χρέους.

 

Είναι τρεις κρίσιμες παραδοχές που αποτελούν, πιστεύω, τη βάση για οποιοδήποτε  σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας.

 

Η χώρα σήμερα χρειάζεται ένα ριζοσπαστικό και συνάμα ρεαλιστικό  σχέδιο ανασυγκρήτησης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here