Τσίπρας: Αν και πολλοί με έχουν γαργαλήσει, οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους-Κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης οι ευρωεκλογές

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΜΙΧ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Βρισκόμαστε σε μια νέα πραγματικότητα σήμερα, σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα καθ’ εαυτό και τον πλανήτη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση με νέους για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης, που διοργανώνεται από τον Στέλιο Κούλογλου, στο Θέατρο Κιβωτός.

Ανέφερε ότι μέσα σε αυτή την πενταετία υπήρξαν και μηνύματα ελπίδας, υπήρξαν όμως και πολλά αρνητικά γεγονότα και βρισκόμαστε άλλη μια φορά μπροστά σε κρίσιμες επιλογές.

Είπε ότι είναι κρίσιμες ευρωπαϊκές επιλογές για το μέλλον της Ευρώπης, άρα και της Ελλάδας και πως οι νέοι θα πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα και να πάνε να ψηφίσουν.

«Αν και πολλοί με έχουν ‘γαργαλήσει’ να κάνουμε εθνικές εκλογές την ίδια μέρα, αντιστέκομαι και δεν θα γίνει αυτό», τόνισε, για να υπογραμμίσει τη σημασία που έχουν οι επικείμενες ευρωεκλογές.

Η ευρωπαϊκή ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν είναι μια ιδέα συντηρητική, παρότι τη διαχειρίστηκαν συντηρητικές δυνάμεις, αλλά ριζοσπαστική, ρηξικέλευθη και προοδευτική, υπογράμμισε.

Μιλώντας για την άνοδο δυνάμεων του εθνικισμού και της ακραίας δεξιάς στην Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αυτές έχουν ενδυθεί τον μανδύα του αντισυστημισμού, κάτι που όμως είναι μια απάτη.

Σχολίασε ότι υλοποιούν τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην οικονομία, όποτε τους δόθηκε η ευκαιρία, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Β. Όρμπαν στην Ουγγαρία. Θέλει να εφαρμόσει εργατική πολιτική που μας γυρίζει στον Μεσαίωνα, είπε. Το ίδιο και ο ομοϊδεάτης του, ο Καγκελάριος της Αυστρίας, πρόσθεσε.

«Οι ευρωπαϊκές εκλογές δεν βγάζουν κυβέρνηση μεν, διαμορφώνουν όμως τους συσχετισμούς με τους οποίους θα δοθούν οι απαντήσεις σε εξαιρετικά κρίσιμα διλήμματα την επόμενη ημέρα. Όπως είναι η διαχείριση του προσφυγικού, η θεσμική οργάνωση και η δημοκρατία εντός της ΕΕ», πρόσθεσε.

Χρειαζόμαστε απαντήσεις για τις οικονομικές ανισότητες που διευρύνονται και την απειλητική άνοδο αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που οραματίζονται τη διάλυση της ΕΕ. Η διαχείριση της σημερινής Ευρώπης, από τις συντηρητικές δυνάμεις, την έχει καταστήσει μη ελκυστική για τους λαούς της

Για την παιδεία

Το brain gain είναι μια ευχή, αν δεν γίνουν απτά βήματα για να κερδίσουμε τη μάχη, όπως και τη μάχη της Παιδείας, είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση μεταξύ άλλων της έρευνας, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση από την αρχή, ακόμα και στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Αύριο, Τρίτη (19.3.2019), στις 10:30 το πρωί, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα επισκεφθεί  το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” και το Τεχνολογικό Πάρκο “Λεύκιππος” που βρίσκεται στο campus του Δημόκριτου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση με θέμα “Το μέλλον είναι εδώ: Από το brain drain στο brain gain” και στη συνέχεια θα έχει ανοιχτή συζήτηση με νέους ερευνητές και επιστήμονες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here