Τσίπρας: Αχρείαστη η περικοπή στις συντάξεις-Ελάχιστες οι ελαφρύνσεις και απόλυτα εφικτές-Δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό

Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία. Δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τις επικρίσεις για τις εξαγγελίες του από το βήμα της 83ης ΔΕΘ.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι εξαγγελίες αφορούν τις ελάχιστες ελαφρύνσεις και είναι απόλυτα εφικτές.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «πάει καλά η οικονομία», «βλέποντας» χώρο για κοινωνικό μέρισμα, στην πορεία των εξελίξεων.

Αναφερόμενος στις αποδόσεις των ομολόγων, τόνισε πως «χτίσαμε “μαξιλάρι” ρευστότητας που διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές για 2,5 χρόνια. Έχουμε την πολυτέλεια για τα επόμενα 2,5 να μην απασχολεί αν οι αγορές βρίσκονται στην “κατάλληλη στιγμή”».

«Αν δεν είχαμε χτίσει το “μαξιλάρι” ρευστότητας, σήμερα θα είχαμε οδηγηθεί σε αυτό που εύχεται η αντιπολίτευση, σε ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο», συμπλήρωσε. Ο ίδιος απέρριψε την εκτίμηση ότι η περαιτέρω επιδείνωση του spread την εβδομάδα που πέρασε οφείλεται στο κλίμα παροχών που καλλιεργήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Για το ζήτημα των συντάξεων, σημείωσε ότι «έχουμε σημαντικές πιθανότητες να άρουμε την περικοπή, θα πείσουμε τους εταίρους ότι δεν χρειάζεται».

«Κάθε πράγμα στον καιρό του», είπε χαρακτηριστικά, αναφορικά με τη μείωση του αφορολόγητου και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην εφαρμόσει και αυτό το μέτρο.

«Φυσικά και θα έρθουν οι θεσμοί, όπως και σε άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα. Εμείς θα συζητάμε λίγο πιο τακτικά μαζί τους, γιατί οι άλλες χώρες δεν έχουν χρέος 180% του ΑΕΠ». Με τον τρόπο αυτόν ερμήνευσε ο κ. Τσίπρας το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο -σημειωτέον- εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε χώρα της Ευρωζώνης, που βγήκε από πρόγραμμα.

Ερωτηθείς για τη νομοθέτηση των εξαγγελθεισών μέτρων, είπε ότι θα ψηφιστούν μέχρι τέλους του 2018 προκειμένου να εφαρμοστούν από 1/1/2019. Εξαίρεση, όπως συμπλήρωσε, αποτελεί ο ENΦΙΑ γιατί –συμπλήρωσε- «δεν θέλουμε μόνο σταδιακή μείωση, αλλά δομική αλλαγή του». «Ο σχεδιασμός για την ΕΝΦΙΑ είναι να μην είναι ένα λαϊκό χαράτσι, αλλά να αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι στερείται σοβαρότητας το επιχείρημα πως χρειαζόμασταν πιστοληπτική γραμμή για να διατηρήσουμε το waiver. «Οι τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests. Πρέπει το επόμενο διάστημα να δούμε πώς οι τράπεζες θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία και όχι πώς η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να στηρίζει τις τράπεζες», πρόσθεσε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here