Τσίπρας-Μέρκελ-Ολάντ συμφώνησαν να γεφυρώσουν διαφορές για οριστική λύση

Μετά από δύο ώρες ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ, που παρά την παραφιλολογία και τις διαρροές, άρχισε κανονικά στις 11 το βράδυ της Τετάρτης.

Οπως δήλωσε μετά, ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός, «η συνάντηση έγινε σε καλό και φιλικό κλίμα όπως πάντα». Και συνέχισε: «Αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια ώστε να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και να προχωρήσουμε σε μιά λύση».

«Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δοθεί λύση που θα δώσει στην Ελλάδα την δυνατότητα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και σταθερότητα και μ’ ένα χρέος βιώσιμο, με μια προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη.» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Στο ίδιο μήκος κινείται και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ο οποίος  δήλωσε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να εντατικοποιηθούν.

Από τις δηλώσεις προκύπτει σαφώς ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και συμφωνία σε αρκετά εκκρεμή ζητήματα ενώ για όσες διαφορές απομένουν ακόμη, οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να βρουν λύση μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Καθοριστική προς την κατεύθυνση αυτή εκτιμάται ότι θα είναι και η νέα συνάντηση που συμφώνησαν να έχουν την Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση των δύο πλευρών είναι οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν έως την Κυριακή, ώστε να συγκληθεί στις αρχές της εβδομάδας το Eurogroup  να εγκρίνει την συμφωνία, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των περισσότερων κρατών μελών της Ευρωζώνης. Για τον σκοπό αυτό, είναι πιθανό οι δύο Ελληνες υπουργοί, Ν. Παππάς και Ευκλ. Τσακαλώτος να παραμείνουν στις Βρυηξέλλες προκειμένου να συμβάλλουν στην επιτάχυνση των συζητήσεων.

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Η συνάντηση είχε συμφωνηθεί από το Σάββατο και είχε ανακοινωθεί επισήμως χθες από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ωστόσο φήμες μέσα, έξω και δίπλα σε θεσμούς και …δαίμονες, διέδιδαν ότι ουδείς ξέρει αν θα γίνει τελικά η συνάντηση, συμμετέχοντας σ΄ένα απίστευτο πανηγύρι πιέσεων και εκβιασμών προς την ελληνική κυβέρνηση.

Η συνάντηση των τριών, πραγματοποιείται στο πιο κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων. Ελλάδα και θεσμοί επιχειρούν να βρουν τον αναγκαίο κοινό τόπο που θα τους επιτρέψει, μέσα από υποχρεωτικούς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις να φτάσουν σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Κομβικό σημείο των συζητήσεων αποτελεί η συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα, το ποσοστό μείωσης των οποίων θα καθορίσει το δημοσιονομικό κενό που θα πρέπει να καλυφθεί με έκτακτα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα. Το αξεπέραστο πρόβλημα εδώ είναι διαιώνιση της αδικίας καθώς το κενό καλούνται να καλύψουν πάλι τα συνήθη θύματα, αφού η αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ πλήττει τα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού εξ ίσου με τα πλέον ισχυρά.

Πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να έχουν ως ορόσημο της νέας συμφωνία τον Μάρτιο του 2016, οπότε λήγει και το τρέχον πρόγραμμα του ΔΝΤ, αλλά με διαφορετικές αφετηρίες και σκοπούς η κάθε μία.

Η ελληνική πρόταση

Η Ελλάδα θέλει η συμφωνία να αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα του χρέους, ή τουλάχιστον ενός μεγάλου μέρους του, και κυρίως εκείνο που αφορά τα 27 δις ευρώ σε ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ. Αυτό που ζητάμε είναι να αγοράσει ο Ευρωπαικός μηχανισμός τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ έτσι ώστε να μετακυλιθούν οι λήξεις τους στο μέλλον και να ελαφρυνθεί τους επόμενους μήνες η χώρα από τις βαριές υποχρεώσεις της.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τώρα έχουν περάσει στον ESM και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ.

Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση θέλει να παρατείνει μεν την δανειακή σύμβαση χωρίς όμως να δανεισθεί νέα χρήματα και να αναγκασθεί να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο.

Εάν γίνουν αυτά,  ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη να συζητήσει  την αύξηση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 κατά 0,25%, δηλαδή από το 0,75% στο 1%, ή αλλιώς κατά 400 εκατ. ευρώ περίπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν αρχίσει η συνάντηση ο επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, έλεγε ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία παρά ποτέ., ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι απομένουν μόνο λίγα ζητήματα προς επίλυση, αλλά χρειάζεται χρόνος για τεχνική εργασία από τους Θεσμούς πριν από το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι μία συμφωνία με την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι δυνατή πριν από το Eurogroup.

Σε εποικοδομητικό κλίμα έγινε νωρίτερα και η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ, η οποία συνεχίζεται την Πέμπτη, παρά τα όσα λέγονταν για την στάση της Κομισιόν απέναντι στη χώρα.

Το πρωί πάντως στο πλαίσιο του διαπραγματευτικού παιγνιδιού, είχαν ασκηθεί ασφυκτικές πιέσεις στην ελληνική πλευρά, με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι έχει απορριφθεί η ελληνική πρόταση.

Στη σκιά των συζητήσεων ο oίκος Standars and Poors, μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας , υποβαθμίζοντας την ελληνική οικονομία από CCC+ σε CCC.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here