Τσιόδρας: Μεγάλες επιφυλάξεις για τα self tests-Tι οδηγίες δίνει

Eντονα επιφυλακτικός για τα πολυδιαφημισμένα self tests της κυβέρνησης στα οποία ποντάρει όλα της «τα λεφτά» εμφανίστηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων στη διάλεξη με θέμα «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας» της Ακαδημίας Αθηνών προειδοποίησε σχετικά με την αξιοπιστία των self tests. Όπως σημείωσε, αν κάποιος έχει συμπτώματα κορωνοϊού και το self test είναι αρνητικό, αυτό δεν τον εξασφαλίζει. Αντιθέτως, όπως υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επιβάλλεται να γίνει επαναληπτικός έλεγχος.

«Γίνεται πολύς λόγος τις τελευταίες εβδομάδες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ για το self test και τη δοκιμασία αυτοδιάγνωσης στο σπίτι. Είναι μία σημαντική πληροφορία που θέλω να τη ξέρετε ενόψει αυτής της δοκιμασίας. Αν έχω συμπτώματα και το self test είναι αρνητικό αυτή τη στιγμή θα πρέπει να κάνω επαναληπτικό έλεγχο, δε με εξασφαλίζει. Δεν πρέπει να εμπιστευτούμε μία δοκιμασία χωρίς να ξέρουμε τους κανόνες λειτουργίας της» σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχετικό διάγραμμα.

Διάγραμμα

«Για αυτό σας παρακαλώ να ενημερωθείτε προσεκτικά για το πώς χρησιμοποιείται αυτή η δοκιμασία και τι ακριβώς σημαίνει. Θα υπάρξει επικοινωνιακή καμπάνια» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας εκτίμησε πάντως ότι συνολικά θα υπάρξει όφελος από τα self tests. «Φαίνεται από μελέτες του εξωτερικού ότι ακόμα και αν το 75% των ανθρώπων τα χρησιμοποιήσει λανθασμένα και μόνο ένα 25% απομονωθούν στο σπίτι θα εξακολουθήσει να υπάρχει όφελος. Περιμένουμε όφελος από την εφαρμογή της δοκιμασίας στον γενικό πληθυσμό».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Σωτήρη Τσιόδρα:

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here