Χριστοδουλοπούλου: Υπάρχουν Δήμαρχοι νησιών που δεν θέλουν τους πρόσφυγες

 

Συνέντευξη στον Χρήστο Ζέρβα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΧΡ. ΜΠΟΝΗΣ)

Yπάρχουν ορισμένοι Έλληνες δήμαρχοι, ιδίως νησιών, που αρνούνται να υποδείξουν χώρους φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, επισημαίνει σε συνέντευξή της στο Press Publica,  η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών Τασία Χριστοδουλοπούλου.  «Δεν τους θέλουν ούτε στα λιμάνια στρωματσάδα, ούτε σε δομές», λέει και τους καλεί να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου εκτιμά ότι μάλλον θα ξεπεράσουν τους 100.000 οι πρόσφυγες που θα περάσουν στην Ελλάδα φέτος και τονίζει ότι ο «ο 21ος αιώνας θα μείνει στην ιστορία ως ο αιώνας των μεγάλων μετακινήσεων».

Επισημαίνει επίσης ότι μετά τον Γενάρη δεν σημειώθηκε ούτε ένας θάνατος πρόσφυγα-μετανάστη και διαβεβαιώνει ότι το Λιμενικό, ασχολείται μόνο με «έρευνα και διάσωση». «Επαναπροωθήσεις τέλος«, λέει χαρακτηριστικά.

Περιμένοντας να εφαρμοσθεί η νέα ευρωπαϊκή ατζέντα για την μετανάστευση που επιτρέπει την μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυξάνει την χρηματοδότηση των δομών φιλοξενίας,  δεν κρύβει την ικανοποίηση της για την έμπρακτη αυτή αλλαγή της ευρωπαϊκής στάσης προς περισσότερη.. αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Σημειώνει ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη ισχυρές αντιδράσεις ορισμένων κρατών(Γαλλία, Αγγλία, Τσεχία κ.α).

 

Η συνέντευξη:

-Ποια είναι τα θετικά σημεία της νέας μεταναστευτικής ατζέντας που προωθεί η ΕΕ;

-Όπως είναι γνωστό και ενημέρωσε και ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Δημ. Αβραμόπουλος,  ικανοποιείται ένα από τα βασικά αιτήματα της χώρας μας για αναλογική κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Σημασία έχουν εδώ τόσο το σημείο εκείνο που επιβάλει την μετεγκατάσταση των προσφύγων  σε χώρες της ΕΕ, κάτι που αναφέρεται κυρίως σε Ιταλία-Ελλάδα που έχουν και το μεγάλο πρόβλημα όσο και το σημείο της νόμιμης μετανάστευσης, της μεταφοράς δηλαδή των προσφύγων και των μεταναστών από τις χώρες που έρχονται, σε μια χώρα της Ευρώπης, με ποσόστωση. Αντί να ρισκάρουν δηλαδή τη ζωή τους, μπορούν νόμιμα να μεταφερθούν σε μια χώρα της ΕΕ.

Θεωρούμε και τα δύο αυτά σημεία πολύ σημαντικά στην ευρωπαϊκή ατζέντα για μετανάστευση γιατί ανοίγουν το δρόμο μιας πραγματικής αλληλεγγύης ιδίως στις χώρες του Νότου, που δέχονται τις μεγάλες πιέσεις. Είναι μια πολιτική που δεν έχει σχέση με το Δουβλίνο 2, το υπερβαίνει.

Πότε θα εφαρμοσθούν τα μέτρα αυτά;

-Το ανησυχητικό  είναι ότι περισσότερες χώρες μόλις βγήκε ατζέντα, δήλωσαν ότι αρνούνται να παραλάβουν πρόσφυγες. Μεταξύ αυτών η Γαλλία, οι πρώην χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Τσεχία και επικεφαλής βέβαια η Μ. Βρετανία. Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα γιατί το αν θα περάσει τελικά από το συμβούλιο αρχηγών των κρατών μελών.

Αλλά τα μέτρα αυτά αποτελούν αδήριτη ανάγκη για την Ευρώπη, η οποία είναι πίσω από τις περιστάσεις και τις ανάγκες. Ευελπιστούμε ότι θα γίνουν απόφαση και τελικά νόμος που θα δεσμεύει όλους και όλα τα κράτη. Ωστόσο πρόκειται για θετική εξέλιξη καθώς άνοιξε ο δρόμος για τις αλλαγές αυτές.

Χρήματα από την ΕΕ θα πάρουμε;

-Με τη ατζέντα αποφασίσθηκε επίσης η έκτακτη οικονομική ενίσχυση Ιταλίας και Ελλάδας μ΄ένα, άγνωστο ακόμη αλλά σημαντικό ποσό. Στις 2 Ιουνίου έρχονται άνθρωποι της Κομισιόν να συζητήσουμε τα ακριβή ποσά. Η κατανομή τους είναι δεδομένη. Θα πάνε για την Υπηρεσία ασύλου, την Υπηρεσία υποδοχής, τις δομές φιλοξενίας και ένταξης.

Αυτή τη στιγμή έχουμε τους ανθρώπους αυτούς στην αναξιοπρέπεια, στα λιμάνια και τα αστυνομικά τμήματα.

ÅÐÉ×ÅÉÑÇÓÇ ÅÍÔÏÐÉÓÌÏÕ ÊÁÉ ÄÉÁÓÙÓÇÓ ÍÁÕÁÃÙÍ ÓÅ ÈÁËÁÓÓÉÁ ÐÅÑÉÏ×Ç ÔÇÓ ÌÕÔÉËÇÍÇÓ (EUROKINISSI/ËÉÌÅÍÉÊÏ ÓÙÌÁ)

-Υπήρξε ανταπόκριση από δημάρχους-περιφερειάρχες στην έκκληση της κυβέρνησης να βρεθούν τόποι φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών;

– Υπήρξε ανταπόκριση, αλλά χωρίς χρήματα και χωρίς χώρους δεν γίνεται τίποτα. Απαιτούνται κονδύλια για συσσίτια, εποπτεία, εξειδικευμένο προσωπικό, ψυχολόγους για ευάλωτα άτομα.

Εχετε εντοπίσει τους κατάλληλους χώρους;

-Τους έχουμε εντοπίσει σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στην Αττική. Όσον αφορά τα παλαιά Κέντρα Κράτησης, υπάρχει πρόβλημα, γιατί αν τα κλείσουμε θα πρέπει να επιστρέψουμε χρήματα στην ΕΕ. Θα το σταθμίσουμε, θα δούμε τι χάνουμε, γιατί δεν επιτρέπεται αλλαγή χρήσης για τα λεγόμενα «προαναχωρησιακά κέντρα για υπό απέλαση». Το ότι μέσα εκεί κρατούνταν αιτούντες άσυλο, ασυνόδευτα ανήλικα, ευάλωτες ομάδες, αποτελούσε όμως παραβίαση των κανόνων.

-Αντέδρασαν δήμοι;

-Υπάρχουν δήμοι που αντιδρούν στα νησιά κυρίως.  Αλλά καλούνται να επιλέξουν. Τους θέλουν στα λιμάνια στρωματσάδα ή σε δομές;  Δεν τους θέλουν ούτε στο ένα, ούτε στο άλλο. Αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.

Η Υπηρεσία Ασύλου, τέθηκε εκτός λειτουργίας;

– Η Υπηρεσία ασύλου, πραγματικά έχει ένα συγκεκριμένο προσωπικό, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις αιτήσεις, ειδικά λόγω της μεγάλης εισόδου. Μετά την αποχώρηση 30 ατόμων από το προσωπικό, οι οποίοι ήταν δημοτικοί αστυνομικοί που επέστρεψαν στους δήμους, φράκαρε, έκλεισε για τα επιτόπια ραντεβού. Εξυπηρετεί μόνο ραντεβού που κλείνονται μέσω skype. Προσπαθούμε να βρούμε προσωπικό από δημοτικούς αστυνομικούς που δεν θέλουν να γυρίσουν στους δήμους.

-Τι απαντάτε στις αιτιάσεις της ΝΔ ότι εσείς φέρατε στην Ελλάδα τους μετανάστες;

– Ναι, και στην Ιταλία, την Μάλτα, την Ισπανία είναι η Χριστοδουλοπούλου και ο ΣΥΡΙΖΑ  που φταίει. Όπου μετακινούνται μετανάστες είναι δάκτυλος δικό μας… Είναι προφανώς η ιδεολογική ατζέντα της ΝΔ, η οποία δεν έχει σχέση με τη πραγματικότητα. Ο 21ος αιώνας θα μείνει στην ιστορία ως αιώνας των μεγάλων μετακινήσεων.

Μακάρι να μείνουμε στις μεγέθη που εκτιμούμε σήμερα, γιατί όλοι οι ειδικοί μιλούν για πολύ μεγάλες μετακινήσεις από την Αφρική, την Ασία και την Μ. Ανατολή.

-Παραμένουμε στην εκτίμηση για 100.000 φέτος;

– Δεν έχουμε ακριβή εικόνα. Νομίζω ότι θα τους υπερβούμε.

-Οι περισσότεροι πάνε Ιταλία;

-Νομίζω είναι μοιρασμένοι. Εμείς όμως έχουμε δέκα μικρά σκάφη την ημέρα  ενώ η Ιταλία ένα και μεγάλο. Εμείς  κάνουμε αθόρυβα και νόμιμα τη δουλειά μας.

Δεν έχουμε ούτε ένα πνιγμό από τον Γενάρη που αναλάβαμε σε αντίθεση με την Ιταλία και παρά το ότι οι δυνάμεις Λιμενικού μας είναι περορισμένες και με φθαρμένα σκάφη γιατί περιπολούν συνέχεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

– Είχε κατηγορηθεί το Λιμενικό για βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών..

– Τώρα το Λιμενικό τηρεί απαρέγκλιτα το νόμο. Έρευνα και διάσωση. Αυτό είναι το σύνθημα του Λιμενικού. Μετά το Φαρμακονήσι αλλά και πριν αναλάβουμε εμείς, το Λιμενικό είχε αυτή τη πολιτική. Επαναπροωθήσεις δεν γίνονται.

-Με το ν/σ της ιθαγένειας, τι γίνεται;

-Τελείωσε η διαβούλευση και τώρα πάει στις επιτροπές της Βουλής. Ζητάνε κάποιες αλλαγές, για τα παιδιά που δεν πήγαν σχολεία λόγω αναπηρίας ή που δεν πήγαν σε ελληνικά αλλά σε ξένα σχολεία,  αναγνωρισμένα στην χώρα μας. Γενικά οι μεταναστευτικές κοινότητες δηλώνουν ικανοποιημένες.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εξαιρετικη συνεντευξη και απο πλευρας ερωτηματων αλλα και απαντησεων. Δυστυχως ο πολυς κοσμος δε εχει γνωρισει το εξαιρετο τοης προσωπικοτητας της Υπουργου.Κριμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here