Τσελέντης: Περιμένουμε μεγάλο μετασεισμό, ίσως και 6 Ρίχτερ στη περιοχή- Χάρτης με τα ρήγματα στα παράλια της Μ. Ασίας

Το ρήγμα που προκάλεσε τον ισχυρό σεισμό στην Κω είναι συνέχεια γνωστού ρήγματος στα παράλια της Μικράς Ασίας το οποίο συνδέεται με καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου το 1493 αλλά και με άλλους ιστορικούς σεισμούς, ανακοίνωσαν ερευνητές του ΑΠΘ.

Ο επικεφαλής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης, μιλώντας στον Αlpha, και παρουσιάζοντας το ρήγμα έδειξε ότι υπάρχει κι ένα ακόμη ρήγμα που ακολουθεί τις νότιες ακτογραμμές της Κω. Οπως είπε δεν ξέρουμε αλλά δεν νομίζει ότι θα ενεργοποιηθεί. Οσον αφορά τον σεισμό των 6.6 Ρίχτερ, εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι ο κύριος σεισμός καθώς το συγκεκριμένο ρήγμα δεν δίνει μεγαλύτερους σεισμούς.

Οσον αφορά τη μετασεισμική ακολουθία, ο κ. Τσελέντης είπε ότι ήδη έχον καταγραφεί 250 μετασεισμοί, αρκετοί πάνω από 4 Ρίχτερ, και πρόσθεσε ότι είναι φυσιολογικό να περιμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς, της τάξεως των 6 Ρίχτερ. Ο ίδιος πρόσθεσε δεικτικά, ελπίζω να μηνα ακούει ο εισαγγελέας, σχολιάζοντας με το τρόπο αυτό, την πρόσφατη κλήση σε απολογία για προκληση ταραχής σχετικά με όσα είχε πεί σχετικά με τον σεισμό στη Λέσβο.

 

Με άλλα λόγια ο σεισμός προκλήθηκε από το τουρκικό ρήγμα και το επίκεντρό του ήταν πιό κοντά στην Αλικαρνασσό απ οτι στη Κω.

Στην ανακοίνωση της ομάδας του ΑΠΘ, την οποία δημοσιοποίησε ο καθηγητής Γεωλογίας, Σπύρος Παυλίδης, επισημαίνεται ότι «το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό της Κω-Αλικαρνασσού της 21ης Ιουλίου 2017 αποτελεί συνέχεια του γνωστού χαρτογραφημένου στην ξηρά των παραλίων της Μ. Ασίας ρήγματος Akyaka-Gokova της περιφέρειας Μούγλα (Mugla)».

Στους επίσημους χάρτες Σεισμικών Ρηγμάτων της Τουρκίας αναφέρεται ως ενεργό ρήγμα μόνο το χερσαίο τμήμα του. Η προέκτασή του στη θάλασσα φτάνει μέχρι τις νότιες ακτές της Κω, διέρχεται από το ακρωτήριο Κρίκελλος (Άγιος Φωκάς) στην Κέφαλο και συνεχίζει δυτικότερα.

«Στον κόλπο της Gokova ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του Αιγαίου, ενώ φαίνεται να συνδέεται με αρκετούς ιστορικούς σεισμούς, με κυριότερο τον ανάλογο και καταστροφικό σεισμό του 1493» αναφέρουν οι ερευνητές.

Σημειώνουν ότι το ρήγμα είναι χαρτογραφημένο και προσδιορισμένο στην Ελληνική Βάση Σεισμογενετικών Πηγών (http://gredass.unife.it/).

Με πληροφορίες ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here