Τσεχία: Ο Ζέμαν νικητής στον α΄γύρο των προεδρικών εκλογών

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, αναδείχθηκε νικητής στην μάχη του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τσεχική Δημοκρατία, συγκεντρώνοντας το 39,80% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το 90,3% των εκλογικών περιφερειών.

Δεύτερος έρχεται ο φιλοευρωπαίος ακαδημαϊκός Γίρι Ντράχος με 26,02% ενώ ακολουθούν σε απόσταση  ο πρώην πρεσβευτής της Τσεχίας στη Γαλλία Πάβελ Φίσερ με 9,39% , ο επιχειρηματίας και επιτυχημένος τραγουδοποιός Μιχάλ Χοράτσεκ με 8,74% και ο γιατρός Μάρεκ Χίλσερ με 8,69%.

Ο 73χρονος Ζέμαν είναι γνωστός για τις φιλορωσικές, φιλοκινεζικές και αντιμουσουλμανικές απόψεις του. Ο 68χρονος Ντράχος, πρώην επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών, είναι κεντρώος και κατηγορηματικά φιλοευρωπαίος.

Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν το Σάββατο στις 15:00 (ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου CTK, η συμμετοχή στον πρώτο γύρο, ο οποίος άρχισε χθες Παρασκευή, έφθασε περίπου το 60%, ανάλογο με αυτό των προεδρικών εκλογών του 2013.

Οι δύο υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τα υψηλότερα ποσοστά θα μονομαχήσουν σ’ έναν δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 26 και 27 Ιανουαρίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here