Τσαβούσογλου: Η αγορά των S 400 δεν μπορεί να ακυρωθεί

Η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 είναι «κλεισμένη συμφωνία» και δεν μπορεί να ακυρωθεί, επανέλαβε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι τόνοι στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία έχουν ανέβει εξαιτίας της απόφασης της Άγκυρας να αποκτήσει το σύστημα S-400, το οποίο η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι δεν είναι συμβατό με τον εξοπλισμό του NATO. Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι εάν η συμφωνία υλοποιηθεί, ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον προτρέπει την Τουρκία να αγοράσει το σύστημα Patriot της Raytheon αντί των S-400, αλλά η Άγκυρα αντιτείνει πως αν και θα ήθελε να κλείσει τέτοια συμφωνία, αυτή θα καταστεί εφικτή μόνο εάν της προταθούν όροι που η ίδια θεωρεί ευνοϊκούς.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Τουρκία θέλει να αγοράσει τα συστήματα Patriot, όμως δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με τη Ρωσία.

«Έχουμε πει εδώ και δεν ξέρω πόσους μήνες πριν ή πόσα χρόνια πριν ότι είναι κλεισμένη συμφωνία, δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε», ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα έλαβε νέα προσφορά για τα συστήματα Patriot από τις ΗΠΑ, που συμπεριλαμβάνει τιμές και ημερομηνίες παράδοσης, και συμπλήρωσε πως οι δύο πλευρές θα διαπραγματευθούν. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να εγγυηθεί την πώληση, λόγω των αντιστάσεων στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Στο μεταξύ το αμερικανικό Πεντάγωνο γνωστοποίησε την Πέμπτη ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κοινή ομάδα εργασίας με την Τουρκία για να μελετηθεί το ζήτημα της σχεδιαζόμενης αγοράς από την Άγκυρα του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

«Δεν είναι απαραίτητη σε αυτό το στάδιο μια ομάδα εργασίας σε επίπεδο τεχνοκρατών» και αυτός δεν είναι «ο δρόμος που εξετάζουν οι ΗΠΑ για να υπάρξει επίλυση» του ζητήματος, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Έρικ Παχόν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here