Τσαβούσογλου: «Δεν είναι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα που λέει ψέματα»

Με δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι λέει ψέματα στο θέμα της διαμεσολάβησης του ΝΑΤΟ. και ότι η Ελλάδα είπε «εντάξει» στην πρωτοβουλία Στολτενμπεργκ.

Ειδικότερα, ο Μ. Τσαβούσογλου είπε

– Οσο συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας, λέμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε παράλληλα και με τις χώρες της Μεσογείου. Αλλά επειδή αυτή η συνεργασία δεν ήταν εφικτή, ξεκινήσαμε μόνοι μας.

– Μετά από αυτήν την κίνηση, έγιναν κάποιες αξιόλογες προσπάθειες. Ελήφθησαν πρωτοβουλίες καλής θέλησης από την κ. Μέρκελ, ως προεδρεύουσα της ΕΕ, από τον Χάικο Μάας, από τον ύπατο εκπρόσωπο Μπορέλ.

– Τουρκία και Ελλάδα είναι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Είμαστε σύμμαχοι ουσιαστικά. Είναι πολύ φυσικό για το ΝΑΤΟ να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία.

– Στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία. Έκανε κάποιες προτάσεις. Προκειμένου να μην υπάρξει κάποια σύγκρουση, μας ρώτησε την άποψή μας για έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε τεχνικό επίπεδο. Εμείς είπαμε ότι «είμαστε πάντα υπέρ των συνομιλιών».

– Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε τη γνώμη της Ελλάδας. Και η Ελλάδα είπε «εντάξει». Και αφού είπε το «εντάξει», το ΝΑΤΟ προέβη στη δήλωση. Δεν είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα που λέει ψέματα.

– Για άλλη μια φορά έδειξαν ότι η Ελλάδα δεν είναι υπέρ του διαλόγου.

– Εάν η Ελλάδα περιμένει από μας να παραιτηθούμε από όλα τα δικαιώματά μας για να συναντηθούμε μαζί τους, αυτό δεν θα συμβεί. Όποιος έχει δίκιο δεν αποφεύγει το διάλογο, αλλά η Ελλάδα γνωρίζει ότι έχει άδικο.

– Η χώρα που υποκινεί περισσότερο την Ελλάδα είναι η Γαλλία. Άλλος είναι ο καημός της Γαλλίας. Διαφορετικά, τί δουλειά έχει στην ανατολική Μεσόγειο; Αν ήταν η Δυτική Μεσόγειος, θα το καταλαβαίναμε.

Ακάρ: Χέρι-χέρι με τη Λιβύη

Τη βάση των κομάντο στην Ισπάρτα της Τουρκίας επισκέφτηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τόνισε για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην ανατoλική Μεσόγειο «χέρι-χέρι» με τη Λιβύη, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ό,τι έπρεπε να κάνουμε το κάναμε με τους Λίβυους αδελφούς μας χέρι-χέρι, τόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο και στο πεδίο, και θα συνεχίσουμε να τα κάνουμε μέχρι τέλος. Θα σώσουμε το ευγενές μας έθνος από τη μάστιγα του τρόμου. Θα βάλουμε τέλος σε αυτή την λαίλαπα που μας μαστίζει εδώ 40 χρόνια εξουδετερώνοντας μέχρι και τον τελευταίο τρομοκράτη και θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας και του λαού μας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here