Νέα προκλητική δήλωση Τσαβούσογλου: Τα Ίμια είναι τουρκικά- Η ελληνική κυριαρχία είναι αδιαμφισβήτητη, απαντά η Αθήνα

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση που κατέθεσε άλλος Τούρκος βουλευτής σχετικά με το καθεστώς νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει στην απάντησή του: «Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας όσον αφορά τα Καρντάκ(έτσι αποκαλούν οι Τούρκοι τα Ιμια). Τα Καρντάκ είναι τουρκικό έδαφος. Οσο κυβερνάει το AKP δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο νομικό και de facto status των νησιών του Αιγαίου».

Τι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ

Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο., απαντά με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. και επισημαίνει:

«Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα.

Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει.».

Προκλητικό κρεσέντο από Τουρκία

Η γραπτή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας έρχεται μετά την χθεσινή δήλωση του αρχηγού της κεμαλικής αντιπολίτευσης  για 18 ελληνικά νησιά που πρέπει να επιστρέψουν στη Τουρκία.

Για τα Ιμια, το 1996, δηλαδή 20 χρόνια πριν, Ελλάδα και η Τουρκία σχεδόν βρέθηκαν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ότι δήθεν τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι περιέχονται σε γραπτή απάντηση του κ. Τσαβούσογλου σε ερώτηση βουλευτή της τουρκικής αντιπολίτευσης, δεν έχει ακόμη αναρτηθεί επισήμως στην ιστοσελίδα του τουρκικού κοινοβουλίου, παρά μόνο δημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική «Μιλιέτ».

Βέβαια ο κ. Τσαβούσογλου, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επαναλαμβάνει τις πάγιες τουρκικές θέσεις για τις βραχονησίδες στο Αιγαίο, οι οποίες δεν έχουν αλλάξει τα τελευθταία χρόνια. Ωστόσο ακόμη και η επανάληψή τους, δημιουργεί εντάσεις.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here