Τσαβούσογλου: Τελείωσαν οι κουβέντες για το Κυπριακό – Θα υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας για την ΑΟΖ

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του είπε ότι

*»Εχει τελειώσει η διαδικασία των περιεκτικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που ξεκίνησε το 2008″.

«Στην τελευταία διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία», είπε, «παρά την εποικοδομητική συμβολή και την πολιτική βούληση της χώρας μας και της Τουρκοκυπριακής πλευράς,  το δίδυμο Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας δεν ανταποκρίθηκε στον βαθμό που έπρεπε στην ειλικρινή και αποφασιστική στάση μας. Η διάσκεψη δεν είχε αποτέλεσμα και το θέμα έκλεισε».

Παράλληλα τονισε ότι  η χώρα του είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα μέτρα για να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά στην υφαλοκρηπίδα της όσο και να συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκοκυπριακή πλευρά.

«Παρακολουθούμε  στενά τις εργασίες για τους υδρογονάνθρακες που συνεχίζει μονομερώς στην Ανατολική Μεσόγειο η διοίκηση της νοτίου Κύπρου παραβλέποντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπριων επί των φυσικών πηγών -οι Τουρκοκύπριοι ειναι  κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκιας.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό οι πρωτοβουλίες των Ελληνοκυπρίων τους ανάγκασαν να λάβουν όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και σε αυτό το πλαίσιο στις 21 Σεπτεμβρίου του 2011 υπέγραψαν την συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας Τουρκίας- ψευδοκράτους. Επιπλέον στις 22 Σεπτεμβρίου του 2011 το λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο» των κατεχομένων αδειοδότησε την Ανώνυμη Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) για έρευνες στο νησί και άρχισαν «σεισμικές έρευνες». Κάποια από τα θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ που αδειοδοτήθηκαν για έρευνες συγκρούονται με τα πεδία της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα μέτρα για να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην δική της υφαλοκρηπίδα, όσο και να συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκοκυπριακή πλευρά.»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here