Τσακαλώτος: Θα ρωτήσουμε το λαό, δεν έχουμε εντολή να φύγουμε από το ευρώ

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος και εκλογών σε κάθε περίπτωση (είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι), ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλ. Τσακαλώτος μιλώντας σήμερα Πέμπτη στο ραδιόφωνο του BBC, επανέφερε τα περί προσφυγής στο λαό εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές.

«Δεν έχουμε εντολή να εγκαταλείψουμε το ευρώ και αυτό θα ήταν ένα πολύ κακό ενδεχόμενο. Θα συμβουλευτούμε τον ελληνικό λαό γιατί η εντολή μας ήταν η καλύτερη δυνατή συμφωνία εντός του ευρώ, διότι είμαστε υπέρ του ευρώ και υπέρ της Ευρώπης», είπε.

Ο κ. Τσακαλώτος συμπλήρωσε πως μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει στο θάνατο του ευρώ. «Εάν η Ελλάδα εξέλθει, το ευρώ θα μπορούσε θα καταρρεύσει» είπε ο συντονιστής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας .

«Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι η διάλυση του ευρώ θα μας επιστρέψει στις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, τους εθνικισμούς, και το είδος της πολιτικής που είχαμε στη δεκαετία του 1930», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να λαμβάνει υπόψη το οικονομικά εφικτό. «Έχουμε βρεθεί σε συμβιβαστική διάθεση, έχουμε προτείνει ιδέες, ενώ οι θεσμοί παρουσίασαν ένα έγγραφο που ήταν πολύ κοντά στην αρχική συμφωνία», είπε.

Σε ερώτηση σχετική με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ελλάδας ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πως αν δεν υπάρξει ένα οικονομικά εφικτό σχέδιο που δεν θα συνεχίζει την ύφεση και την παγίδα του χρέους η κυβέρνηση θα πάει στον ελληνικό λαό.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here