Τσακαλώτος: Συμφωνία για ύφεση 1,3%, συζητάμε την απόδοση των μέτρων

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

Θετικά αποτιμά τη πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.  Οπως δήλωσε υπήρξε συμφωνία όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στους για το που πάει η οικονομία, καθώς και οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη των αρχικών προβλέψεων και θα κινηθεί στο 1,3% έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για ύφεση 2,5%.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μια νέα αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας γενικά, υποστήριξε ο έλληνας υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε όμως ότι θεσμοί εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για το αν μπορεί η κυβέρνηση, να επιτύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο υπουργός διευκρίνησε ότι οι ενστάσεις των εκπροσώπων των θεσμών αφορούν κυρίως τις ποσοτικοποιήσεις κάποιων μέτρων που περιέχονται στο σχέδιο του προυπολογισμού, όπως η φορολόγηση των αγροτών και διαβεβαίωσε ότι δεν ζητούν νέα μέτρα αλλά τεχνικές μελέτες με τις επιπτώσεις όλων των μέτρων.

Ακόμη ο κ. Τσακαλώτος, υποστήριξε ότι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας  θα έχει καταβληθεί η όση των 2 δις ευρώ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου: 

Την Πέμπτη θα μιλήσουμε με τους θεσμούς για τα χρηματοοικονομικά, που περιλαμβάνουν και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα «κόκκινα δάνεια», το νόμο Κατσέλη, ίσως και το Ταμείο.

Σήμερα(Τετάρτη) ήταν δημοσιονομικής φύσεως η συζήτηση. Λόγω κοινοβουλευτικού έργου δεν συναντηθήκαμε με τους θεσμούς και οι τρεις μαζί, όπως ήταν ο βασικός στόχος, αλλά είδαν ξεχωριστά τον κ. Αλεξιάδη με τον οποίο συζήτησαν και τα φορολογικά. Εμείς συζητήσαμε τα πιο δημοσιονομικά μέτρα. Υπάρχει γενική συμφωνία για τους στόχους, για το που πάει η οικονομία. Συμφωνούν ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη, περίπου 1,3%. Όπως καταλαβαίνετε μπορούν να αλλάξουν τα στοιχεία και να είναι ακόμη πιο αισιόδοξα αν πάει καλά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπάρχει επιστροφή της αισιοδοξίας στη συζήτηση.

Οι θεσμοί εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις για το στόχο των πρωτογενών στο -0,25% φέτος και +0,5% του χρόνου. Αν, δηλαδή, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους. Θέλουν κάποιες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο αν, όντως, τα μέτρα οδηγούν στο -0,25% και στο +0,5%.

Τους εξηγήσουμε τι υπήρχε και τι δεν υπήρχε στο προσχέδιο προϋπολογισμού. Ορισμένα θέματα είναι γραμμένα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά δεν έχουν ακόμη ποσοτικοποιηθεί γιατί δεν είχαμε, τότε, τα στοιχεία. Τους τα εξηγήσαμε όλα αυτά. Για παράδειγμα φορολογία των αγροτών θα υπάρξει αλλά το πόσα έσοδα θα φέρει δεν ήταν εύκολο να το καθορίζαμε όταν έγινε το προσχέδιο -αρχές Οκτωβρίου. Υπάρχουν, ωστόσο, και θέματα που χρειάζονται και τεχνικές μελέτες για το πόσα έσοδα θα υπάρξουν από την εφαρμογή του κάθε μέτρου.

Συνοψίζοντας είμαστε σε καλό δρόμο για τα δημοσιονομικά, υπάρχει μια γενική συμφωνία. Υπάρχουν, βέβαια, πράγματα που χρειάζεται ακόμη να συζητηθούν.

Δημοσιογράφος: Με τη δόση των 2 δισ. ευρώ υπάρχει πρόβλημα;

  • Όχι. Αυτό θα γίνει πιστεύω μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας.

Δημοσιογράφος: Αφού συμφωνούν σε μικρότερη ύφεση γιατί αμφισβητούν ότι μπορούμε να πιάσουμε το έλλειμμα; Οι συνθήκες είναι καλύτερες…

  • Η πιο πολλή συζήτηση έγινε για το 2016 και είναι μερικά τεχνικά ζητήματα.

Δημοσιογράφος: Ζητάνε νέα μέτρα;

  • Όχι, συζητάνε τα υπάρχοντα μέτρα να τα διατυπώσουμε ακριβώς, να τα ποσοτικοποιήσουμε και να κάνουμε και τεχνική μελέτη πώς το τάδε μέτρο οδηγεί σ’ αυτό το αποτέλεσμα και όχι σε κάποιο άλλο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here