Τσακαλώτος: Στόχος μας έξοδος στις αγορές και βιώσιμο χρέος με λογικά πλεονάσματα-Εν καιρώ στο QE

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI-Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Η τελευταία συμφωνία του Eurogroup ανοίγει το δρόμο για την έξοδο στις αγορές και είναι σαφώς καλύτερη από την αντίστοιχη συμφωνία του 2012», υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Στρατηγική της κυβέρνησης να καταστεί το χρέος βιώσιμο με λογικά πλεονάσματα και ρυθμούς ανάπτυξης, όπως είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως για να κρίνουμε τη συμφωνία του τελευταίου Eurogroup θα πρέπει να γίνει σύγκριση με την πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι στο Eurogroup στις 22 Μαΐου, αλλά και με τη συμφωνία του 2012, δηλώνοντας πως σε σχέση με τον Νόεμβριο του 2012 και την πρόταση της 22ας Μαίου «έχουμε μία καλύτερη συμφωνία».
Αναφορικά με την πρόταση του Μαίου, δήλωσε πως έχει ήδη απορριφθεί, ενώ για τη συμφωνία του 2012, είπε πως η τότε κυβέρνηση είχε το μειονέκτημα που αφορούσε το χρέος. «Και το ΔΝΤ και εσείς ασχολούσασταν με το ποσοστό του ΑΕΠ. Όχι με τις ροές και τις χρηματοδοτικές ανάγκες. Αυτό είχε μεγάλο πρόβλημα ότι ήταν δύσκολο να βρεθεί λύση. Γιατί είχε σταματήσει κουβέντα για ονομαστικό κούρεμα δεν επέτρεπε επιλογές. Και αυτό γιατί δεν επέτρεπε να γίνει βιώσιμο το χρέος με ρεαλιστικές υποθέσεις.
Στο τελευταίο μεσοπρόθεσμό σας, έχουμε 4,2% πρωτογενή πλεονάσματα για 5 χρόνια. Και το ΔΝΤ έλεγε ότι είναι βιώσιμο το χρέος γιατί δεν είχε άλλη επιλογή. Το ΔΝΤ δεν είχε επιλογή να πει κάτι άλλο αλλά με υποθέσεις για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα που όλοι ξέραμε ότι ήταν μη ρεαλιστικές», όπως υποστήριξε.
Η στρατηγική μας να γίνει το χρέος βιώσιμο
Ωστόσο, η στρατηγική της παρούσας κυβέρνησης είναι διαφορετική, καθώς επιχείρησε να καταστήσει το χρέος βιώσιμο με λογικά πλεονάσματα και ρυθμούς ανάπτυξης. Για να γίνει αυτό, «κλειδί» κλειδί είναι το 2% του πρωτογενούς πλεονάσματος, αφού «βάζει άγκυρα στη ρήτρα ανάπτυξης γιατί κάθε φορά που μειώνεται η ανάπτυξη θα έχουμε μεγαλύτερη μείωση του χρέους. Δεν υπάρχει η τρίτη μεταβλητή των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτή η μεταβλητή είναι σταθερή, άρα κάθε φορά που θα μειώνεται η ανάπτυξη θα έχουμε περισσότερη μείωση χρέους».
Αυτό είπε ο κ. Τσακαλώτος, θα είναι και το στοιχείο που θα βοηθήσει εν καιρώ τον Μάριο Ντράγκι να μας βάλει στο QE.
Αναφέρθηκε ακόμη και στη Χρυσή Αυγή. «Δεν είναι μόνο η δολοφονία του Παύλου Φύσσα», είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «όσο τραγικό και αν ήταν και αυτό. Η Χρυσή Αυγή σκοτώνει και μετανάστες, είναι μία βάρβαρη οργάνωση και ο κ. Μητσοτάκης τους ξεπλένει με τις δηλώσεις του στο Politico», όπως υπογράμμισε.
Τέλος, ο υπουργός δήλωσε πως για να μπορούμε να κάνουμε πολιτική, πρέπει να ξέρουμε τι είναι το νέο φαινόμενο. «Και αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε, και έκανε αναφορά στον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει φούσκα το ΣΥΡΙΖΑ, δύο μόλις μήνες αφότου είχε αναλάβει.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here