Τσακαλώτος σε ξένους ανταποκριτές: Αναζητούμε μια καλή, όχι την τέλεια, λύση για το χρέος-Ο Σόιμπλε εργάζεται γι΄αυτό

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Τις θέσεις, τις προσδοκίες αλλά και τις ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης  σχετικά με τη ρύθμιση του χρέους και την έξοδο στις αγορές, ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συζήτηση που είχε με τους ξένους ανταποκριτές. Ο υπουργός επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει και ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο των εταίρων και του ΔΝΤ, αφήνοντας να εννοηθεί πως στις 15 Ιουνίου η Αθήνα περιμένει λύση και δεν έχει άλλο σχέδιο για μετά.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως για το χρέος η Αθήνα « δεν πάει πέρα από όσα συμφωνήθηκαν το Μάιο του 2016 και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργείται ένα πρόγραμμα αν οι δανειστές δεν έχουν θέσει ως στόχο του να αφήσουν τελικώς την Ελλάδα να βγει από αυτό το πρόγραμμα.

“Αν είστε ένα κράτος που έχει δανείσει μια χώρα θέλετε αυτή η χώρα να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αλλιώς βάζεις και το δικό σου χρέος σε κίνδυνο.” σχολίασε ο υπουργός.

Ολοι οι υπουργοί του Eurogroup επιθυμούν να βρεθεί μια λύση και κανένας δεν θέλει να χρεοκοπήσει η χώρα, είπε ο κ. Τσακαλώτος και αναφερόμενος ειδικότερα στον γερμανό ομόλογό του ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την πεποίθηση ότι “ο κ. Σόιμπλε εργάζεται για μια λύση παρά τα όσα είπε στο Eureogroup στις 22 Μαΐου”.

Τόνισε ωστόσο ότι η πρόταση που βρισκόταν στο τραπέζι δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή.

Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν το 2018. Δεν πηγαίνουμε πέραν της συμφωνίας του Μαΐου του 2016

Μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το ζητούμενο από ελληνικής πλευράς είναι μια καλή λύση, όχι μια τέλεια λύση.

Παραδέχθηκε ότι θα είναι πολύ αργά εάν η συγκεκριμενοποίηση των δράσεων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αναβληθεί για το 2018, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν ζητά τα μέτρα για το χρέος να εφαρμοστούν το 2017. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν το 2018. Δεν πηγαίνουμε πέραν της συμφωνίας του Μαΐου του 2016».

Βεβαίως η συγκεκριμένη συμφωνία αναφέρει ότι στο τέλος του προγράμματος το 2018 θα εξεταστεί αν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα ώστε η δαπάνη για την εξυπηρέτηση του χρέους να μείνει στο 15% του ΑΕΠ και όχι ότι θα υλοποιηθούν τα μέτρα.

Το ΔΝΤ έπρεπε ήδη να έχει αποφασίσει  

Σε ό,τι αφορά την στάση του ΔΝΤ για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι το ταμείο έπρεπε είχε πάρει τις αποφάσεις του ήδη από τον Μαΐο του 2016, αλλά τόνισε ότι δεν θέλει να κατηγορήσει κανέναν για αναβλητικότητα.

‘Ομως ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν ενταχθεί στο QE, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές”

Η ποσοτική χαλάρωση και οι αγορές

Αναφερόμενος στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο υπουργός είπα ότι είναι ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει η Φρανκφούρτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: “o Κύριός μας¨ λειτουργεί με μυστήριους τρόπους”. “Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν. Αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι η δική μας βούληση είναι να βγούμε στις αγορές. ‘Ομως ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν ενταχθεί στο QE, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές” πρόσθεσε ο υπουργός.

Ερωτηθείς για την άποψη της κυβέρνησης ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν δεν θα εφαρμοστούν, σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν πάρει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι θα ήταν περίεργο η Ελλάδα να πληρώσει το τίμημα για τη συμμετοχή του Ταμείου, με αυξήσεις φόρων, μειώσεις συντάξεων και άλλα επαχθή μέτρα, χωρίς τελικά το ΔΝΤ να πάρει μέρος, κάνοντας λόγο για μια παγκόσμια πρωτοτυπία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here