Τσακαλώτος: Πετύχαμε περισσότερη σαφήνεια για τους επενδυτές και τον ελληνικό λαό-Τώρα υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ

 

«Θέλαμε σαφήνεια επί του συνολικού προγράμματος, για τους επενδυτές και τον ελληνικό λαό. Τώρα υπάρχει περισσότερη σαφήνεια. Ισως δεν είναι αντάξια η σαφήνεια αυτή με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Αλλά δεν θέλουμε το καλύτερο να είναι εχθρός του καλού».

Με αυτά το λόγια ξεκίνησε, στα αγγλικά, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, την συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα του Eurogroup. Και υπογράμμισε με έμφαση την τελεταία έκφραση του ανακοινωθέντος του Eurogroup που δεσμεύεται να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και βγει στις αγορές μετά την λήξη του προγράμματος.

«Τώρα υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Ευχαριστω τον Γ. Ντάισελμπλουμ αλλά και ιδιαιτέρως την γαλλική κυβέρνηση και τον ομόλογό μου Μπρουνό Λεμέρ», συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος.

«Είναι ζωτικής σημασίας να απαριθμήσουμε το χρέος και να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ανάπτυξης ανέφερε. «Όλες οι πλευρές προσπάθησαν για συμβιβασμό, δημιουργούμε οδικό χάρτη για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα».

«Με τη δήλωση του ΔΝΤ ότι γυρίζουμε μια σελίδα εμπρός δεν μπορούμε να είμαστε απογοητευμένοι», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι το Eurogroup θα κάνει το παν για να γυρίσουμε σελίδα.

«Είμαι πλέον πολύ ευχαριστημένος από ότι ήμουν πριν από μια εβδομάδα πολύ δε περισσότερο από ότι ήμουν στις 22 Μαΐου. Με την σημερινή απόφαση στέλνεται ένα μήνυμα στις αγορές με βάση τα δικά τους κριτήρια, ανέφερε.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης απάντησε πως η ΕΚΤ είναι ένας ανεξάρτητος φορέας και δεν αποφασίζει το Eurogroup επί αυτού του ζητήματος.

Ο κ Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι από την απόφαση του Eurogroup αλλά και τις δηλώσεις της κ Λαγκάρντ υπάρχει ένα σαφές μήνυμα.

Ο ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος στη σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την ρήτρα ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά ότι το χρέος εξαρτάται πλέον από την ανάπτυξη και από τον ρυθμό που θα πετύχουμε. Επιπλέον στη ανακοίνωση του Eurogroup, ανέφερε, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Από τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ προκύπτει μια επαρκής σαφήνεια για το χρέος και υπάρχει ένα καλό σετ παραμέτρων για τον χρονικό ορίζοντα πέρα από το 2023. Για εμάς αυτός ο μεσοπρόθεσμος μετά το 2023 είναι ρεαλιστικός και οι αγορές θα πρέπει να το κρίνουν θετικά, σημείωσε ο κ. Τσακάλωτος .

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here