Τσακαλώτος: Το μέρισμα δεν είναι ελεημοσύνη, είναι μέρος της συνολικής στρατηγικής μας

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Δεν είναι ελεημοσύνη, δεν είμαστε ευεργέτες, δεν θεωρούμε ότι αυτό που κάνουμε είναι ό,τι καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε, αλλά δεν ζούμε στους καλύτερους από όλους τους κόσμους» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με τη διανομή κοινωνικού μερίσματος από το υπερπλεόνασμα.

Το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι η βασική στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά μέρος μίας συνολικής στρατηγικής για τους ανθρώπους που έχουν «πολλαπλές ταυτότητες» και έχασαν το 25% του εισοδήματός τους, σημείωσε.

«Αυτή είναι μία ταξική πολιτική. Είναι μία ταξική πολιτική που βασίζεται όχι μόνο στους φτωχούς, αλλά στους εργαζόμενους και εργαζόμενες και ένα κομμάτι των μεσαίων τάξεων» υπογράμμισε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν είπε ποτέ «αυτό που είπαν όλες οι εφημερίδες, ότι η μεσαία τάξη είναι με τις 18.000 ευρώ, αλλά ότι πιάνει το κατώτερο μέρος της μεσαίας τάξης». «Το είπα δυο και τρεις φορές, αλλά σε αυτήν τη χώρα, πια, με τις δικές σας εφημερίδες υπάρχει fake news, δεν υπάρχει καν διαχωρισμός είδησης από το σχόλιο» παρατήρησε.

Ο κ. Τσακαλώτος απάντησε και στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση για υπερφορολόγηση των πολιτών και «καθ’ ομολογία της κυβέρνησης» εξόντωση της μεσαίας τάξης:

«Όταν μειώσατε το εισόδημα 25%, ήταν καλό για τις μεσαίες τάξεις; Όταν τα τελευταία 30-40 χρόνια δημιουργήσατε το πλαίσιο των paradise papers, αυτό ήταν ταξική αγάπη προς τα μεσαία στρώματα; Όταν δεν κάνατε τίποτα για την φοροδιαφυγή και υπήρχε έξι με επτά ποσοστιαίες μονάδες υστέρηση στη φορολογία σε σχέση με την Ευρώπη, τα οχτώ χρόνια πριν από την κρίση, αυτό ήταν σε όφελος των μεσαίων τάξεων; Μήπως στήσατε ένα σύστημα που ήταν βιώσιμο και θα μπορούσαν οι μεσαίες τάξεις να κερδίσουν; Μήπως για 30 χρόνια φτιάξατε ένα σταθερό σύστημα για πώς θα εξελιχθεί ο αγροτικός τομέας, πώς θα εξελιχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 2008 αυτό κατέρρευσε;» ρώτησε ο κ. Τσακαλώτος, απευθυνόμενος στη Ν.Δ. και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως ο ίδιος αποδέχεται την κριτική περί άσκησης «ταξικής πολιτικής» και διευκρίνισε ότι σε μία χώρα που έχει χάσει 25% εισόδημα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. «Μην μας λέτε, λοιπόν, ότι είχαμε στόχο τη μεσαία τάξη. Πείτε μας τι θα κάνατε εσείς, δεν θα αντιμετωπίζατε την ανθρωπιστική κρίση και την φτώχεια;» ρώτησε ο υπουργός Οικονομικών και υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης με στόχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, «δεδομένου ότι δεν μπορούσε να πάει μπροστά η οικονομία και το 1/3 της κοινωνίας να βρίσκεται στη φτώχεια».

Καταλήγοντας, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως δεν βρισκόμαστε στους καλύτερους καιρούς και συνοψίζοντας επισήμανε ότι υπάρχουν περιορισμοί εντός των οποίων εργάζεται η κυβέρνηση και πιστεύει ότι μία στρατηγική που θα αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων είναι καλύτερη από το να εγκαταλείψει και να πάει σπίτι της. «Δεν μπορούμε να πούμε «τι να κάνουμε, αυτοί είναι οι περιορισμοί και πηγαίνουμε σπίτι μας’. Εμείς, δεν θα πάμε σπίτι μας» υπογράμμισε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here