Τσακαλώτος: Η πολιτική μας στο υπουργείο Οικονομικών θα έχει πάντα ταξικό πρόσημο

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Στη σημασία της ταχείας και επιτυχούς λήξης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος εστίασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων.

«Είναι σημαντικό να τελειώσει γρήγορα και με επιτυχία η αξιολόγηση. Αισθάνομαι ότι με τις αλλαγές στην κυβέρνηση είμαστε σε καλύτερη θέση» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Εκτίμησε δε, ότι η χώρα θα επιστρέψει νωρίτερα στην ανάπτυξη απ’ ότι αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

«Οι προβλέψεις μας για το τρίτο τρίμηνο του 2016 είναι πολύ καλύτερες. Σε αυτό βασίστηκε ο πρωθυπουργός και είπε για επιστροφή στην ανάπτυξη. Αυτές οι προβλέψεις δεν έχουν ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι», τόνισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

«Αν γίνει η πρώτη αξιολόγηση, γίνει η ανακεφαλαιοποίηση και λυθεί το χρέος θα μπορέσουμε να δημιουργηθούν συνθήκες για ανάπτυξη», υπογράμμισε. Ο υπουργός δεν έκρυψε ότι «η πρώτη αξιολόγηση έχει πολλά δύσκολα πράγματα» και μάλιστα ότι «μια από τις δυσκολίες είναι ότι οι πολιτικές και οι θεσμοί δεν απαντάνε στα προβλήματα».

Αναφερόμενος στο κόστος που έχει η εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής στους πολίτες υποστήριξε: «Δεν ωραιοποιώ και δεν μειώνω πόσο μεγάλο είναι το κόστος για πολλές ομάδες».

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τόνισε ότι «είναι πολύ σύνθετο πρόβλημα με πολλούς παίκτες. Η γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να γίνει γρήγορα, να υποστηρίξουμε τους μετόχους είτε του δημοσίου είτε τους ιδιώτες και να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα των τραπεζών θα πάνε εκεί που πρέπει». «Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα διακυβέρνησης των τραπεζών. Ίσως η λύση είναι να ενοποιηθεί το πρόβλημα με το Ταμείο που έχει δημιουργηθεί για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», πρόσθεσε.

Για την απομείωση του δημόσιου χρέους ο υπουργός επισήμανε πόσο σημαντική είναι η διεθνοποίηση του ζητήματος που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε: «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις σαν ταχυδακτυλουργοί λέγανε ότι «κάτι θα προκύψει». Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει και τεχνική κατάρτιση για να λύσει το πρόβλημα και δημιουργεί τις αναγκαίες κοινωνικές συμμαχίες».

Αναφερόμενος στην πολιτική που θα ασκήσει στο υπουργείο ο Ευκλ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για «αριστερό Υπουργείο Οικονομικών». «Ένα αριστερό Υπουργείο Οικονομικών κάνει και διαφορετικές ερωτήσεις. Εκεί είναι η διαφορά μιας αριστερής προσέγγισης. Θέλουμε αναπτυξιακό σχέδιο με κοινωνική δικαιοσύνη. Ακόμη και το ΔΝΤ λέει ότι οι ανισότητες δεν βοηθούν την ανάπτυξη. Εμείς θα έχουμε μια πολιτική στο υπουργείο Οικονομικών που θα έχει πάντα ταξικό πρόσημο», κατέληξε.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here