Τσακαλώτος: Εχουμε συμφωνία-Ανοικτό το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά-Ευνοϊκή ρύθμιση για εργαζόμενους σε πλειστηριασμούς-Από Γενάρη η συζήτηση για χρέος και έξοδο από τα μνημόνια

ΦΩΤΟ: EROKINISSI/Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας, του «staf level agreement» με τους θεσμούς, για την τρίτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος, ανακοίνωσε λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.

Η κυβέρνηση πέτυχε ευνοϊκή ρύθμιση για την κατάταξη των εργαζομένων ως πιστωτών σε πλειστηριασμούς. Ως το τέλος του έτους θα κριθεί αν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά.  Συμφωνήθηκε επίδομα τέκνου στα 70 ευρώ, και 380 ευρώ για τρίτεκνους, με μείωση όμως από τις 45.000 στις 35.000 του εισοδήματος που απαιτείται ως κριτήριο. Τα προαπαιτούμενα θα ψηφισθούν με δύο νομοσχέδια.

Η ταχύτατη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, όπως άλλωστε επιθυμούσαν και οι ύο πλευρές, ανοίγει πλέον τον δρόμο για να αρχίσει, μέσα στον Γενάρη η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την ποία θέτει ως προυπόθεση το ΔΝΤ για να συμμετάχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα ξεκινούν άμεσα και οι συζητήσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018. Η επιτάχυνση των διαδικασιών αυτών, ενισχύουν τις προθέσεις και των δύο πλευρών για καθαρή έξοδο, με μαξιλαράκι ασφαλείας και όχι για προληπτική γραμμή στήριξης, που αποτελεί ένα άλλου είδους μνημόνιο.

Τσακαλώτος: Τι συμφωνήσαμε

«Κλείσαμε την τεχνική συμφωνία (SLA)» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά τη λήξη των συνομιλιών με τους πιστωτές του στο Hilton. Οπως είπε υπάρχει συμφωνία σε όλη τη θεματολογία ενώ για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, είπε ότι δεν έχει ακριβώς συμφωνηθεί. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018 και επομένως το θέμα παραμένει ανοιχτό και «θα διευθετηθεί πριν από το τέλος του έτους».

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι ένα κομμάτι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθεί για αυτά τα νησιά και κυρίως για αυτά που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Παράλληλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχουν δύο πολυνομοσχέδια με τις προαπαιτούμενες δράσεις. Το ένα θα έρθει πριν από τις γιορτές και το άλλο αμέσως μετά.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης τα εξής:

– Μετά τις 22 Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία για το χρέος, την 4η αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα. Για την 4η αξιολόγηση στόχος είναι να ολοκληρωθεί το διάστημα από Μάιο έως Ιούνιο.

-Συμφωνήσαμε να υλοποιήσουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε και να δούμε ποια θα είναι στην ατζέντα της 4ης αξιολόγησης.

– Κερδίσαμε αρκετά και είμαστε ευχαριστημένοι όπως π.χ. για το ποια θα είναι η κατάταξη στους πιστωτές των εργαζόμενων με: 2,75 επί του βασικού μισθού θα δίδεται για 6 μήνες και μετά κανονικά οι τράπεζες, το δημόσιο κλπ..

Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επιτεύχθηκε ο στόχος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να πάει στο Eurogroup της Δευτέρας, έχοντας μαζί του το χαρτί της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) με το κουαρτέτο.

Η στάση του ΔΝΤ

Σε ερώτηση για την στάση του ΔΝΤ, μετά και τις δηλώσεις Τζέρι Ράις ότι το Ταμείο επιθυμεί πρώτα διευθέτηση του χρέους για να κάνει την δική του αξιολόγηση, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ότι «πρώτα πρέπει να δούμε εάν θα είναι εντός ή εκτός προγράμματος το ΔΝΤ» και συνέχισε λέγοντας ότι «είναι πάγια θέση του ΔΝΤ η διευθέτηση του χρέους».

Υπουργοί της κυβέρνησης έλεγαν σε συνομιλητές τους ότι η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου δεν μιλούσε καθόλου, παρά μόνο στις συζητήσεις για τα δημοσιονομικά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here