Τσακαλώτος: Ευπρόσδεκτη η θέση ΔΝΤ για μείωση χρέους-πλεονασμάτων-Διαφωνία σε εργασιακά, φορολογία-ασφαλιστικό

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζει το προκαταρκτικό πόρισμα του ΔΝΤ σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και καλωσορίζει τη άποψη του Ταμείου για σημαντική μείωση τόσο του χρέους όσο και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο υπουργός εκφράζει την διαφωνία της κυβέρνησης προς τις θέσεις του Ταμείου όσον αφορά τα εργασιακά, τη φορολογία και το ασφαλιστικό. Το ΔΝΤ διατηρεί σκληρή γραμμή και στα τρία αυτά θέματα, καθώς ζητά διεύρυνση ομαδικών απολύσεων με περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, μεγαλύτερη μείωση συντάξεων και λιγότερη φορολογία επιχειρήσεων.

Τα εργασιακά θα τα συζητήσουμε στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, τα άλλα δύο φορολόγηση και ασφαλιστικό έκλεισαν στο πλαίσιο της πρώτης, απαντά ο κ. Τσακαλώτος.

Η ανακοίνωση του κ. Τσακαλώτου

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι επαφές της κυβέρνησης με το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά  με την κατάρτιση της έκθεσης για την ελληνική οικονομία, βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του.

Σχετικά με το περιεχόμενο του προκαταρκτικού πορίσματος:

  1. Καλωσορίζουμε την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το χρέος, καθώς τονίζει, για μία ακόμη φορά, το ζήτημα της μη βιωσιμότητας των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για μακρά περίοδο, όπως επίσης και την αναγκαιότητα σημαντικής απομείωσης του χρέους.
  2. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο προκαταρκτικό πόρισμα καταγράφονται ξανά οι γνωστές διαφωνίες για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
  3. Υπενθυμίζεται ότι τα μεν εργασιακά προβλέπεται να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για την δεύτερη αξιολόγηση, το δε ασφαλιστικό και φορολογικό έχουν ήδη κλείσει ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here