Τσακαλώτος: ΔΝΤ και Σόιμπλε ευθύνονται για την καθυστέρηση-Πως προέκυψε η απαίτηση για μείωση αφορολόγητου, συντάξεων

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Στη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέδωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την ευθύνη της καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός, μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών αποκάλυψε πως το Ταμείο έφερε στο τραπέζι την παράλογη απαίτησή του για μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση αν η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης προκάλεσε νέες απαιτήσεις, ο κ. Τσακαλώτος λέει:

«Δεν έχει παίξει σε αυτό το θέμα ρόλο η όποια καθυστέρηση. Ήδη από το φθινόπωρο το ΔΝΤ ζητούσε 2% μέτρα διότι εκτιμούσε ότι το 2019 δεν θα φτάσουμε το στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Από τον Δεκέμβριο, όταν πλέον φαινόταν ότι θα πιάναμε το στόχο, άλλαξε το τροπάριο και ζήτησε μέτρα για μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, με το επιχείρημα ότι αυτά είναι ποιοτικά διαρθρωτικά μέτρα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία».

Και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών καταλήγει: «Αυτά τα επιχειρήματα συνοδεύτηκαν με την επωδό ότι αν αυτά δεν σας αρέσουν υπάρχουν και άλλα! Πώς είναι λοιπόν δυνατό να μην υπάρχει καθυστέρηση με αυτή την τακτική και με έναν Σόιμπλε που παραμένει σφίγγα σε ό,τι αφορά το χρέος;», αναρωτιέται ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here