Τσακαλώτος: Δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων. Ανοικτά ακόμη 3-4 θέματα

Την θέση  ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την συνάντηση που είχε μαζί με τον κ. Σταθάκη, με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου των θεσμών.

Στη συνάντηση κατά την οποία τέθηκαν όλα τα θέματα που συζητήθηκαν ως σήμερα, το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών είχε προτεραιότητα. Οπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, «όλοι συμφωνούν -και εμείς και αυτοί- να τελειώσει το θέμα αυτό έως το τέλος του χρόνου». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί το φαινόμενο της Κύπρου (σ.σ. «κούρεμα» καταθέσεων), που ούτε οι ξένοι θεωρούν επιτυχημένο».

Στο επίκεντρο της ανασκόπησης βρέθηκαν ακόμη το Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων -για το οποίο ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM απάντησαν στις προτάσεις που παρουσίασε η ελληνική πλευρά- τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να ξεκλειδώσει η πρώτη δόση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας 25 δισ. ευρώ, αλλά και θέματα σχετικά με την απελευθέρωση αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

Mετά τη συνάντηση, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «υπάρχουν 3- 4 σημεία που είναι ακόμη ανοικτά, σε τεχνικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το ένα από αυτά αφορά στο χρονοδιάγραμμα, «στο ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν τώρα, ποιες τον Οκτώβριο, ποιες θα ακολουθήσουν και τι επίπτωση έχουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη».

Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα το αγροτικό, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά για τους αγρότες, να δούμε ποια μπορούν να έρθουν πιο νωρίς και ποια μπορούν να πάνε πιο πίσω».

Επίσης, το πώς θα λειτουργεί και ποια περιουσιακά στοιχεία θα ενταχθούν στο νέο Ταμείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε ότι δεν τέθηκε το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο βρίσκεται ακόμη στα τεχνικά κλιμάκια και που συζητείται συνολικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου  την Πέμπτη, ενώ το απόγευμα συνεδριάζει υπό τον Αλ.Τσίπρα το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής, όπου θα γίνει μια συνολική αποτίμηση της πορείας της διαπραγμάτευσης.

Νωρίτερα, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι η επίτευξη της συμφωνίας θα βάλει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα αν και επεσήμανε ότι η συμφωνία έχει αγκάθια, καθώς «είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιούμε πολιτικές που δεν είναι επιλογή μας». Γι αυτό όπως η διαπραγμάτευση θα συνεχισθεί και μετά τη συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως είναι μέλημα της κυβέρνησης η αντιστάθμιση αυτών των πολιτικών με αντίρροπα μέτρα, που θα βοηθήσουν στην δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, ειδικά στους αγρότες, όπως τόνισε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here