Τσακαλώτος: Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι τέλος του 2015

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης η κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση των Επιτροπών, διευκρίνισε ότι από το νομοσχέδιο έχουν αφαιρεθεί τα επίμαχα θέματα της πρόωρης συνταξιοδότησης και της φορολόγησης των αγροτών, τα οποία θα συμπεριληφθούν στη νέα συμφωνία.
Αναφερόμενος στις πρόωρες συντάξεις διευκρίνισε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει μετά τη συμφωνία και αποσαφήνισε ότι «δεν υπάρχει η λέξη αγρότες στα προαπαιτούμενα».
Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος. «Μέχρι τις 20 Αυγούστου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για να ξεκινήσουμε την ερχόμενη Παρασκευή την διαπραγμάτευση, υπογράμμισε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι «τα προαπαιτούμενα που θα στείλουμε θα έχουν ένα χρονοδιάγραμμα έξι μηνών».

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε εκτενή αναφορά στην ανάκαμψη και εξυγίανση των πιστοληπτικών ιδρυμάτων καθώς και τη σημασία που έχει η κοινοτική Οδηγία για την προστασία των καταθετών.

 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, βάσει της Οδηγίας, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν σχέδιο για την ανάκαμψη, σε περίπτωση που παρουσιάσουν πρόβλημα.Έχει, δε, όπως είπε, τρεις πυλώνες: το ταμείο εξυγίανσης, τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας και τον μηχανισμό για την εγγύηση των καταθέσεων.
«Θα υπάρχει ένα κοινό ταμείο εξυγίανσης με διαδρομή δέκα χρόνων για να φτάσει στο ποθητό σημείο. Αυτό θα επιβάλει σε όλες τις τράπεζες να δουν πως θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον. Επίσης, οι αρχές εξυγίανσης θα πρέπει να επιβλέψουν ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν προβλήματα όταν προκύπτουν».
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της εξυγίανσης, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι έχει διάφορα εργαλεία, όπως πακέτα δανείων, πώληση υποκαταστημάτων, ο διαχωρισμός σε καλά και κακά στοιχεία και, όπως σημείωσε, υπάρχει και το bail in με προστασία καταθέσεων ύψους 100.000 ευρώ ανά άτομο ανά τράπεζα. Όπως ανέφερε, σε αυτές τις περιπτώσεις το παθητικό θα πρέπει να μειώνεται και να εξισορροπείται με τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας.Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί ως το τέλος του έτους που θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here