Το τσάι προστατεύει τον εγκέφαλο μετά τα -ήντα

Μια έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημιου της Σιγκαπούρης δείχνει ότι ένα τσάι την ημέρα παρέχει σημαντική προστασία έναντι της άνοιας ειδικά σε όσους έχουν επιβαρυντικά γονίδια

Οι ειδικοί παρακολούθησαν επί χρόνια 927 Κινεζους άνω των 55 ετών και διαπίστωσαν ότι οι φίλοι του τσαγιού παρουσίασαν στην πορεία του χρόνου  50% λιγότερες απώλειες σε πνευματικές ικανότητες -όσοι μάλιστα ήταν φορείς του γονιδίου της Αλτσχάιμερ είχαν στο τέλος της έρευνας 86% καλύτερες πνευματικές επιδόσεις από όσους φορείς δεν έπιναν τσάι

Ο τύπος του τσαγιού -λένε οι ερευνητές- δεν παίζει ρόλο, αρκεί να προέρχεται από φύλλα τσαγιού -πράσινο, μαύρο ή άλλου τύπου (τουτέστιν τα ice tea ισως δεν βοηθάνε, με την έννοια ότι κάποια από τα έτοιμα αυτά κρύα ροφήματα τσαγιού δεν παρασκευάζονται από ικανή ποσότητα φύλλων τσαγιού)

Ο μηχανισμός με τον οποίο προστατεύεται το μυαλό μας δεν είναι και τόσο σαφής, αλλά είναι πιθανόν το τσάι να βοηθά χάρη στις κατεχίνες και φλαβίνες που περιέχουν τα φύλλα του και οι οποίες έχουν ατνιφλεγμονώδη δράση στα αγγεία και στα κύτταρα του εγκεφάλου

Η πρώτη έρευνα στους 927 Κιέζους άρχισε το 2003 και συνεχίστηκε μέχρη το 2010, καθώς οι ειδικοί παρακολούθησαν την πορεία και την εξέλιξη των πνευματικών λειτουργιών των μετεχόντων επί πολλά χρόνια Οι ερευνητές κατέληξαν στα οφέλη του τσαγιού λαμβάνοντας υπόψη και άλλες συνηθειες των μετεχόντων, είτε διατροφικές είτε άσκηση κ.λπ. Από όλες τις παραμέτρους φάνηκε να ξεχωρίζει το τσάι

Για να απελευθερωθούν οι κατεχίνες και φλαβίνες χρειάζεται το τσάι να μεινει στο ποτήρι ή στο τσαγερό ή στο μπρίκι 3 έως πέντε λεπτά

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here