Γιατί κέρδισε ο Τραμπ – Γιατί «απέτυχαν» οι δημοσκοπήσεις-Τι έδειξαν τα exit polls

Η νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ δείχνει ότι οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω αλλά και ότι η Χίλαρι μάλλον δεν ήταν η κατάλληλη για να ανακόψει την λαϊκή τάση προς αλλαγή και προς κάτι που υποστήριζε ότι ήταν ή εμφανιζόταν ως δήθεν αντισυστημικό.

Οσον αφορά στις δημοσκοπήσεις προφανώς έκρυβαν (όπως συχνά συμβαίνει) εκείνους που απλά δεν δήλωναν ότι θα ψηφίσουν Τραμπ, καθώς είχαν χαρακτηριστεί από τα περισσότερα ΜΜΕ «λαϊκοί τύποι» ή και αμόρφωτοι, ρατσιστές  έως και ακροδεξιοί.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται επίσης το πολύ σημαντικό γεγονός ότι η Χίλαρι, είχε ταυτισθεί με το πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ και δεν έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης μεταξύ των πολιτών. Για πρώτη φορά οι αμερικανοί είχαν και για τους δύο υποψήφιους, περισσότερες αρνητικές από θετικές γνώμες.

Παράγοντες που συνέβαλαν στην ήττα των Δημοκρατικών ήταν το γεγονός ότι οι Αμερικανοί:

*δεν ήθελαν να έχει τον Λευκό Οίκο για τρίτη φορά το ίδιο κόμμα (δηλαδή των Δημοκρατικών).

*δεν ενέκριναν γυναίκα ως πρόεδρο και ειδικά την σύζυγο ενός πρώην προέδρου.

*λογάριασαν την παρέμβαση του FBI εναντίον της Κλίντον σε κρίσιμη φάση.

*ενέκριναν κατά βάθος το αντισυστημικό προφίλ του Τραμπ (όλοι κλέφτες λωποδύτες, ο τύπος κ.λπ. , τα έβαλε δηλαδή με όλους, παρότι η Γερουσία ήταν  έτσι κι αλλιώς των ρεπουπμπλικάνων, δηλαδή όλη η μπόχα στις ΗΠΑ οφείλεται κυρίως στους Ρεπουμπλικάνους).

*ενοχλήθηκαν από το σνομπάρισμα όλων των διανοούμενων  αλλά και των σταρ του Χόλιγουντ εναντίον του Τραμπ.

Τα ευρήματα των exit polls

Τελικά ο Τραμπ παρά τα γραφόμενα, ήταν περισσότερο δημοφιλής από την κλίντον σε κάποια κρίσιμα τμήματα της αμερικανικής κοινωνίας.

Τα πρώτα στοιχεία από τη δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos που έγινε την ημέρα των εκλογών βοηθούν στο να γίνει κατανοητό πώς ο μεγιστάνας των ακινήτων επικράτησε:

Γυναίκες: Η Κλίντον είχε ένα προβάδισμα 2 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Τραμπ ανάμεσα στις γυναίκες ψηφοφόρους, μια διαφορά, ωστόσο, μικρότερη της αναμενόμενης για την πρώτη γυναίκα υποψήφια Πρόεδρο ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος. Αντίθετα, ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε την ψήφο των γυναικών κατά περίπου 7 μονάδες κατά την επανεκλογή του το 2012. Συνολικά, περίπου το 49% των γυναικών στήριξαν την Κλίντον και 47% τον Τραμπ στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση. Ανάμεσα στις νεότερες γυναίκες, ηλικίας 18 με 34 ετών, το 55% υποστήριξε την Κλίντον και το 38% τον Τραμπ. Το 2012, το 62% των νέων γυναικών υποστήριξε τον Ομπάμα.

Μειονότητες: Η Κλίντον είχε μεγάλο προβάδισμα ανάμεσα στους Ισπανόφωνους, τους Αφροαμερικανούς και τους Αμερικανούς Ασιάτες αλλά η διαφορά της δεν φάνηκε να είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε ο Ομπάμα το 2012 σε όποια από αυτές τις ομάδες. Περίπου το 89% των Αφροαμερικανών, το 66% των Ισπανόφωνων και το 65% των Αμερικανών Ασιατών υποστήριξε την Κλίντον. Το 2012, ο Ομπάμα είχε τη στήριξη του 96% των Αφροαμερικανών, το 70% των Ισπανόφωνων και το 67% των Αμερικανών Ασιατών.

Μορφωτικό επίπεδο: Ο Τραμπ υπερίσχυσε της Κλίντον ανάμεσα στους ανθρώπους που δεν έχουν πάει ποτέ στο κολέγιο κατά 12 μονάδες. Το 2012, ο Ομπάμα είχε μικρό προβάδισμα έναντι του ανθυποψηφίου του Μιτ Ρόμνεϊ ανάμεσα σε ψηφοφόρους από όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, υπερισχύοντας του Ρόμνεϊ ανάμεσα σε όσους είχαν κολεγιακή μόρφωση κατά 2 μονάδες. Το προβάδισμα του Τραμπ ήταν ιδιαίτερα μεγάλο ανάμεσα στους λευκούς Αμερικανούς που δεν έχουν αποφοιτήσει από κολέγιο. Ο Τραμπ κέρδισε τους λευκούς άνδρες χωρίς κολεγιακή μόρφωση κατά 31 μονάδες και τις λευκές γυναίκες χωρίς πτυχίο κατά 27 μονάδες.

Λευκοί ευαγγελιστές: Οι λευκοί ευαγγελιστές παραμένουν στο πλευρό του Τραμπ. Αυτή η ομάδα ήταν ανέκαθεν αξιόπιστη για τους Ρεπουμπλικάνους και δεν φαίνεται να έχει εγκατελείψει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο παρά τις κατηγορίες σε βάρος του για σεξουαλική παρανέχληση που έγιναν γνωστές τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Τραμπ φαίνεται να κερδίζει τους λευκούς ευαγγελιστές με την ίδια περίπου διαφορά όπως ο Ρόμνεϊ το 2012. Περίπου το 76% των λευκών ευαγγελιστών είπαν ότι ψήφισαν τον Τραμπ, ενώ το 20% υποστήριξαν την Κλίντον.

Μητροπολιτικές/μη μητροπολιτικές περιοχές: Η Κλίντον μετά βίας κυριάρχησε στις μητροπολιτικές περιοχές, ενώ ο Τραμπ έχει μεγάλο προβάδισμα στις αγροτικές περιοχές. Η Κλίντον κέρδισε τον Τραμπ κατά 6 μονάδες ανάμεσα στους ψηφοφόρους που ζουν σε μητροπολιτικές περιοχές. Ο Τραμπ κέρδισε την Κλίντον κατά 27 μονάδες ανάμεσα στους ψηφοφόρους που ζουν σε μη μητροπολιτικές περιοχές.

Η δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos κατά την ημέρα των εκλογών διεξήχθη διαδικτυακά στην αγγλική γλώσσα και στις 50 πολιτείες. Περιλαμβάνει περισσότερα από 45.000 άτομα που ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές. Τα στοιχεία θα επικαιροποιούνται όσο προχωρά η καταμέτρηση των ψήφων σε όλη τη χώρα και των απαντήσεων που έδωσαν οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here