Τροπολογία δωράκι σε κλινικάρχες-Αντίδραση της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Αυτή η καταγγελία (της Ελένης Φαν, για ευνόητους λόγους δεν δημοσιεύουμε το πλήρες ονοματεπώνυμό της, τα πλήρη στοιχεία της στη διάθεσή μας) είναι πολύ σοβαρή για να μείνει αναπάντητη.
Με τον τίτλο ‘‘Υποστελέχωση Μονάδων Αιμοκάθαρσης: Τροπολογία δωράκι σε κλινικάρχες – Άμεση αντίδραση της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας’’ η Ελένη Φαν. μας γράφει:
Στην αρχή της πανδημίας, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ζορίστηκε τόσο, και μην έχοντας άλλη εναλλακτική, υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει τη σημασία του δημοσίου τομέα υγείας, τον οποίο με ιδιαίτερη σπουδή ξεπουλούσε κομμάτι κομμάτι στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
Όσοι όμως είμαστε σε διαρκή επαφή με το σύστημα υγείας διακρίναμε την ολιγωρία των κυβερνήσεων να λάβουν ικανά μέτρα για να δοθεί τέλος στο μέγα θέμα της υποστελέχωσης των μονάδων παρακολούθησης χρόνιων παθήσεων, όπως είναι η θαλασσαιμία, η χρόνια ανεπάρκεια, οι νεοπλασματικές ασθένειες κ.α.
Και ενώ η πανδημία COVID – 19 όξυνε ακόμα περισσότερο τα χρόνια προβλήματα του δημοσίου τομέα υγείας, η «κλαίουσα» Κυβέρνηση δεν κούνησε ούτε το μικρό δακτυλάκι της για να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού και να καλύψει τα χιλιάδες , κοντά 30.000, κενά των οργανικών θέσεων.
Σε μερικές, δε περιπτώσεις, όπως στο θέμα της έλλειψης υγειονομικού προσωπικού από τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, κυρίως αυτών που λειτουργούν στην Περιφέρεια ή σε ακριτικά νησιά, προχώρησε ένα βήμα παρά πέρα, φροντίζοντας να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις ιδιωτών κλινικαρχών που έχουν ιδρύσει και λειτουργούν Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (Μ.Τ.Ν) ανά τη χώρα, και να περάσει νύχτα, όπως άλλωστε συνηθίζεται, δωράκι τροπολογία, η οποία υποβιβάζει την ειδικότητα των νεφρολόγων και ορίζει ως υπεύθυνους στις ΜΤΝ καρδιολόγους ή παθολόγους, αφού έχουν περάσει 3μηνη εκπαίδευση για το σκοπό αυτό!
Άμεση ήταν η αντίδραση της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (Ε.Ν.Ε) –επίσημου επιστημονικού φορέα των νεφρολόγων της Ελλάδας- η οποία με επιστολή της απαιτεί από τους αρμόδιους υπουργούς να ανακαλέσουν την αυθαίρετη και πρωτοφανή, για τα ελληνικά αλλά και τα διεθνή δεδομένα, νομοθετική ρύθμιση της στελέχωσης των ΜΧΑ από καρδιολόγους ή παθολόγους μετά από 3μηνη εκπαίδευση.
Το εκπληκτικό είναι ότι, το Δ.Σ. της ΕΝΕ ως κατεξοχήν αρμόδιο όργανο για να διαβουλευθεί το Υπουργείο και να λάβει αποφάσεις για το πως θα λύσει το θέμα της υποστελέχωσης των ΜΤΝ, κυρίως στην περιφέρεια, δεν γνώριζε τίποτα. Από την επιστολή της ΕΝΕ διαπιστώνουμε ότι η επαίσχυντη αυτή τροπολογία, που αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση των νεφρολόγων και πρωτίστως την ποιότητα της θεραπείας των αιμοκαθαρομένων κατατέθηκε χωρίς αιτιολογική έκθεση!!! Βέβαια η σχέση θεραπευτικού οφέλους και κόστους είναι παντελώς άγνωστη σε αυτούς που σχεδιάζουν πολιτικές υγείας διαχρονικά.

Οι νεφρολόγοι είναι ξεκάθαροι και τοποθετούνται με σαφήνεια στην επιστολή τους, όπου και αναφέρουν τα παρακάτω ενδιαφέροντα στοιχεία: «Στο άρθρο(της τροπολογίας) αναφέρεται ότι στις μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης (ΜΧΑ) θα μπορούν να εργάζονται, σε περίπτωση έλλειψης νεφρολόγων, παθολόγοι ή καρδιολόγοι μετά από τρίμηνη εκπαίδευση σε δημόσιο ή ιδιωτικό κέντρο. Είναι γνωστό ότι η ποιότητα της αιμοκάθαρσης στην Ελλάδα είναι κορυφαία και ότι έχουμε από τα καλύτερα ποσοστά επιβίωσης των αιμοκαθαιρομένων ασθενών παγκοσμίως. Αυτό οφείλεται στην εξαιρετική κατάρτιση των νεφρολόγων, στο άριστα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και στην ποιότητα των μηχανημάτων και υλικών που χρησιμοποιούνται στις μονάδες αιμοκάθαρσης.
Είναι, επίσης, γνωστό ότι στην Ελλάδα, υπάρχει μειωμένος αριθμός νέων νεφρολόγων, όπως συμβαίνει άλλωστε και σε άλλες ειδικότητες, γεγονός που οφείλεται στα γνωστά προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Σε καμία όμως άλλη ειδικότητα δεν έχει υπάρξει νομοθετική ρύθμιση (και μάλιστα χωρίς καν την έγκριση του ΚΕΣΥ), που να προβλέπει ταχύρρυθμη και αμφιβόλου ποιότητας εκπαίδευση άλλων ιατρικών ειδικοτήτων προς πλήρωση των ελλείψεων των ειδικών ιατρών.
Το γεγονός ότι το ψηφισθέν νομοσχέδιο αναφέρεται και σε εκπαίδευση στον ιδιωτικό τομέα εγείρει μεγάλες ανησυχίες, και στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης για την ασφάλεια των ασθενών, γιατί είναι δεδομένο ότι η εκπαίδευση των ιατρών στην Ελλάδα γίνεται μόνο στα δημόσια νοσοκομεία και με βάση εγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Επιπλέον, δεν αναφέρονται τα κριτήρια επιλογής και ορισμού των κέντρων που θα δώσουν εκπαίδευση. Εξάλλου, το χρονικό διάστημα της εκπαίδευσης είναι πολύ μικρό, δεδομένου ότι οι ειδικευόμενοι νεφρολογίας εκπαιδεύονται από έξι μήνες έως ενάμιση χρόνο στη μονάδα τεχνητού νεφρού κατά την διάρκεια της ειδικότητάς τους.
Θεωρούμε ότι η χωρίς κριτήρια και η με τόση ευκολία απόκτηση εμπειρίας στην νεφρολογία θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της προσέλευσης ιατρών στην ειδικότητα, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς, λόγω πραγματικής έλλειψης νεφρολόγων.»
Τέλος, οι νεφρολόγοι καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να ανακαλέσουν την αυθαίρετη και πρωτοφανή αυτή τροπολογία για τα ελληνικά αλλά και τα διεθνή δεδομένα νομοθετική ρύθμιση και να συζητήσουν με την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, την ελληνική νεφρολογική κοινότητα αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς για την προώθηση εναλλακτικών προτάσεων και την ανεύρεση των καλύτερων λύσεων στο θέμα της στελέχωσης των ΜΧΑ, καταλήγοντας ότι πρωταρχική επιδίωξη και κύριο μέλημα όλων μας θα πρέπει να είναι η ασφάλεια και η υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς.
Το σίγουρό είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση δείχνει να γίνεται όλο και περισσότερο επικίνδυνη για τους χρόνια πάσχοντες αλλά και για κάθε πολίτη αυτής της χώρας.
Το θέμα της έλλειψης νεφρολόγων, κυρίως σε ΜΤΝ απομακρυσμένων ακριτικών και νησιωτικών περιοχών δεν είναι τωρινό. Η συνήθης, χωρίς αιδώ, απάντηση των αρμοδίων υπουργών και παρατρεχάμενων στις εκκλήσεις των συλλόγων και των ασθενών ήταν στερεότυπη και επαναλαμβανόμενη: Στις προκηρύξεις θέσεων δεν προσέρχονται νεφρολόγοι! Αστείες δικαιολογίες, αφού γνωρίζουν καλά ότι με την κατακόρυφη μείωση των μισθών σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό είναι αδύνατον οι γιατροί να ξεκουβαλήσουν το σαρκίο τους και την οικογένεια τους και να επιβιώσουν.
Η κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά ότι ουδέποτε θεσπίστηκαν κίνητρα ικανά για να καλυφθούν θέσεις υγειονομικών σε δύσκολες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Στην προκειμένη περίπτωση, οι ιδιώτες κλινικάρχες βρήκαν πρόσφορο έδαφος να καλύψουν τα κενά που παρατηρούνται, με μία τροπολογία που τους διευκολύνει για την αύξηση ακόμα περισσότερο των κερδών τους, αφού όπως φωνάζουν οι μαχόμενοι θεράποντες γιατροί μας η τροπολογία αυτή αποτελεί μία φτηνή λύση για 2-3 μεγάλο επιχειρηματίες της αιμοκάθαρσης. Ο παθολόγος, ή ο καρδιολόγος θα διατηρεί το ιατρείο του και θα εργάζεται με part time σε κλινική αιμοκάθαρσης. Το θέμα της ποιότητας της θεραπευτικής διαδικασίας της αιμοκάθαρσης που αποτελεί μία επίπονη διαδικασία για τον ασθενή είναι μια άλλη ιστορία. Μια ιστορία που ουδέποτε απασχόλησε το Υπουργείο. Η τροπολογία, όπως λένε, οι νεφρολόγοι ήρθε μόλις οι αμοιβές των νεφρολόγων βελτιώθηκαν στις ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται για να καλύψουν τον αυξανόμενο αριθμό νεφροπαθών που περνάνε στο τελικό στάδιο.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι γιατί οι νεφροπαθείς φτάνουν ταχύτατα στο τελικό στάδιο της αιμοκάθαρσης και ο επιπολασμός τους ετησίως φτάνει το 5%. Αδιαμφισβήτητα το γεγονός αυτό οφείλεται στην σταδιακή υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην απουσία προληπτικής ιατρικής ικανής να αναχαιτίσει την εξέλιξη της πάθησης.
Βέβαια στη φούρια τους να προσφέρουν δωράκια στους κλινικάρχες ξέχασαν και τα λόγια τα μεγάλα περί ιατρικού τουρισμού. Εκτός εάν το υπουργείο υγείας θεωρεί ότι οι τουρίστες νεφροπαθείς θα προτιμήσουν να έρχονται για τουρισμό και να πεθαίνουν στις ΜΤΝ της χώρας.
Τα χρόνια της μνημονιακής κρίσης, οι σύλλογοι νεφροπαθών έδωσαν μάχες για να σταματήσει η προμήθεια φίλτρων αιμοκάθαρσης αμφιβόλου ποιότητας, μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών. Πως να ξεχάσουμε άραγε την προμήθεια φτηνών αιγυπτιακών φίλτρων, γιατί ήταν φτηνότερα κατά 2 ή 3 λεπτά; Τι θα κάνουν τώρα, ενόψει μίας τροπολογίας, που θα υποβαθμίσει την ποιότητα της αιμοκάθαρσης;
Η τροπολογία αυτή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου εάν αναλογιστούμε ότι έλλειψη ιατρικού προσωπικού έχουμε και σε άλλες μονάδες χρονίως πασχόντων, όπως στα διαβητολογικά κέντρα, που τα ραντεβού κλείνονται από τώρα για το καλοκαίρι. Όπως φαίνεται, οι αρμόδιοι -αναρμόδιοι είναι ικανοί να αντικαταστήσουν τους γιατρούς με την ευγενή χαμένη επαγγελματική ομάδα των παντοπολών!
Η τροπολογία και η αυτούσια η επιστολή της Ε.Ν.Ε. δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα Nehpron εδώ:

Ανάκληση της νομοθετικής ρύθμισης του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τη στελέχωση των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης, ζητά η Ε.Ν.Ε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here