Κι όμως το ΤΑΙΠΕΔ Λουξεμβούργου το ζητάει η τρόικα σχεδόν από την αρχή των μνημονίων!

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI

Αν νομίζετε ότι το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ Λουξεμβούργου είναι «καινούργιο φρούτο» και νέα απαίτηση των δανειστών, κάνετε τεράστιο λάθος. Το θέμα αυτό υπήρχε στο τραπέζι σχεδόν από την αρχή. Και επανέρχονταν διαρκώς από τους δανειστές, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Για να πάρετε μια γεύση για το τι παίζεται γύρω από το θέμα αυτό, σας παραθέτουμε ένα αναλυτικό κατατοπιστικό άρθρο των Μιχαήλ  Γελαντάλι και Αλέξανδρου Κλώσσα, από την Ελευθεροτυπία, στις 30 Αυγούστου 2013.

Τότε το θέμα επανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενες πηγές από την Φινλανδία.

Το δημοσίευμα των συναδέλφων είναι πραγματικά αναλυτικό, τεκμηριωμένο και διδακτικό:

Των Μ. Γελαντάλι και Αλεξ. Κλώσσα

Θέμα ΤΑΙΠΕΔ ανακινούν οι «Financial Times», που σε προχθεσινό δημοσίευμά τους υποστήριζαν πως ΔΝΤ, ΕΚΤ και Φινλανδία πιέζουν την Αθήνα να αποδεχθεί τη σύσταση ενός φορέα διαχείρισης με έδρα το Λουξεμβούργο.

Το «αγκάθι» των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι στην ατζέντα της τρόικας στην επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος τον επόμενο μήνα, αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Στη σύσταση και λειτουργία χαρτοφυλακίου «ειδικού σκοπού», που υπό ξένη διοίκηση και έδρα εκτός Ελλάδος θα αναλάβει την αξιοποίηση κρατικής γης, αναφερόταν η «Ελευθεροτυπία» (στις 19 Αυγούστου) κάνοντας λόγο για «γερμανικό κόλπο -με αφορμή την «παραίτηση» Σταυρίδη- καθώς «το Βερολίνο θέλει να ελέγξουν ξένοι το ΤΑΙΠΕΔ».

troika

Αλλωστε το Βερολίνο έχει καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του επανειλημμένα τα τελευταία δύο χρόνια, εκφράζοντας την απαξία του για το Ταμείο, με την αναποτελεσματικότητα των διοικήσεών του. Τελευταία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του στον Ελληνα ομόλογό του, Γ. Στουρνάρα.

Η Φινλανδία, που συμπεριλαμβάνεται στους συμμάχους της Γερμανίας, πιέζει από το 2011 για τη σύσταση ενός φορέα «ειδικού σκοπού». Η Κομισιόν εμφανίζεται επιφυλακτική, σημειώνοντας με μία λιτή ανακοίνωση πως «είναι και παραμένει αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης»· η ουσία όμως είναι πως οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί ερήμην της ελληνικής πλευράς.

Παράλληλα, ο Γ. Στουρνάρας δηλώνει στην «Ε» ότι τα δημοσιεύματα «καμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση», για να συμπληρώσει ο υπουργός Οικονομικών πως «…προσπαθούν να βρουν τρόπους να χτυπήσουν την Ελλάδα».

Ζήτημα κυριαρχίας

Εύλογα η Αθήνα δεν θέλει να ανοίξει ακόμη ένα μέτωπο που αφορά άμεσα ζήτημα κυριαρχίας.

Ομως προσπαθώντας να το υποβαθμίσει, μάλλον «στρουθοκαμηλίζει» από τη στιγμή που το «σχέδιο του Ελσίνκι» φέρεται να έχει κυκλοφορήσει μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ως non paper. Σε αυτή την περίπτωση δεν νοείται να μην το γνωρίζει ο Γ. Στουρνάρας.

Ομως στο έγγραφο που είχε παρουσιάσει το Reuters, Φινλανδοί αξιωματούχοι περιγράφουν πώς η ελληνική κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξουσιοδοτήσουν τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο. Ενα fund που θα χρησιμοποιηθεί ως εξασφάλιση για τις χώρες που θα παράσχουν βοήθεια στην Ελλάδα.

Πάντα σύμφωνα με το σχέδιο, το ΤΑΙΠΕΔ θα κατέχει όλες τις μετοχές στην εταιρεία συμμετοχών, όμως οι μετοχές θα βρίσκονται υπό την επιτήρηση ενός τρίτου μέρους. Από τη στιγμή που η έδρα της εταιρείας συμμετοχών θα είναι το Λουξεμβούργο, θα λειτουργεί υπό την εκεί νομοθεσία.

Στο φινλανδικό σχέδιο γίνεται επίσης λόγος για πιθανή τιτλοποίηση περιουσιακών στοιχείων που διακρατούνται στο Λουξεμβούργο, χρησιμοποιώντας τα όποια έσοδα ως εξασφάλιση για νέα δάνεια. Για παράδειγμα το εν λόγω fund έχει στην κυριότητά του ένα «λιμάνι», ένα «αεροδρόμιο», μία «επιχείρηση του Δημοσίου» που έχει δοθεί ως ασφάλιση αυτού που θα δανείσει την Ελλάδα. Το έσοδο από την πώληση του περιουσιακού στοιχείου θα πιστώνεται άμεσα στον ειδικό λογαριασμό απ’ όπου θα αποζημιώνονται -εάν χρειαστεί- οι δανειστές.

«Η τιτλοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα καταστήσει τόσο την αποτίμηση όσο και τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων πολύ ευκολότερη», σημειώνεται από καλά ενημερωμένες πηγές που -επαναλαμβάνουμε- αναφέρονται στις Βρυξέλλες και τα eurogroups.

Η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά μέχρι πού φτάνουν οι αντοχές της εάν -και όταν- το Βερολίνο κρίνει πως πρέπει να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο και λογικά θα επιδιώξει να καθυστερήσει, να μεταθέσει την όποια συζήτηση ανοίξουν οι δανειστές μέσα στους επόμενους μήνες.

Κορυφαία πολιτική πηγή, που υποστήριζε ότι στην επίσκεψη της τρόικας τον Σεπτέμβριο θα τεθεί θέμα ΤΑΙΠΕΔ, επισημαίνει ότι το Βερολίνο δύσκολα θα αποφύγει τον πειρασμό να μη ζητήσει αλλαγές στο ίδιο το Ταμείο και τον τρόπο λειτουργίας του.

Εάν όχι με την επίσκεψη του Σεπτεμβρίου, ίσως με αφορμή κάποιον άλλον εκβιασμό τους, για την καταβολή της επόμενης (ή μεθεπόμενης ) δόσης, οι δανειστές θα επιδιώξουν να πάρουν στα χέρια τους τη διαχείριση παγίων – κρατικής περιουσίας.

Στην ατζέντα

Ωστόσο, Ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνει πως το «αγκάθι» των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι στην ατζέντα της τρόικας στην επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος τον επόμενο μήνα.

Από τον ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) ζητήθηκε να προχωρήσει στην έρευνα του συγκεκριμένου θέματος από τους υπουργούς Οικονομικών, δεδομένου ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν προχωρεί στο βαθμό που αναμενόταν. Οπως σημειώνουν οι «Financial Times», το πρόγραμμα αξιοποίησης καλύπτει 80.000 ακίνητα, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει έως σήμερα εξαιτίας των προβλημάτων ιδιοκτησίας και της ανάγκης να προηγηθούν αρχαιολογικές έρευνες.

«Βασικός στόχος του σχεδίου είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία της κρατικής περιουσίας και να γίνει περισσότερο ελκυστική στους επενδυτές», δήλωνε προχθές εκπρόσωπος του ESM.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here