Τρίζει ξανά ο πυρήνας της ευρωοικονομίας- «Φρενάρει» η ανάπτυξη

Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΡΡΗ

«Εξετάσεις» στη σύνοδο κορυφής της Ρίγα, στα χαρακώματα του παζαριού με τους δανειστές, δεν δίνει μόνο η οικονομία της Ελλάδας, αλλά και ο ίδιος ο πυρήνας της ευρωζώνης που «φρενάρει» προκαλώντας τριγμούς και αστάθεια.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη, δείχνουν ότι ήταν πιο αδύναμη το Μάιο και σαφώς χειρότερη από την αναμενόμενη τάση της αυτό το μήνα, σύμφωνα με τη Markit(Eταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών πληροφοριών και υπηρεσιών). Τα στοιχεία δείχνουν η ανάπτυξη σκαλώνει και στην Γερμανία. τη Γερμανία.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης προμηθειών (PMI) της Markit, που βασίζεται σε δείγμα χιλιάδων επιχειρήσεων και θεωρείται αξιόπιστος δείκτης ανάπτυξης, υποχώρησε στο 53,4 από το 53,9 τον Απρίλιο και 54 το Μάρτιο. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 53,8.

«Πολλοί θα απογοητευθούν που έχουμε επιβράδυνση της ανάπτυξης για δεύτερο μήνα», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Ωστόσο, αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών. Ωστόσο, οι περισσότερες θέσεις εργασίας  είναι θέσεις μερικής απασχόλησης, αναφέρουν αναλυτές.

Η περιφέρεια ξεπερνά τον πυρήνα, μέσα στην αστάθεια…

Ο Μάιος είναι ο 23ος μήνας που ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παραμένει πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Σύμφωνα με τον Γουίλιαμσον, ο PMI υποδεικνύει ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 0,4% στο τρέχον τρίμηνο, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση, οι εταιρίες προσέλαβαν περισσότερο προσωπικό. Ο υποδείκτης απασχόλησης διαμορφώθηκε στο 52,3, στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Μάιο του 2011. Ο δείκτης για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στο 53,3 από το 54,1 του Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η ανάπτυξη του γερμανικού ιδιωτικού κλάδου επιβραδύνθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα τον Μάιο. Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI για τη Γερμανία υποχώρησε στο 52,8 από το 54,1 τον Απρίλιο.

Ο δείκτης για τον τομέα μεταποίησης υποχώρησε στο 51,4 από το 52,1 τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης για τον τομέα υπηρεσιών έπεσε στο 52,9 από το 54,0 τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετα στη Γαλλία, η δειλή ανάκαμψη στην επιχειρηματική δραστηριότητα επεκτάθηκε για τέταρτο μήνα τον Μάιο, καθώς η ζήτηση που βελτιώνεται σταθερά στην εγχώρια αγορά και το εξωτερικό, πρόσφερε στήριξη στους τομές των υπηρεσιών και της μεταποίησης. Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI για τη Γαλλία αυξήθηκε στο 51,0 από το 50,6 τον περασμένο μήνα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here