Τρίτη πρωί, άλλη μια απολύτως άστοχη δοκιμή στις σειρήνες

Σειρήνες συναγερμού Πολιτικής Άμυνας θα ηχήσουν σε όλη την ελληνική επικράτεια την ερχόμενη Τρίτη, στις 9 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων 2018».

Η ενεργοποίηση θα έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπό και δεν συντέχει λογος ανησυχίας, αν και βέβαια κανείς δεν έχει εκπαιδεύσει τους πολιτες στο τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που οι σειρήνες δεν σημάνουν  για άσκηση αλλά για πραγματικη απειλή.

Συγκεκριμένα, στις 11.00 το πρωί θα σημάνει συναγερμός αεροπορικής επίθεσης, χρονικής διάρκεια 60 δευτερολέπτων, με διακοπτόμενο ήχο διαφορετικής έντασης.

Στις 11.05 θα υπάρξει σήμανση λήξης του συναγερμού, για χρονική διάρκεια επίσης 60 δευτερολέπτων, με συνεχή ήχο σταθερής έντασης.

Το ουσιαστικο ζήτημα ειναι ότι θα μαθουμε μεν πως οι σειρήνες λειτουργουν, αλλά δεν θα μάθουμε τι πρέπει να κάνουμε. Δηλαδή  για ποιον ακριβώς λόγο γίνεται  η άσκηση Παρμενίων;

Οι σειρήνες δεν ασκουνται -δοκιμάζονται. Ο στρατός γνωρίζει ότι θα χτυπήσουν οι σειρήνες, αυτός τις ενεργοποιεί. Αρα οι σειρήνες δοκιμάζονται όταν ασκουνται οι ΠΟΛΙΤΕΣ. Αν ο πολιτης δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που ηχούν οι σειρήνες, σε τι ακριβώς ωφελούν αυτές οι δοκιμες; Να πάει σε καταφύγια; Ποια; Πού; Πόσους χωράνε όσα λειτουργουν; Πού ειναι οι συντονιστές της καθε γειτονιας σε περίπτωση αεροπορικής επίθεσης ή χημικής απειλής; Πού θα πρέπει να τρέξουν οι πολίτες και ποιος ειναι αρμόδιος να τους ενημερώσει και να τους κατευθύνει;

Σημειωτέον οτι οι Γάλλοι και οι Γερμανοι ενημερώνουν τους τουρίστες τους σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών να έρχονται σε επαφη με τον τομεάρχη τους στην Ελλάδα, δηλαδή φροντιζουν  για τους πολίτες τους ακόμα και οταν αυτοι κανουν διακοπές σε μια άλλη χώρα και έχουν σχέδιο με καθοδηγητή που θα τους κατευθυνει και ανάλογα -ένας καθοδηγητής ανά τομέα-περιοχή και για 20-30 άτομα

Εμείς όμως; Κανείς δεν ξέρει πού υπάρχουν λειτουργικά καταφύγια, αν σε αυτα υπάρχουν τρόφιμα και νερό (όπως  θα έπρεπε) ή μάσκες. Και πόσο πληθυσμό μπορουν να καλύψουν σε μια πολη της τάξης των 5 εκατομμυρίων όπως η Αθήνα ή σε μια πολη σαν τη Θεσσαλονίκη; Και στα χωριά; Εκει τι κάνουν οι άνθρωποι άμα ακουν σειρήνα; Η άσκηση είναι να κρυφτουν κάτω απο κρεβάτι ή τραπέζι; Κι αν ειναι ραδιενεργός απειλή;

Οπότε  επανέρχομαι στο βασικό ερώτημα: οι σειρήνες λειτουργούν αλλά δεν ασκούνται. Ο στρατός λειτουργεί, ομως οι σειρήνες δεν χτυπάνε για το στρατό -ηχουν για τους πολίτες.  Σε τι ακριβώς ασκουνται οι πολίτες; Ασκούν μάλλον την ακοή τους και όπως την προηγουμενη φορά ασκουν τον κοινωνικό σχολιασμό:

-Αν χτυπήσουν καμια φορά στ’ αλήθεια, χαμός θα γίνει, κανείς δεν θα  ξέρει τι θα κανει, κανένα σχέδιο. Αν ειναι το παιδί σχολείο και η γυναικα στη δουλειά, αν εισαι στο αμάξι…. Οδηγίες μηδέν.

-Ρε έχει καταφύγιο εδώ πιο κάτω

-Πού ρε φίλε;

-Δεν ξέρω ακριβώς, αλλά μου είπε ο πατέρα μου ότι υπήρχε κάτω απο μια  Εκκλησία στην κατοχή

-Δεν ρωτάς τον πατέρα σου να ξέρουμε;

-Α, πέθανε πέρσι

Ο.Μ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here