Τρισέ: Σε περίπτωση Grexit οι πιστωτές θα απαρνηθούν τις αποπληρωμές τους

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Ένα Grexit θα στοίχιζε πολύ ακριβά στην Ευρώπη, επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όχι μόνο για τους Έλληνες, οι οποίοι θα αναγκαστούν να ζήσουν «μια τρομερή και επώδυνη αναστάτωση», αλλά και για τους πιστωτές, οι οποίοι «θα πρέπει να απαρνηθούν σχεδόν το σύνολο των αποπληρωμών τους», εξηγεί ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, μια μείωση του ελληνικού χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων αποκλείστηκε στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, παρατηρεί ο κ. Τρισέ, ενώ προειδοποιεί επίσης ότι «ο κίνδυνος μιας διάχυσης γεωπολιτικά στην Ευρώπη υποτιμάται, κυρίως στη Γερμανία».

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ υποστηρίζει ότι «η Ευρώπη (φέρει) μια ιστορική ευθύνη να στηρίξει τις χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ». Στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα πρέπει κανείς να έχει κατά νου «την πολιτισμική εγγύτητα των Ελλήνων με την Oυκρανία και την Ρωσία χάρη στον δεσμό της ορθόδοξης θρησκείας», αναφέρει ο κ. Τρισέ στη συνέντευξή του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here