Τρικυμία στο Ποσειδώνιο της Θεσσαλονίκης

Θάνος Καμήλαλης & Δήμητρα Τσαλκιτζόγλου

Αναδημοσίευση από www.microvia.gr

Απόφαση της πρώην υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, στις 24 Δεκεμβρίου 2014, παραχωρεί μια μεγάλη έκταση της Παραλίας της Θεσσαλονίκης στο Ναυτικό Όμιλο Ανοικτής Θαλάσσης, για τη δημιουργία καταφυγίου τουριστικών σκαφών. Η χρονική συγκυρία της απόφασης, αλλά και οι περιορισμένες δραστηριότητες και οικονομικές δυνατότητες του συγκεκριμένου ομίλου, προκαλούν ερωτηματικά…

Πρόκειται για μια έκταση 35 ναυτικών και 8 χερσαίων στρεμμάτων, κοντά στο χώρο όπου στεγάζεται το Ποσειδώνιο κολυμβητήριο, σε ένα κεντρικό και πολυσύχναστο σημείο της πόλης. Με αυτήν την απόφαση και με τη σύμφωνη γνώμη του δήμου Θεσσαλονίκης ο ΝΟΑΘ, ένας όμιλος με μερικές εκατοντάδες μέλη και προϋπολογισμό 48.000 ευρώ, αναλαμβάνει το κόστος της κατασκευής ενός έργου με κόστος περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ. Οι πληροφορίες για τις πηγές χρηματοδότησής του είναι συγκεχυμένες, αλλά όλα δείχνουν (και ο Όμιλος δεν το αρνείται) ότι πίσω από αυτό κρύβεται ένας επενδυτής. Άρα εδώ το ερώτημα τίθεται εύλογα: Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να παραχωρηθεί βάσει νόμου μόνο σε ναυτικό όμιλο, μήπως ο ΝΟΑΘ , είναι απλά η «βιτρίνα» για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ενός ιδιώτη;

Όπως διατυπώνουν μέλη της αντιπολίτευσης του δήμου Θεσσαλονίκης, που αντιτίθενται την παραχώρηση, εφόσον στην πραγματικότητα η έκταση δεν παραχωρείται σε ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, αλλά σε έναν επενδυτή, μαζί με το καταφύγιο θα δημιουργηθούν και εγκαταστάσεις με σκοπό το ιδιωτικό κέρδος, πιθανότατα με τη μορφή εστιατορίων και μπαρ. Κάτι τέτοιο θεωρείται παράνομο, λόγω του ότι από τα 8 χερσαία στρέμματα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, τα 6,5 θεωρούνται μέρος του αιγιαλού, οπότε απαγορεύεται οποιοδήποτε τέτοιο κτίσμα εκεί. Στα υπόλοιπα και πάλι απαγορεύεται να δημιουργηθεί μια τέτοια επιχείρηση, από τη στιγμή που αυτόματα θα περιορίσει την πρόσβαση σε ένα δημόσιο χώρο: Μια παρανομία που συμβαίνει σε παρόμοιες εγκαταστάσεις άλλων ομίλων της Θεσσαλονίκης.

Οι υπέρμαχοι του έργου υποστηρίζουν ότι ο σκοπός της παραχώρησης είναι διπλός, ότι δηλαδή πρόκειται να δημιουργηθούν όχι μόνο τουριστικές αλλά και ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, επιχείρημα που φέρεται όμως να καταρρίπτεται. Αφενός θεωρείται δύσκολο να «συστεγαστούν» δύο διαφορετικές εγκαταστάσεις στην ίδια περιοχή, αφετέρου η υπουργική απόφαση αναφέρει ρητά ότι η έκταση παραχωρείται για κατασκευή καταφυγίου τουριστικών σκαφών με 100 θέσεις ελλιμενισμού και πουθενά στην απόφαση δε γίνεται κάποια αναφορά περί νατυαθλητισμού.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, φαίνεται να προχωρά στην έγκριση της παραχώρησης της έκτασης χωρίς τα απαραίτητα στοιχεία, αλλά και τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις για τις προθέσεις του ΝΟΑΘ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος δε γνωρίζει ούτε τα ακριβή στοιχεία του ΝΟΑΘ (μέλη, προϋπολογισμό κ.λ.π.), ούτε τις πηγές χρηματοδότησης του έργου, ωστόσο υποστηρίζει ανοικτά την τέλεση του. Η αδιαφορία αυτή ενδέχεται να κοστίσει σε χιλιάδες Θεσσαλονικείς έναν ακόμα φυσικό «κοινό χώρο», αυτόν της Παραλίας, που θα έπρεπε να είναι στη διάθεση των κατοίκων, μετατρέποντάς τον σε προϊόν με αξία χρήσης για οικονομική εκμετάλλευση, προκρίνοντας έτσι το κέρδος του ιδιωτικού σε βάρος του δημοσίου.

Στο βίντεο του microvia.gr μιλάμε με υποστηρικτές και πολέμιους του έργου, συλλέγουμε στοιχεία για το ΝΟΑΘ αλλά και διακρίνουμε τις διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη γενικότερη εκμετάλλευση των δημοσίων χώρων της Θεσσαλονίκης.

Η διοίκηση του ΝΟΑΘ αρνήθηκε να μας παραχωρήσει βιντεοσκοπημένη συνέντευξη.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here