3ετές δάνειο 86 δις ευρώ για Ελλάδα. Στις 20/8 τα πρώτα 26 δις. Oχι σε «κούρεμα» καταθέσεων

Με πολιτική απόφαση του Eurogroup εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής το νέο ελληνικό τριετές πρόγραμμα δανειοδότησης ύψους 86 δις ευρώ. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, εκτίμησαν ως ιδιαίτερη εποικοδομητική την στάση και πολύ καλή την συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε άμεση εκταμίευση της πρώτης δόσης συνολικού ύψους 26 δις ευρώ στις 20 Αυγούστου, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια.

Το Eurogroup και δια στόματος του Ολλανδού επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει κούρεμα(bail in) στους καταθέτες, προκειμένου να διασφαλισθεί η σταθερότητα και η ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το νέο δάνειο των 86 συνολικά δις ευρώ θα έχει διάρκεια 32,5 έτη κατά μέσο όρο με επιτόκιο 1% ενώ αναμένεται να μετάσχει και το ΔΝΤ από τον Οκτώβριο του 2015 και αφού διευκρινισθεί πρώτα η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ενα μέρος της πρώτη δόσης, όπως είπε ο επικεφαλήε του ESM Κλάους Ρένγκλιγκ θα δοθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεμων οφειλών του δημοσιου προς ιδιώτες ‘ωστε να εισρεύσει χρήμα στην αγορά.

Παραμένουν τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα-Τι λέει η ελληνική κυβέρνηση

Σύμφωνα με ενημέρωση τη ελληνικής πλευράς, στη συνεδρίαση του Eurogroup επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία της 12ης Ιουλίου και οι υπουργοί Οικονομικών είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράσεις, όπως μεγαλύτερες προθεσμίες αποπληρωμών, με σκοπό να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μ’ αυτό τον τρόπο θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, γεγονός που το Eurogroup θεωρεί απαραίτητο. Οι δράσεις που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή του προγράμματος και θα καθοριστούν μετά την πρώτη αξιολόγηση [Οκτώβριος 2015].

Παραμένουν τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όπως αυτά συμφωνήθηκαν στην Αθήνα. Είναι -0,25% για το 2015, +0,5% για το 2016, +1,75% για το 2017 και +3,5% για το 2018.

Το Eurogroup αποφάσισε ότι το συνολικό ποσό του προγράμματος θα είναι έως 86 δισ. ευρώ. Σ’ αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και [έως] 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.

Η πρώτη δόση του προγράμματος θα είναι 26 δισ. ευρώ και θα δοθεί σε δύο υποδόσεις:

α. Η πρώτη υποδόση θα είναι 10 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί άμεσα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ,

β. Η δεύτερη υποδόση θα είναι 16 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί στην Ελλάδα τμηματικά. Η πρώτη καταβολή των 13 δισ. ευρώ θα γίνει έως τις 20 Αυγούστου. Το υπόλοιπο ποσό [3 δισ. ευρώ] θα καταβληθεί σε μία ή περισσότερες δόσεις μέσα στο φθινόπωρο υπό την προϋπόθεση εφαρμογής προαπαιτούμενων μέτρων.

 Η δεύτερη δόση για τις τράπεζες θα είναι έως 15 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress test των τραπεζών. Το ποσό θα καταβληθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση, αφού ολοκληρωθούν, δηλαδή, τα stress test και σε κάθε περίπτωση πριν τις 15 Νοεμβρίου.

Το Eurogroup απέκλεισε το bail in για τους καταθέτες, ανεξαρτήτως ποσού. Το Eurogroup δεν αποκλείει να υπάρξει συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και από ομολογιούχους, απόφαση που θα παρθεί μετά την ολοκλήρωση των stress test των τραπεζών, περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Αυστηρότεροι όροι για το νέο ΤΑΙΠΕΔ

Το Eurogroup, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση,  συμφωνεί με την δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων θα γίνεται με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι το τίμημα ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων. Ο νόμος θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015 προκειμένου το νέο Ταμείο να αρχίσει να λειτουργεί από τα τέλη του 2015. Πρόκειται για κρατικό επενδυτικό Ταμείο, με τελείως διαφορετική λειτουργία και λογική από το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου καθώς και οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Στόχος του Ταμείου είναι έσοδα 50 δισ. ευρώ από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα καλύψουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για το χρέος [12,5 δις. ευρώ] και το υπόλοιπο 50% θα πάει στην ανάπτυξη [12,5 δισ. ευρώ]. Είναι εμφανής ο διαφορετικός στόχος του Ταμείου καθώς με το ΤΑΙΠΕΔ από τις αποκρατικοποιήσεις τα όποια έσοδα πήγαιναν εξολοκλήρου στην αποπληρωμή του χρέους.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε πρόσθεσε πάντως ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχουν μπει και τα πρώτα περιουσιακά στοιχεία,  αλλά θα δούμε εάν φτάσουμε στα 50 δις ευρώ.

Η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει και τα βασικότερα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία που ψήφισε την Παρασκευή το πρωί η Βουλή. Συγκεκριμένα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με σκοπό την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητάς του, την ενίσχυση των επενδύσεων, τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων, την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», την πιθανότητα δημιουργίας «bad bank», ενώ πιθανόν θα υπάρξουν αλλαγές και στο «νόμο Κατσέλη» μετά από τεχνική επεξεργασία

 Ο αστάθμητος ρόλο του ΔΝΤ και βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Το ΔΝΤ ξεκαθάρισε τόσο εγγράφως όσο και σε τηλεφωνική της εποικνωνία,  ότι θα πάρει την απόφαση για συμμετοχή του Ταμείου ή μη στο νέο ελληνικό πρόγραμμα τον Οκτώβριο και αφού εξασφαλισθούν δύο δεδομένα: Πρώτον η υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, ιδίως στο ασφαλιστικό και δεύτερον η βιωσιμότητα του χρέους.

Οι ευρωπαικοί θεσμοί εκτιμούν όπως οι εκπρόσωποί τους, ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα υπάρχει ένα σαφές σχέδιο για το εάν η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της όποτε θα ληφθούν και οι αποφάσεις.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here