«Τρέμει» η Κεντρική Ιταλία- 30.000 άστεγοι, καταρρεύσεις κτιρίων και πανικός από το νέο ισχυρό σεισμό 6,5 Ρίχτερ-Βίντεο

 

Καταρρεύσεις κτιρίων στις περιοχές των περιφερειών Ούμπρια και Μάρκε που είχαν ήδη χτυπηθεί από τον Εγκέλαδο την περασμένη Τετάρτη, δεκάδες τραυματισμούς, 30.000 άστεγους και μεγάλη αγωνία σε χιλιάδες πολίτες που βλέπουν τη γη να τρέμει κατά από τα πόδια τους εδώ και μήνες, προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός 6,5 Ρίχτερ που χτύπησε την Κεντρική Ιταλία στις 7.41 το πρωί, με επίκεντρο τη πόλη Νόρτσα στην περιφέρεια της Περούτζα.

%cf%87%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b9%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%b1-65

Τουλάχιστον τριάντα χιλιάδες είναι οι άστεγοι μέχρι αυτή την στιγμή από το χτύπημα του Εγκέλαδου στην κεντρική Ιταλία, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Είκοσι πέντε χιλιάδες, μόνον στην περιφέρεια Μάρκε.

Το κυριότερο, ωστόσο, θετικό στοιχείο της ημέρας είναι ότι δεν υπάρχει κανένας αγνοούμενος και κανένας νεκρός.

Οι τραυματίες είναι είκοσι, αλλά κανείς τους, ευτυχώς, δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Οι περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια, που επλήγησαν σήμερα από τον σεισμό, είναι πολύ πιθανό να ζητήσουν την βοήθεια των κοντινών περιοχών Αμπρούτσο και Εμίλια Ρομάνια, για την φιλοξενία των αστέγων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε δεκαπέντε χιλιάδες κατοικίες, ενώ στην πόλη Νόρτσια, με αμέτρητες καταρρεύσεις στο ιστορικό κέντρο, υπάρχει πρόβλημα και στο δίκτυο ύδρευσης.

Από την μεγάλη δόνηση, στις επτά και σαράντα το πρωί, ώρα Ιταλίας, μέχρι τις 19. 40 το βράδυ είχαν καταγραφεί πάνω από διακόσιες μετασεισμικές δονήσεις.

Με το ειδικό 45500 νούμερο χωρίς χρέωση, οι Ιταλοί μπορούν, τέλος, να δωρίσουν δυο ευρώ για την στήριξη των σεισμοπαθών. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας της χώρας.

Ο σημερινός σεισμός ήταν μεγαλύτερος από εκείνον που είχε πλήξει στις 24 Αυγούστου την κεντρική Ιταλία που είχε προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 300 ανθρώπων. Χιλιάδες μετασεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στις εβδομάδες που έχουν περάσει έκτοτε, περιλαμβανομένων δύο ιδιαίτερα ισχυρών δονήσεων την περασμένη Τετάρτη.

«Προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί να υπάρχουν νεκροί», επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φαμπίτσιο Κούρτσιο, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Υπάρχουν περίπου 10 άνθρωποι οι οποίοι τραυματίσθηκαν ελαφρά, και ένας άλλος πολίτης η κατάσταση του οποίου παρουσιάζει πιο σοβαρά προβλήματα», πρόσθεσε.

Δυο άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά στο χωριό Αματρίτσε, που είχε πληγεί από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου.

Παράλληλα, τρεις άνθρωποι απεγκλωβίσθηκαν από τα συντρίμμια στο χωριό Τολεντίνο, στην περιφέρεια Μάρκε. Είναι καλά και φέρουν μόνον ελαφρά τραύματα.

Άνοιξε η γη. Είναι μια καταστροφή!» δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Νόρτσα, Mauro Falcucci στο Rainews, επισημαίνοντας πως επικρατούν εικόνες πανικού, με τους πολίτες να έχουν βγει στους δρόμους.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here