«Τρέμει» η Ιταλία από αλλεπάλληλους ισχυρούς σεισμούς-Καταρρεύσεις κτιρίων-ανάστατοι οι κάτοικοι

 

 

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 22:18 ώρα Ελλάδος στην κεντρική Ιταλία, ακολουθώντας τον σεισμό των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα στο ίδιο ρήγμα. Το μέγεθος δόθηκε στα 5,9 Ρίχτερ, ενώ άλλα ινστιτούτα δίνουν το σεισμό στα 6,4 Ρίχτερ και κάποια άλλα 6,3 Ρίχτερ, γεγονός που έχει προκαλέσει σύγχυση.

Δευτερόλεπτα μετά, σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός, μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε άλλη περιοχή και συγκεκριμένα ανάμεσα στο Μπάρι και τη Φότζια, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Οι ιταλικές αρχές εκφράζουν φόβους για ενεργοποίηση μεγαλύτερων ρηγμάτων και ήδη έχουν κινητοποιηθεί μεγάλες δυνάμεις, προκειμένου να προσφέρουν την απαιτούμενη βοήθεια στους κατοίκους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κτίρια έχουν καταρρεύσει σε τρεις πόλεις της Ιταλίας, ωστόσο λόγω των καιρικών συνθηκών και της νύχτας, είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει αξιόπιστη εκτίμηση των συνεπειών στην παρούσα φάση.

Στις περιοχές που επλήγησαν έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες για τη δημιουργία χώρων, οι οποίοι θα είναι ικανοί να φιλοξενήσουν όσους κατοίκους φοβούνται να κοιμηθούν στα σπίτια τους, τα οποία ενδεχομένως να έχουν υποστεί ζημιές. Ο Δήμαρχος της Ουσίτα δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ, ότι πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει, ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές για άλλους τραυματίες – εκτός των δύο που είχαν καταγραφεί το απόγευμα – ή ακόμη και για νεκρούς. Για λόγους ασφαλείας, δόθηκε εντολή να μην λειτουργήσουν τα σχολεία στην ευρύτερη περιοχή και οπωσδήποτε πριν ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Χωρίς ηλεκτροδότηση και τηλεφωνικές γραμμές έχουν μείνει χωριά της Ιταλίας. Πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο τραυματίες στο Μάρκε.

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 20:11 ώρα Ελλάδας (19:11 τοπική ώρα) για να ακολουθήσει στις 22.18 ώρα Ελλάδας δεύτερη, ισχυρότερη δόνηση, η οποία αρχικά αναφέρθηκε πως ήταν μεγέθους 6,3 βαθμών. Καταγράφεται μπαράζ μετασεισμικών δονήσεων έως και 3,4 βαθμών.

Το επίκεντρο του νέου μεγάλου σεισμού εντοπίζεται περίπου 63 χιλιόμετρα ανατολικά της Περούτζια και νότια του λιμανιού της Ανκόνας, δηλαδή κοντά στην περιοχή Μάρκε, που είχε υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τον φονικό σεισμό 6,2 Ρίχτερ του Αυγούστου, με 298 νεκρούς.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Πολλοί κάτοικοι της κεντρικής Ιταλίας έχουν εγκαταλείψει πανικόβλητοι τις εστίες τους και κατά πάσα πιθανότητα θα διανυκτερεύσουν στο ύπαιθρο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here