Τρεις υπουργούς «παραίτησαν» στη Βουλγαρία για την επικίνδυνη ασφαλτόστρωση και τα σαραβαλιασμένα λεωφορεία

Τρεις Βούλγαροι υπουργοί, Μεταφορών, Ανάπτυξης και Εσωτερικων, εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση μια  εβδομάδα μετά το πολύνεκρο τροχαίο με τουριστικό λεωφορείο -τροχαίο που ως φαίνεται ξεχείλισε το ποτήρι.
Το δυστύχημα  ήταν  το τριτο  φέτος με λεωφορείο στη χώρα και γενικά ο στόλος των λεωφορείων της χώρας θεωρείται πεπαλαιωμένος και κακοσυντηρημένος.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση σκοτώθηκαν 17 συνταξιούχοι που πήγαιναν εκδρομή και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι 4. Το λεωφορείο τους τράκαρε με τέσσερα ΙΧ και εν συνεχεία έπεσε σε γκρεμό. Παρότι  έβρεχε και αρχικα έγινε προσπάθεια να αποδοθεί το τροχαίο στην κακοκαιρία, επειδή έχουν συμβεί και άλλα ατυχήματα με το στόλο των λεωφορείων της χώρας, οι έρευνες αυτή τη φορά έγιναν σε βάθος
Την  παραίτηση των τριών υπουργών ζήτησε ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

Ενοχοποιείται τόσο το σύστημα ελέγχου των λεωφορείων, επειδή το συγκεκριμενο όχημα δεν είχε περάσει απο τακτικό έλεγχο φέτος, όσο και η κακή ποιότητα ασφαλτόστρωσης που έκανε ολισθηρό το δρόμο.  (Η άσφαλτος με ευθύνη των εργολάβων είχε μεγαλύτερη απο το επιτρεπόμενο περιεκτικότητα σε ασβεστόλιθο προκειμένου να μειωθεί το κόστος.)

Κάτοικοι της περιοχής που διαδηλώνουν εδώ και μια εβδομάδα στον τόπο του δυστυχήματος δηλώνουν πως είχαν ενημερώσει για το πρόβλημα (της ολισθηρότητας) την τροχαία, η οποία δεν αντέδρασε.

«Η τραγωδία ανέδειξε τα κενά του συστήματος στις δημόσιες προμήθειες, ειδικά στον κατασκευαστικό τομέα, όπου η ατιμωρησία είναι  διάχυτη», εκτίμησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ.

«Η διαφθορά σκοτώνει», κατηγόρησε την κυβέρνηση η επικεφαλής της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης Κορνέλια Νίμοβα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here