Τρεις Έλληνες μεταξύ των συλληφθέντων για πειρατεία στη Νιγηρία

Τρεις Έλληνες που επέβαιναν στη φορτηγίδα «Sea Angel» μεταφέροντος όπλα με άλλα έξι άτομα -Νιγηριανοί οι περισσότεροι- κατηγορούνται από τις νιγηριανές αρχές για πειρατεία, κλοπή και λαθρεμπορία ναυτιλιακών καυσίμων.

Συνελήφθησαν από τις αρχές της Νιγηρίαςμε και ενημερώθηκαν και οι ελληνικές υπηρεσίες. Τ Η φορτηγίδα στην οποία επέβαιναν έπλεε στα χωρικά ύδαρα της Νιγηρίας. Μετά από έλεγχο, εντοπίστηκε στο εσωτερικό του πλοίου στρατιωτικός εξοπλισμός, με συνέπεια οι νιγηριανές αρχές να προβούν στη σύλληψη του πληρώματος και των επιβαινόντων -δεν ξέρουμε αν οι Έλληνες ήταν πλήρωμα ή όχι ούτε γνωρίζουμε σε ποια εταιρεία ανήκει το πλοίο.

Την φορτηγίδα SEA ANGEL 3 προσέγγισε για έλεγχο το πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Νιγηρίας «NNS CENTENARY», στο πλαίσιο κοινών επιχειρήσεων που διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή μαζί με το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Εκείνο που κίνησε τις υποψίες των λιμενικών και στρατιωτικών της Νιγηρίας ήταν ότι ο πλοίαρχος έδειξε απροθυμία στο να ανακοινώσει τον ακριβή αριθμό των ανδρών του πληρώματος, ενώ το πλοίο ήταν βαμμένο με ειδικό χρώμα παραλλαγής για τη θάλασσα, έχοντας το GPS του απενεργοποιημένο.

nigeria4

Στη φορτηγίδα εντοπίστηκαν τέσσερα πολεμικά τυφέκια Bernelli MI-1, περισσότερες από 1.000 σφαίρες και συστήματα επικοινωνιών. Οι τρεις Έλληνες που συνελήφθησαν είναι 54 χρόνων, 57 χρόνων και 34 χρόνων αντίστοιχα. Επίσης συνελήφθη και ένας 50χρονος Αμερικανός που κατείχε επίσημο έγγραφο με το όνομά του αλλά με διαφορετική φωτογραφία. Οι υπόλοιποι πέντε δήλωσαν Νιγηριανοί και ισχυρίστηκαν ότι προσελήφθησαν ως πλήρωμα χωρίς να γνωρίζουν για τον οπλισμό που βρέθηκε κρυμμένος στο πλοίο. Την υπόθεση ερευνά και η Interpol Νιγηρίας.

«Δεν υπάρχει τίποτα στο διαβατήριό τους που να δείχνει ημερομηνία εισόδου στη Νιγηρία. Το διαβατήριό τους έχει εισόδους και εξόδους από τη Νότια Αφρική, την Ευρώπη, τη Λιβερία και τις ΗΠΑ. Είναι προφανές ότι εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας», δήλωσε Νιγηριανός αξιωματούχος.

Οι συλληφθέντες ανακρίνονται ως ύποπτοι για πειρατεία, κλοπή και λαθρεμπορία ναυτιλιακών καυσίμων.

Στους τρεις Έλληνες παρέχεται προξενική συνδρομή, ώστε να ξεκαθαρίσει αυτή η περίεργη υπόθεση και να διαλευκανθεί ο ρόλος τους, έχοντας την υποστήριξη που δικαιούνται βάσει των διεθνών νόμων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here