Τρέχει αλλά δεν φτάνει ο ΕΟΔΥ – ΚΑΤ νοσοκόμος – Πέλλα 114 από…2!

Συναγερμός σήμανε στο ΚΑΤ από την Παρασκευή, καθώς ένας τραυματιοφορέας του νοσοκομείου βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό κι αυτομάτως έγινε «lockdown» σε συγκεκριμένες πτέρυγες του νοσοκομείου.Επίσης γιατροί και νοσηλευτές τέθηκαν σε καραντίνα. Παράλληλα ο ΕΟΔΥ προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα στην Πέλλα, όπου σύμφωνα με καταγγελίες ενώ είχαν σποραδικά κρουσματα προ μηνός, ο ΕΟΔΥ πήρε περιορισμένα δείγματα από τους τότε 850 εργαζόμενους με αποτέλεσμα το πρόβλημα να φουντώσει ανεξέλεγκτα.

ΚΑΤ

Μέχρι στιγμής έχουν τεθεί προληπτικά σε καραντίνα 11 άτομα του προσωπικού του χειρουργείου του β’ ορόφου (8 αιθουσών) και άλλες επαφές του τραυματιοφορέα. Από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ελήφθησαν δείγματα από 100 άτομα (προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων) και σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα πραγματοποιηθεί μερική αναστολή των συγκεκριμένων 8 χειρουργικών αιθουσών μέχρι την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου.

Τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται στις υπόλοιπες αίθουσες του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, το νοσοκομείο, που υποδέχεται περιστατικά πολυτραυματιών θα εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά και κατά τις ημέρες που έχει εφημερία

Πέλλα

Σχεδόν ένα μηνά πριν, τότε που έγινε γνωστό ότι μερικοί εργαζόμενοι σε κονσερβοποιία της περιοχής των Γιαννιτσών προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό και μετατράπηκε σε υγειονομική βόμβα για τη Βόρεια Ελλάδα, η διοίκηση του εργατικού κέντρου Πέλλας απευθύνθηκε στην κυβέρνηση, στους υπουργούς Εργασίας και Υγείας, στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και στον ΕΟΔΥ,  ζητώντας να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, όπως να επαναλειτουργήσει στον Νομό Πέλλας το Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Εργασίας (που έκλεισε το 2014)

Ενα μήνα μετά, με έκρηξη νέων κρουσμάτων σε άλλη επιχείρηση του ιδίου κλάδου, στην περιοχή του Μαυροβουνίου, αναπάντητα εξακολουθούν να παραμένουν από την κυβέρνηση τα ερωτήματα σχετικά με το πώς και το γιατί κινδυνεύουν όλοι οι πολίτες στην Πέλλα από την ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων. Το εργατικό κέντρο καταγγέλλει ότι η πολιτεία αμελησε να επιβλέψει αν οι επιχειρήσεις τηρούν τα απαραίτητα μέτρα και με τα πρώτα κρούσματα στο εργοστάσιο στο Μαυροβούνι -όπως και στο εργοστάσιο στα Γιαννιτσά- δεν κινητοποιήθηκε αμέσως κανένας κρατικός μηχανισμός.

«Ποιοι αποφάσισαν, ενώ γνώριζαν την εστία μετάδοσης, να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου; Γιατί χρειάστηκε να φθάσουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον αριθμό 114, για να ληφθεί απόφαση αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης; Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην περιοχή μας δεν ήταν ούτε απρόσμενη ούτε αναπόφευκτη. Οφείλεται σε πολύ συγκεκριμένες αιτίες. Η «ατομική ευθύνη» ΔΕΝ μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της Κυβέρνησης για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού με τις διαρκείς αντιφάσεις της στην διαχείριση της πανδημίας. Με παλινωδίες και ημίμετρα, κινούμενη με τη λογική κόστους – οφέλους φέρει την ευθύνη στο ακέραιο για την εξάπλωση του κορονοϊού», αναφέρει η επιχείρηση.

Πάνε… σήμερα

Σε Σκύδρα και Αριδαία θα βρεθούν από σήμερα και ουσιαστικά κατόπιν «εορτής»  τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, προκειμένου να ξεκινήσουν τα τεστ και οι ιχνηλατήσεις.

Η διεύθυνση αναφέρει ότι δύο εργαζόμενοι στον τομέα παραγωγής της εταιρείας πήγαν αυτοβούλως για εξέταση στις 28/9 και βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό με αποτέλεσαν να υποβληθούν σε τεστ Covid-19 τα συνολικά 427 άτομα που απασχολούνται στον ίδιο τομέα. Επίσης αναφέρει ότι γίνονται διαρκώς θερμομετρήσεις, αλλά όχι και αν οι εργαζόμενοι μέσα στην επιχείρηση φορουν μάσκα ή όχι.

Οι θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι της «Κρόνος» είναι όλοι ασυμπτωματικοί σύμφωνα με την κονσερβοποιία, η οποία τονίζει, σε ανακοίνωσηή της, ότι σε κάθε στάδιο των ενεργειών, ευρημάτων και θεμάτων που αντιμετώπισε είχε γραπτή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία και την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Ανεξαρτήτως της ανακοίνωσης της εταιρείας, ερωτηματικά τίθενται για το κατά πόσον μετά τα πρώτα κρουσματα πριν από ένα μήνα υποχρεώθηκαν ή όχι οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που συγχρωτίζονται στους χώρους να φορούν μάσκα εντός των εγκαταστάσεων ή όχι -θέμα κυρίως της πολιτείας και η απόφαση και ο έλεγχος του κατά πόσον τηρείται το μέτρο. Και αυτό γιατί η θερμομέτρηση διεθνώς πλέον θεωρείται λιγότερο και απο ημίμετρο, επειδή πλέον είναι γνωστό ότι «πιάνει» το κρούσμα όταν είναι αργά.

Στο μεταξύ, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στις 20/8 είχαν επιβεβαιωθεί θετικοί στη νόσο του κορονοϊού δύο εργαζόμενοί της και, μετά από επικοινωνία της «Κρόνος» με τον ΕΟΔΥ, υποβλήθηκε σε τεστ  «μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της και λήφθηκαν εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο τη διασπορά του ιού». Ομως οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η διασπορά δεν αποτράπηκε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here