Τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις, δημοσιονομικά στην 6ωρη συζήτηση του ΥΠΟΙΚ με τους θεσμούς

ΦΩΤΟ:INTIME

H ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι στόχοι για τα δημοσιονομικά μεγέθη αλλά και οι ελληνικές προτάσεις για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες της εξάωρης διαπραγμάτευσης μεταξύ των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη στο ξενοδοχείο Hilton.

Στην συνάντηση μετείχε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης.

Οπως δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Τσακαλώτος , σημαντικό μέρος της διαπραγμάτευσης αφορούσε σε θέματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τη σύσταση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, με στόχο αφ’ ενός να απομειώνεται το δημόσιο χρέος και αφ’ ετέρου να κατευθύνονται κεφάλαια και για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στους στόχους της επόμενης τριετίας για τα δημοσιονομικά μεγέθη, προκειμένου να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν και οργανωτικά θέματα, πώς δηλαδή θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις και πώς θα επιλύονται εγκαίρως προβλήματα που ανακύπτουν, προκειμένου για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, κατά τη συνάντηση δεν ετέθη θέμα προαπαιτούμενων μέτρων, ωστόσο σε κάποια θέματα υπήρξε συμφωνία, αλλά σε κάποια άλλα καταγράφηκε διαφωνία. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κ.Τσακαλώτου ότι  «υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί».

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) έχουν μεταβεί αυτήν την ώρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα έχουν συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here